Politico: Imperiul habsburgic revine în forță. Cum are de gând Orban să devină regele Europei: „Cerul este limita”

Politico: Imperiul habsburgic revine în forță. Cum are de gând Orban să devină regele Europei: „Cerul este limita”

În ultimele zile, liderul maghiar s-a aflat în atenția presei ca urmare a recentelor întrevederi cu Donald Trump, Vladimir Putin și Xi Jinping. Totuși, demn de remarcat este și anunțul din 30 iunie, de la Viena, conform căruia va pune bazele unui nou grup parlamentar european, intitulat „Patrioții pentru Europa”, conform Politico.

Viktor Orban

Orban s-a întâlnit cu Putin, Trump și Xi Jinping. Foto: shutterstock (Arhivă)

Alianța ar urma să fie formată împreună cu partidul de extrema dreaptă austriac şi mişcarea centristă a fostului premier ceh Andrej Babis, iar fanii înrăiți îl numesc „k.u.k”, însă mai este cunoscut și ca Imperiul Habsburgic.

Anunțul a fost făcut la Viena, iar Orban a fost acompaniat de populiști de dreapta din Austria și Republica Cehă. Din noul club fac parte principalele teritorii ale fostelor ținuțuri habsburgice: Austria, Boemia și Ungaria.

„Cel mai mare grup al dreptei europene”

Creăm o formațiune politică care, în opinia mea, va decola ca o rachetă și va deveni foarte repede cel mai mare grup al dreptei europene", a declarat prim-ministrul ungar. „Cerul este limita".

Denumirea formațiunii reprezintă un exemplu tipic de antifrază, și anume are un înțeles opus față de cel dorit, ca și cum ai spune unui gigant că este „mic". În vreme ce termenul de „patrioții" poate avea numeroase semnificații, a fi „pentru Europa" nu figurează pe această listă.

Trecând peste acest aspect, trufia liderului maghiar nu a fost complet lipsită de sens. Partidul de extremă dreaptă francez Adunarea Națională a intrat luni în grupul Patrioților , precum și Lega din Italia, înscriindu-se pe lista în creștere a formațiunilor proeminente de extremă-dreapta, din Spania până în Țările de Jos.

Deși francezii se vor bucura de cea mai mare delegație din acest nou grup, numărând 30 de eurodeputați, prim-ministrul ungar și aliații săi habsburgi ar putea fi la conducerea alianței, în cazul în care reușesc să convingă formațiunile populiste din Slovenia și Slovacia, lucru care pare posibil.

În condițiile în care tipul de naționalism susținut de Patrioți a dus la destrămarea Imperiului Habsburgic în 1918, consolidarea alianței lor este surprinzătoare.

Până în prezent, principalul lucru care i-a apropiat pe politicienii implicați în această nouă alianță a fost neîncrederea reciprocă. De pildă, partidul Libertății din Austria s-a zbătut zeci de ani să obțină despăgubiri de la cehi în numele celor care au rămas fără locuințe și care au fost izgoniți din fosta Cehoslovacie după cel de-al Doilea Război Mondial.

În acest timp, o problemă asupra căreia cehii, slovacii, maghiarii și slovenii au căzut de acord a fost cât de autoritari erau austriecii.

Și atunci, de ce deodată au început să se unească? Pe scurt: Orban. În ciuda neîncrederii care persistă, populiștii din regiune pot recunoaște o rețetă de succes atunci când o găsesc.

Indiferent de opiniile exprimate cu privire la șiretul lider maghiar și la turul său de săptămâna trecută nu se poate spune că nu are dorințe mari.

Reacția lui Fico la vizita lui Orban la Moscova

În cercurile de dreapta din Europa Centrală, Viktor Orban este considerat un model.

După ce a aflat vineri de deplasarea lui Orban la Moscova, prim-ministrul slovac Robert Fico, care a scăpat de curând cu viață în urma unei tentative de asasinat, a ținut să îl laude pe liderul maghiar.

Vreau să-l felicit pe prim-ministrul Ungariei și să-mi exprim admirația pentru decizia sa de a vizita Kievul și Moscova fără nicio ezitare", a spus Fico, al cărui partid Smer ia în calcul să intre în rândurile Patrioților. „Dacă sănătatea mi-ar fi permis acest lucru, m-aș fi alăturat cu plăcere lui", a mai adăugat premierul slovac.

Orban și Fico formează un cuplu neobișnuit. Relațiile dintre țările lor au fost mult timp marcate de tensiuni persistente privind dominația de 800 de ani a Ungariei asupra națiunii etnice slovace, care s-a încheiat în 1918.

Ei sunt, totodată, din părți diametral opuse ale spectrului politic. În vreme ce Orban, un fost disident care s-a împotrivit controlului sovietic, provine din dreapta, Fico este un fost comunist care a devenit social-democrat după căderea Zidului Berlinului.

Prietenia lor aflată în continuă dezvoltare reprezintă o dovadă importantă a atractivității Patrioților lui Orban în Europa Centrală și de Est.

Dincolo de frustrarea din ce în ce mai mare față de ceea ce ei apreciază ca fiind mâna grea a Bruxellesului, patrioții sunt mai indulgenți cu președintele rus Vladimir Putin și războiul dezlănțuit în Ucraina.

„Putin nu poate pierde”

În afară de Austria, partidele de extremă dreapta care s-au înscris în rândul patrioților până în prezent provin din țări membre NATO. Totuși, cele mai multe dintre acestea nu își ascund deloc admirația față de liderul rus.

Putin nu poate pierde", a spus Orban în cadrul unui interviu acordat duminică posturilor media Axel Springer. „Ideea că Rusia poate fi învinsă este foarte greu de înțeles".

Pe lângă lipsa de încredere față de UE și admirația față de Rusia, coaliția habsburgică a premierului ungar este unită de o rezistență la migrația din lumea musulmană, pe care patrioții o consideră o luptă civilizațională.

„Credem într-o Europă hotărâtă să își protejeze frontierele, să oprească migrația ilegală și să își păstreze identitatea culturală, urmând voința marii majorități a cetățenilor europeni", se arată în manifestul fondator al formațiunii.

Având deja membrii afiliați ai partidului Patrioții la putere în Ungaria și clasându-se în fruntea sondajelor în Republica Cehă și Austria înaintea alegerilor din septembrie din ambele țări, alianța lui Orban ar putea deveni în curând un adevărat gigant politic, atât în regiune, cât și în UE.

După ce a fost vioara a doua a Austriei în aproape toate cele peste șase secole de existență a Imperiului Habsburgic, Ungaria ar putea deveni principalul conducător.

La nevoie, Orban are chiar și habsburgi de bună credință pe care îi poate arunca în joc: Georg Habsburg-Lothringen, trimisul Ungariei în Franța, care este nepotul ultimului împărat austriac, Karl I; și Eduard Habsburg-Lothringen, stră-strănepotul împăratului emblematic al Austriei din secolul al XIX-lea, Franz Josef I. Eduard Habsburg-Lothringen este în prezent emisarul Budapestei pe lângă Sfântul Scaun.

„Dacă este vreodată nevoie de noi, suntem prin preajmă", a declarat, în glumă, Eduard Habsburg-Lothringen recent unui intervievator.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii