Politicile lui Trump, consecința unei transformări de zeci de ani a SUA: „O schimbare revoluționară a relației dintre stat și societate” | ANALIZĂ

Politicile lui Trump, consecința unei transformări de zeci de ani a SUA: „O schimbare revoluționară a relației dintre stat și societate” | ANALIZĂ

Tarifele impuse de administrația Trump sunt, din orice perspectivă rezonabilă, o catastrofă economică în devenire, notează publicația Vox într-o analiză publicată recent.

Tarifele lui Trump reprezintă un simptom al degradării democrației, spun analiștii FOTO X

Tarifele lui Trump reprezintă un simptom al degradării democrației, spun analiștii FOTO X

O explicație este că acest lucru reprezintă pur și simplu un proces democratic. Președintele Donald Trump a făcut campanie promițând exact ceea ce pune acum în aplicare, iar publicul l-a ales.

„Aceasta este, în cel mai bun caz, o explicație parțială. De fapt, este probabil mai corect să vedem tarifele lui Trump ca pe un simptom al degradării democrației — o tranziție a Americii către un sistem ciudat, hibrid, care combină trăsături atât autoritare, cât și democratice”, se arată în analiză.

Potrivit jurnaliștilor americani, dacă democrația americană ar funcționa corect, Trump nu ar avea puterea de a impune unilateral tarife atât de extinse . Congresul, nu președinția, are autoritatea constituțională de a impune taxe — iar tarifele sunt o taxă pe importuri.

Totuși, sistemul american s-a degradat, permițând președintelui să-și însușească mult mai multă autoritate. În multe domenii de politică, președinția funcționează mai degrabă ca o dictatură aleasă decât ca un executiv democratic constrâns de reguli.

Declinul democratic al Americii a dus la tarife

Când Donald Trump și Elon Musk au început să devasteze guvernul federal în februarie, politologul Adam Przeworski s-a declarat „fără cuvinte”. Deși Przeworski este unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul democrației comparative și autor al multor lucrări fundamentale în acest domeniu, nu a reușit să găsească vocabularul potrivit pentru a descrie ceea ce se întâmplă în Statele Unite.

Deși „Trump a fost ales prin alegeri corecte”, agenda sa politică ulterioară echivalează cu „o schimbare revoluționară a relației dintre stat și societate” — una care încearcă să înlocuiască regulile și normele ce definesc politica democratică cu ceva complet diferit.

„Înțelegerea Americii în acest sens mai nuanțat, ca o țară aflată sub un nou regim confuz, care este în același timp democratic și nu, ne ajută să înțelegem mai bine fiasco-ul tarifelor impuse de Trump", mai notează jurnaliștii.

Statele Unite încă organizează alegeri libere și corecte la toate nivelurile guvernamentale și, în acest sens, sunt o democrație. Însă alegerile nu mai contează așa cum ar trebui, deoarece reprezentanții aleși ai poporului din Congres nu își îndeplinesc rolul constituțional de elaborare a politicilor. Aceasta este componenta autocratică a actualului sistem american, una care îi permite președintelui să saboteze economia globală dacă dorește.

Congresul, principalul vinovat

Transformarea Americii se desfășoară de zeci de ani, spun experții.

Principalul vinovat este Congresul, care și-a pierdut voința de acționa ca principală autoritate legislativă. În schimb, a început să-și delege o mare parte din autoritate executivului.

Și ramura judiciară poartă o parte din vină. Deși Curtea Supremă a intervenit ocazional pentru a limita abuzurile prezidențiale , a făcut-o într-un mod inconsecvent și partizan. Mai mult, a preferat de mult timp să se abțină de la a contesta deciziile președintelui în domenii cheie precum imigrația, comerțul și războiul.

Observatori deopotrivă de pe stânga liberală și de pe dreapta libertariană au avertizat timp de decenii că puterea tot mai mare a executivului reprezintă o amenințare pentru democrație și pentru elaborarea unor politici eficiente.

Tarifele arată de ce acest sistem hibrid este atât de periculos

Politologii au descoperit de mult timp că, în medie, democrațiile produc rezultate mai bune pentru cetățeni decât regimurile autoritare. Acestea generează creștere economică mai mare, inovație tehnologică superioară, servicii publice mai bune și chiar au mai multe șanse să câștige războaie.

Unul dintre motivele succesului democrației este procesul său formalizat de luare a deciziilor. Deoarece legile sunt schimbate prin proceduri legale și transparente, supuse dezbaterii publice și supravegherii juridice, ele sunt mai bine fundamentate pe dovezile disponibile și mai ușor de corectat dacă se dovedesc greșite.

Regimurile autoritare și hibride renunță la aceste constrângeri, permițând decizii rapide, dar și greșeli catastrofale.

Trump nu ar fi putut implementa întregul pachet de tarife dacă ar fi urmat procedura constituțională normală. Faptul că SUA nu mai funcționează ca o democrație obișnuită i-a permis să acționeze pe baza unor idei excentrice, în stilul unui Mao sau Putin.

„Chiar dacă Trump face un pas înapoi, lecția este clară: declinul democrației americane înseamnă că toți trăim sub o sabie. Și dacă nu cade acum, cu siguranță o va face altădată", conchide analiza.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O informație care dă fiori...

2 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

3 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

4 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…

5 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump