Politicienii pro-ruși pe modelul lui Viktor Orban cresc în sondaje în Austria și Slovacia

Politicienii pro-ruși pe modelul lui Viktor Orban cresc în sondaje în Austria și Slovacia

Politicienii pro-ruși, de tipul premierului maghiar Viktor Orbán, cresc în sondaje în Austria și Slovacia, relatează Politico.

Partidul pro-rusului Herbert Kickl conduce în sondaje în Austria FOTO Arhivă

Partidul pro-rusului Herbert Kickl conduce în sondaje în Austria FOTO Arhivă

Politicianul austriac pro-rus Herbert Kickl dorește să transforme țara alpină într-o „fortăreață” împotriva migrației și este favorit să devină următorul lider al țării, precum și o viitoare mare bătaie de cap a Europei.

În că din noiembrie, Partidul Libertății (extremă dreapta) al lui Kickl, conduce cu câteva puncte în sondajele naționale, în condițiile în care inflația în creștere și creșterea bruscă a cererilor de azil alimentează nemulțumirea față de actualul guvern, o coaliție între Partidul Popular Austriac de centru-dreapta și Verzi. Având în vedere că celălalt partid principal de opoziție, social-democrații, este afectat de lupte interne, partidul lui Kickl are cea mai bună șansă din ultimii ani de a prelua puterea.

Ceea ce ar însemna probleme majore pentru Uniunea Europeană, care se luptă deja să facă față Ungariei, unde premierul naționalist Viktor Orbán a preluat în mod sistematic controlul asupra tuturor pârghiilor majore de putere și a subminat mass-media independentă, transformând țara în ceea ce criticii consideră a fi un stat semi-autoritar în mijlocul UE.

Renaștere populistă în Slovacia

Vecina Slovacia se află, de asemenea, în pragul unei renașteri populiste. Partidul pro-rus Smer-SD - al cărui lider, fostul prim-ministru Robert Fico, a fost forțat să părăsească funcția în 2018 pe fondul unui val de proteste populare declanșate de uciderea brutală a unui reporter de investigație și a logodnicei sale - conduce în sondaje înaintea unor alegeri anticipate programate pentru luna septembrie. Fico a promis să pună capăt sprijinului militar al Slovaciei pentru Ucraina vecină, dacă va fi ales.

Oficialii europeni avertizează că victoriile forțelor pro-ruse din Slovacia și Austria ar oferi președintelui rus Vladimir Putin un instrument puternic împotriva Ucrainei, facilitându-i subminarea sancțiunilor și a eforturilor UE de a ajuta Ucraina.

Ar fi un dezastru”, a declarat fără menajamente un înalt oficial al Comisiei din regiune.

Kickl, care a ocupat funcția de ministru de interne în timpul coaliției de scurtă durată a Partidului Libertății cu Partidul Popular al fostului cancelar Sebastian Kurz începând cu 2017, este o figură cunoscută la Bruxelles. Una dintre primele măsuri luate de Kickl în calitate de ministru de interne a fost schimbarea numelui centrelor de înregistrare a solicitanților de azil din Austria în „Centre de plecare”.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat săptămâna trecută pentru un ziar austriac că are „îndoieli serioase” cu privire la capacitatea lui Kickl de a ocupa orice fel de funcție ministerială.

Pur și simplu nu este demn de încredere”, a declarat Metsola.

Deși următoarele alegeri din Austria vor avea loc abia în toamna anului viitor, totuși tensiunile persistente din cadrul actualei coaliții conduse de cancelarul Karl Nehammer, al cărui Partid Popular se află în prezent la opt puncte în spatele Partidului Libertății, ridică perspectivele unui scrutin mai devreme.

„Nu am devenit lider de partid pentru a conduce în sondaje, ci pentru a câștiga alegerile”, a declarat recent Kickl.

Kickl a promis că va folosi dreptul de veto al Austriei în Consiliul European pentru a anula ceea ce el numește sancțiunile „inutile” ale blocului împotriva Rusiei.

Modelul Ungariei

În timpul unei vizite recente la Budapesta, unde s-a întâlnit cu mentorul său Orbán, Kickl nu a făcut un secret din obiectivul său de a transforma Austria într-o altă Ungaria, pe care a lăudat-o ca fiind un „refugiu al autodeterminării naționale și al rezistenței împotriva intervenției globaliste de la Bruxelles”.

Partidul Libertății - care a fost fondat de foști naziști în anii 1950 și este cunoscut pe plan internațional pentru așa-numitul scandal Ibiza, care la dus la căderea predecesoruui lui Kickl, Heinz-Christian Strache - are legături vechi cu Rusia. Strache a semnat un acord de parteneriat cu partidul Rusia Unită al lui Putin în 2016.

Deși Kickl insistă că acest acord a expirat, totuși el și alte figuri ale Partidului Libertății nu fac un secret din afinitatea lor pentru Rusia. Partidul a prezentat zeci de rezoluții pro-ruse în parlamentul austriac de la începutul războiului pe scară largă al lui Putin împotriva Ucrainei. De asemenea, a emis zeci de comunicate de presă în ultimul an, solicitând ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Cu toate acestea, migrația rămâne problema de bază a Partidului Libertății. Având în vedere că numărul cererilor de azil în Austria s-a triplat anul trecut, cea mai mare creștere procentuală din întreaga UE, este o problemă care are rezonanță.

În concordanță cu retorica de „fortăreață” a lui Kickl , multe dintre prioritățile Partidului Libertății se concentrează pe identitatea culturală. De pildă, o inițiativă menită să salveze hanurile din orașele mici austriece promitea subvenții, dar numai dacă beneficiarii serveau „specialități tradiționale și regionale”.

O alta prevedea ca copiii de pe terenurile de joacă din școli să fie obligați să vorbească în germană.

Astfel de idei sunt adesea ironizate de către mass-media austriacă, dar politicile par să fie bine primite de mulți alegători.

În ianuarie, partidul s-a clasat pe locul al doilea într-un sondaj regional în Austria Inferioară, cel mai mare stat al țării, rupând din majoritatea absolută deținută de mult timp de Partidul Popular. Acest lucru a forțat centrul-dreapta să accepte o coaliție cu extrema dreaptă în acest stat.

La nivel național, însă, este puțin probabil ca Kickl să accepte locul doi. Partidul a acceptat un astfel de aranjament de două ori în ultimii 25 de ani, ca partener secundar al Partidului Popular, iar ambele coaliții au sfârșit prin a rupe partidul, pe fondul scandalurilor și al diviziunilor interne.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!