POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Oamenii au dezvoltat ideea că totul este manipulat, că totul se decide în spatele ușilor închise”

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Oamenii au dezvoltat ideea că totul este manipulat, că totul se decide în spatele ușilor închise”

Victoria lui Călin Georgescu a aruncat țara într-o criză de încredere. Ultranaționalistul anti-UE și anti-NATO a apărut parcă de nicăieri și a obținut, în mod surprinzător, prima poziție în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Stampilă vot alegeri FOTO: Arhivă, Adevărul

Stampilă vot alegeri FOTO: Arhivă, Adevărul

După ce președintele în exercițiu Klaus Iohannis a făcut publice dosarele secrete care susțineau că votul a fost compromis de un atac „hibrid”, probabil susținut de Rusia, Curtea Constituțională a României a anulat întregul scrutin.

România este încă afectată de ascensiunea și căderea rapidă a lui Georgescu.

Partidele pro-europene încearcă să alcătuiască un guvern de coaliție în urma unor alegeri parlamentare separate. Viitorul politic al lui Georgescu este la fel de incert. Mulți cred că acesta ar putea fi descalificat pentru a candida din nou pe baza hotărârii de anulare a Curții.

Analiștii politici, istoricii și anchetatorii de la București și Bruxelles vor discuta probabil ani de zile cu privire la măsura în care Kremlinul sau o campanie de influență alimentată de TikTok a facilitat ascensiunea lui Georgescu.

Dar pentru mulți români obișnuiți, cel puțin o parte a motivului din spatele ascensiunii sale este deja clară - și este una cu implicații importante pentru alte țări occidentale, mai scrie Politico.

Oana Popescu-Zamfir – director al GlobalFocus Center, un think tank de politică externă și securitate din București, a susținut că ascensiunea lui Georgescu are mai puțin de-a face cu o dragoste descoperită brusc pentru Rusia sau extrema dreaptă, ci mai degrabă cu o dezamăgire profundă față de ceea ce este perceput ca fiind o clasă politică distantă și nepăsătoare.

„Oamenii au dezvoltat ideea că totul este manipulat oricum, totul se decide în spatele ușilor închise și ceea ce vezi și pentru cine votezi este mult mai puțin important. Percepția oamenilor este că viața politică și instituțiile sunt dominate de aceste rețele obscure de interese... Cred că în mare măsură această percepție este corectă”, a spus Oana Popescu-Zamfir.

Corupția este peste tot

Pentru observatorii externi care se temeau că România este pe cale să imite Ungaria și să aleagă un alt simpatizant al Kremlinului în stilul lui Viktor Orbán, anularea alegerilor fost un semn binevenit de rațiune.

Cu toate acestea, în România, șocul inițial provocat de o măsură atât de draconică a cedat locul cinismului.

Georgescu și-a îndemnat susținătorii să nu „cedeze” și să își păstreze credința. „Astăzi, statul român a călcat în picioare democrația. În această zi, sistemul corupt a făcut un pact cu diavolul. Eu am un singur pact - cu poporul român și cu Dumnezeu”, a spus el.

Rivalul său, Lasconi, a făcut o declarație izbitor de asemănătoare. „Astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația”, a spus ea. „Dumnezeu, poporul român, adevărul și legea vor prevala și îi vor pedepsi pe cei vinovați de distrugerea democrației noastre.”

Pentru mulți români obișnuiți, ultima lună a fost doar un alt capitol în relația complicată - și adesea dezamăgitoare - a țării cu liberalismul și democrația.

Indiferent de rolul pe care Kremlinul sau TikTok l-ar fi jucat în ascensiunea rapidă a lui Georgescu, popularitatea sa a fost, mai presus de orice, un simptom al unei mari deziluzii față de clasa politică.

„Cred că Georgescu este o altă marionetă a unei părți foarte proaste a culturii noastre în acest moment”, a declarat Miruna Parasca, o arhitectă de 26 de ani. Dar anularea alegerilor „nu a fost bună”, mai ales pentru cei care l-au susținut.

„Cea mai bună cale democratică era să continuăm cu alegerile”, a spus ea. „Ne alegem președintele, așa că oamenii au dreptul să aleagă”. Lucrul „trist” pentru România este că nu au existat candidați mai buni care să fie prezentați alegătorilor. „Corupția este peste tot”, a spus ea cu un oftat.

Apartenența la UE rămâne populară, dar așteptările oamenilor că aceasta va rezolva problemele țării au fost prea mari și mulți se simt dezamăgiți.

Liderii europeni de la Bruxelles și din alte părți știau că România are un drum lung de parcurs pentru a combate corupția și pentru a aplica standardele democratice pe care blocul comunitar le așteaptă. Dar au vrut să încurajeze reformiștii de la București și să împiedice țara să alunece înapoi sub influența Moscovei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 E oficial că se putea mai rău, a rămas candidat Căcărău...

2 Foarte interesant!

3 Iftime l-a mirosit pe Bolojan? / Prima demisie de la vârful PNL după formarea Coaliției cu PSD-UDMR și minorități

4 VIDEO Câtă nesimțire! / Bolojane, te-ai văzut cu sacii în căruță și-ai început să-ți arăți caracterul?

5 Gigi Becali, parlamentar AUR / „La Facultatea de Ecologie, eu am ajuns în anul trei fără să știu unde este”