Politico: Departamentul de Stat al SUA a pregătit o strategie secretă pentru Ucraina
Oficialii din administrația lui Joe Biden sunt mult mai preocupați de corupția din Ucraina decât spun public. Acest lucru este dovedit de un document strategic confidențial al SUA, care a ajuns în mâinile jurnaliștilor de la Politico.
Volodimir Zelenski și Joe Biden FOTO EPA-EFE
Versiunea „sensibilă, dar neclasificată” a planului pe termen lung al SUA subliniază numeroșii pași pe care Washingtonul îi face pentru a ajuta Kievul să elimine abuzurile și să reformeze o serie de sectoare ucrainene.
„Documentul subliniază că corupția poate forța aliații occidentali să-și retragă sprijinul pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse și că Kievul nu poate amâna lupta împotriva mituirii”, scrie Politico.
O versiune confidențială a documentului spune că un nivel ridicat de percepție a corupției ar putea „submina încrederea publicului ucrainean și a liderilor străini în guvernul din timpul războiului”. Aceasta este o analiză mai cruntă decât cea postată pe site-ul său de Departamentul de Stat, acum o lună. Versiunea publică era de 22 de pagini. Dar versiunea clasificată a „Strategiei integrate pentru Ucraina” este de aproximativ trei ori mai mare și conține mult mai multe detalii despre obiectivele SUA în Ucraina, de la privatizarea băncilor ucrainene până la creșterea numărului de școli în limba engleză și încurajarea armatei ucrainene să accepte protocoalele NATO. Multe obiective sunt concepute pentru a reduce corupția care pătrunde în țară.
Ucrainenii consideră corupția printre obstacolele în calea antreprenoriatului
„Scăparea“ în mediul public a strategiei subliniază provocarea cu care se confruntă echipa Biden în comunicarea informațiilor. Administrația vrea să facă presiuni asupra Ucrainei pentru a reduce mita, nu în ultimul rând pentru că sunt în joc dolari americani. Dar discuțiile prea puternice despre această problemă pot oferi argumente oponenților ajutorului american acordat Ucrainei, care încearcă să blocheze un astfel de ajutor. Orice slăbire percepută a sprijinului american pentru Kiev ar putea face, de asemenea, mai multe țări europene să se gândească de două ori la rolul lor”, se spune în articol.
Când vine vorba de ucraineni, „conversațiile sincere au loc în culise”, a declarat publicației un oficial american familiarizat cu politica ucraineană. Corupția ucraineană a tulburat de mult oficialii americani, până la președintele Joe Biden. Dar subiectul a fost împins în spate de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, pe care Biden a numit-o adevărata bătălie a democrației împotriva autocrației. Luni de zile, consilierii președintelui SUA s-au limitat la scurte referiri la corupție. Au vrut să demonstreze solidaritate cu Kievul și să nu dea apă la moară congresmenilor republicani care critică ajutorul militar și economic american acordat Ucrainei.
La mai bine de un an de la începutul războiului pe scară largă, oficialii americani presează din ce în ce mai mult pe această problemă, atât în public, cât și în privat. De exemplu, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan s-a întâlnit cu o delegație a instituțiilor ucrainene anticorupție la începutul lunii septembrie.
Un al doilea oficial american familiarizat cu discuțiile a confirmat pentru Politico că administrația Biden discută cu liderii ucraineni posibilitatea de a condiționa viitorul ajutor economic de „reforme care vizează combaterea corupției și creșterea atractivității Ucrainei pentru investițiile private”. Potrivit oficialului, astfel de condiții nu sunt luate în considerare pentru ajutorul militar.
Politico explică că Strategia de țară integrată este un produs al Departamentului de Stat care se bazează pe contribuțiile altor părți ale guvernului SUA, inclusiv Departamentul Apărării. Acesta include o listă de obiective, termene limită pentru realizarea lor și rezultate intermediare pe care oficialii americani ar dori să le vadă atinse. Departamentul de Stat dezvoltă astfel de strategii pentru multe țări la fiecare câțiva ani.
