POLITICO: Franța ia în considerare să instruiască piloți ucraineni. Ce au spus Macron și Biden pe tema furnizării de avioane de luptă
Un consilier al ministrului francez al Apărării a recunoscut că țara sa ia în considerare solicitarea Kievului de a instrui piloți ucraineni în manevrarea de avioane de vânătoare occidentale, scrie POLITICO.
Avioane F-16 FOTO Arhivă
O discuție pe această temă va avea loc marți între ministrul francez al Apărării Sebastien Sébastien Lecornu și omologul său ucrainean Oleksi Reznikov, a precizat consilierul citat de POLITICO.
Aceste demersuri survin în contextul în care Kievul și-a reluat solicitările către partenerii săi occidentali privind susținerea forțelor sale armate cu avioane de luptă. Solicitările în acest sens au revenit în prim-plan după ce Germania, Statele Unite și Marea Britanie au decis să ajute Ucraina cu tancuri grele pentru a-și spori capacitatea de rezistență și eventual pentru a respinge invazia rusă.
Într-un interviu acordat vinerea trecută pentru cotidianul francez „Le Figaro”, Oleksi Reznikov a cerut Parisului să ajute la instruirea piloților ucraineni pe avioane franceze de luptă.
„Am auzit mulți experți vorbind elogios despre avioanele franceze și piloții lor. În mod natural, aș fi foarte fericit dacă piloții ucraineni ar putea fi instruiți să piloteze avioane franceze și să pună această expertiză în slujba asigurării victoriei”, a declarat ministrul ucrainean.
Kievul își dorește să obțină în special avioane F-16 de fabricație americană, dar președintele Joe Biden refuză să-și dea permisiunea. Întrebat de un jurnalist dacă Statele Unite vor trimite Ucrainei aparate de zbor de tip F-16, liderul de la Casa Albă a răspuns „nu”.
Această declarație este în contrast cu cea de săptămâna trecută a adjunctului consilierului pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, care a spus că Washingtonul va discuta „foarte atent” cu Kievul și aliații săi ideea de a oferi avioane de luptă pentru armata ucraineană.
„Nu am exclus niciun sistem specific. Am încercat să ne adaptăm asistența la faza de luptă în care se află ucrainenii”, a declarat Jon Finer pentru MSNBC.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat la rândul său, duminică, „că nu se pune în discuție” ideea furnizării de avioane de luptă pentru Ucraina.
În schimb, ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra a subliniat că țara sa va examina „cu o minte deschisă” solicitarea Kievului cu privire la F-16.
Întrebat luni pe acest subiect, președintele francez Emmanuel Macron a răspuns că „nimic nu este interzis în principiu”.
El a menţionat necesitatea stabilirii unor „criterii” înaintea adoptării oricărei decizii, precum faptul că o „cerere” trebuie să fie „formulată” de Ucraina, ca aceasta „să nu ducă la escaladare” şi „să nu fie de natură să atingă pământul rusesc, ci să ajute într-adevăr efortul de rezistenţă”, şi „să nu diminueze capacitatea armatei franceze”.
„În baza acestor trei criterii noi vom continua să analizăm livrările de echipamente militare de la caz la caz”, a adăugat el, după ce menționase aceleaşi criterii pentru trimiterea tancurilor Leclerc.
F-16, un avion de luptă supersonic de generația a patra, a fost în ultimii ani un produs de export de succes pentru Statele Unite, ceea ce crește posibilitatea ca mai multe țări să se unească pentru a oferi Ucrainei avioane de acest tip.
În afară de avioane de luptă, Ucraina își mai dorește rachete cu rază mai lungă de acțiune decât cele pe care le deține în prezent.
Sursa: adevarul.ro