Politico: De ce pariază lumea împotriva democrației americane
Ambasadorii de la Washington avertizează că diviziunea dintre republicani și democrați pune în pericol securitatea națională a Americii. Statele Unite sunt un „bivol gras care încearcă să tragă un pui de somn”, în timp ce lupii înfometați se apropie, a reflectat emisarul american în Europa. „Pot auzi dopurile de la sticlele de șampanie pocnind în Moscova - de parcă ar fi Crăciunul în fiecare zi”, a exemplificat el.
Diplomații au senzația că SUA au picat deja testul democrației. Liderii SUA sunt atât de pasionați de temele partizane încât acestea sunt un subiect predilect la cine private. Politica americană este nesănătoasă, a spus un fost ambasador arab care e sceptic că SUA va rămâne un model al democrației în anii următori.
În afara campaniei prezidențiale republicane din acest an - nu neapărat Donald Trump, cât posibilitatea unei Camere și a unui Senat extrem de divizate sporește îngrijorările - și a riscului blocajului guvernamental, o altă temă care face să pară că SUA e la capătul puterilor este dezbaterea din Congres privind sprijinul militar pentru Ucraina.
„Când vocea Statelor Unite nu mai este la fel de puternică, la fel de echilibrată, la fel de corectă cum ar trebui să fie, atunci se creează o problemă pentru lume", a declarat Ronald Sanders, ambasadorul de lungă durată al Antigua și Barbuda la Washington.
Conectarea sprijinului pentru Ucraina cu cele mai aprinse subiecte de discuție partizane - securitatea la graniță și migrația, de care atârnă și campania electorală republicană - a primit cele multe critici, în special din Europa.
Există un sentiment din ce în ce mai puternic în rândul diplomaților străini că argumentele morale sau de securitate națională - despre apărarea unei țări invadate, descurajarea Rusiei, prevenirea unui război lărgit în Europa și protejarea democrației - nu au ecou în rândul extremei drepte americane.
„Dacă astea nu au sens pentru politicieni, atunci ce are?", se întreabă ambasadorul european.
Un fost ambasador est-european la Washington s-a arătat îngrijorat de cum unii din Partidul Republican au criticat criza ucraineană ca fiind războiul președintelui Joe Biden, când „în realitate, atenția ar trebui să fie asupra intereselor naționale ale SUA.”
Când republicanii și democrații ajung la un acord, ei spun că sistemul funcționează, dar dezbaterile interminabile asupra unui subiect de securitate globală i-ar putea contrazice.
Să dezbați asupra pozițiilor de politică externă are sens, dar, în momentul în care totul devine un spectacol „este din ce în ce mai dificil pentru America să își joace în mod eficient rolul global în probleme care necesită un angajament pe termen lung și capital politic american - cum ar fi schimbările climatice, autoritarismul chinez, pacea în Orientul Mijlociu și limitarea gangsterismului rusesc”, a avertizat un alt diplomat european.
Actualii și foștii diplomați au declarat că țările lor sunt mai reticente în a semna acorduri cu Washingtonul din cauza diviziunii partizane. Există, de pildă, îngrijorarea că o nouă administrație va abandona acordurile anterioare doar pentru a liniști bazele electorale și nu din motive legitime de securitate națională. Soarta acordului nuclear cu Iranul a fost unul dintre exemple.
„Relațiile externe se bazează foarte mult pe încredere, iar atunci când știi că persoana care se află în fața ta ar putea să nu mai fie acolo sau ar putea fi urmată de cineva care simte exact opusul, care este motivația ta pentru a încheia acorduri pe termen lung?", s-a întrebat un fost diplomat din America Latină.
Unii au spus că, deși admiră SUA în continuare - unii au făcut și studii acolo - diviziunile politice pot avea un efect negativ durabil asupra unei lumi tot mai interconectate.
„Lumea nu are timp pentru ca SUA să-și revină", a declarat un fost ambasador asiatic. „Am trecut de la o lume unipolară, pe care o cunoaștem din anii 1990, la o lume multipolară, dar polul cheie este în continuare Statele Unite. Iar dacă acest pol-cheie nu joacă rolul pe care vrem ca SUA să îl joace, veți vedea că vor apărea forțe alternative".
Sursa: adevarul.ro