William Taylor, un fost ambasador al SUA în Ucraina, a spus că mulți ucraineni obișnuiți ar saluta probabil strategia, deoarece și ei s-au săturat de corupția endemică din țara lor. Totul este bine „atâta timp cât nu îi împiedică să-i ajute să câștige războiul”, a spus el.
Reformarea serviciilor secrete și trecerea armatei la standardele NATO
Versiunea confidențială a documentului descrie, de asemenea, obiectivele SUA pentru a ajuta la reformarea elementelor aparatului de securitate națională al Ucrainei pentru a oferi „o abordare descentralizată, tolerantă la riscuri ” și pentru a reduce „oportunitățile de corupție”.
„Deși aderarea la NATO a Ucrainei nu este atât de aproape, strategia americană se referă adesea la dorința de a forța armata ucraineană să accepte standardele Alianței”, se spune în articol.
Unul dintre reperele așteptate enumerate în versiunea confidențială este că Ministerul Apărării al Ucrainei va „crea un corp profesionist de ofițer și sergenți cu doctrină și principii standard NATO”. Chiar și formatul și conținutul documentelor de apărare ucrainene ar trebui „să reflecte terminologia NATO”, se spune în secțiunea confidențială a strategiei. Unul dintre obiective include crearea unui „plan național de rezistență”. Acest lucru poate sugera că ucrainenii obișnuiți ar trebui să riposteze dacă Rusia încearcă să pună mâna pe mai mult teritoriu.
SUA doresc, de asemenea, ca Ucraina să-și producă propriul echipament militar, creând o „industrie de apărare internă capabilă să-și satisfacă nevoile de bază”, precum și un mediu propice dezvoltării startup-urilor de tehnologie a informației pentru apărare, potrivit uneia dintre secțiunile confidențiale. Oficialii americani sunt preocupați în special de rolul elitei în economia ucraineană.
„Dezoligarhizarea, în special a sectoarelor energetice și miniere, rămâne un principiu cheie pentru restabilirea unei Ucraine mai bune”, se arată în partea deschisă a strategiei.
SUA par să fie dornice să ajute instituțiile ucrainene să-și construiască capacitatea de supraveghere. Printre obiectivele enumerate se numără asistența acordată autorităților locale în evaluarea riscurilor de corupție și reformarea serviciilor de personal.
Partea confidențială conține un apel către sistemul financiar al Ucrainei de a „crește volumul de creditare pentru a încuraja expansiunea afacerilor” și de a reduce rolul statului în sectorul bancar.
Unul dintre reperele acestui capitol este „revenirea transparentă a Alfa-Bank la proprietate privată”. Se pare că aceasta este o referire la instituția cunoscută acum ca Sens Bank, care aparținea odinioară Rusiei, dar a fost naționalizată de Ucraina, scrie Politico.
Sprijin pentru învățarea limbii engleze
Strategia SUA pare să urmărească să se asigure că Ucraina nu numai că își menține orientarea către Occident, ci și dezvoltă legături speciale cu America. Iar limba engleză, potrivit Washingtonului, ar trebui să joace un rol important în asta. Strategia prevede că Statele Unite oferă asistență tehnică și de altă natură Ministerului Educației al Ucrainei pentru a îmbunătăți predarea limbii engleze și consideră că acest lucru poate ajuta la reintegrarea ucrainenilor eliberați de ocupația rusă.
Oficialii americani ajută, de asemenea, Ucraina să își dezvolte capacitatea de a urmări crimele de război în propriul său sistem judiciar. Rezultatele intermediare dorite includ selecția a peste 2.000 de judecători noi și gestionarea a peste 9.000 de plângeri de abatere judiciară.
Strategia prevede, de asemenea, restabilirea prezenței diplomatice americane în Ucraina, extinzând-o dincolo de Kiev la orașe precum Liov, Odesa, Harkov și Dnipro.
Sursa: adevarul.ro