Politicieni britanici au închis ochii la abuzuri sexuale comise asupra unor minori de colegi ai lor (raport)
Politicieni britanici au închis ochii la abuzuri sexuale comise asupra unor minori de colegi de-ai lor şi au muşamalizat în mod activ decenii la rând informaţii privind aceste abuzuri, relevă o anchetă independentă citată marţi de Reuters.
Ancheta nu a găsit dovezi ale unei reţele organizate de pedofilie în perioada examinată, din anii 1960 până în anii 1990, dar au fost constatate "eşecuri semnificative ale instituţiilor Westminster-ului (parlamentul şi comunitatea politică britanică în general) de a răspunde alegaţiilor de abuzuri sexuale asupra copiilor".
Eşecurile incriminate se traduc, potrivit anchetatorilor, prin "incapacitatea de a recunoaşte aceste abuzuri, tolerarea lor, protejarea activă a autorilor lor şi muşamalizarea alegaţiilor de abuz".
Raportul de anchetă de 173 de pagini citat marţi de Reuters consemnează între altele că despre mai mulţi membri ai parlamentului britanic din anii 1970 şi 1980, între care Peter Morrison şi Cyril Smith, "se ştia sau se zvonea că sunt interesaţi sexual de copii şi au fost protejaţi de urmăriri în diferite feluri" de către poliţie, procurori şi partide politice.
Peter Morrison a fost secretarul particular al premierului din acea vreme, Margaret Thatcher, şi atât el cât şi Smith au primit titlul de "cavaler" ("Sir").
Circa 30 de recipienţi ai acestui titlu de nobleţe l-au pierdut ulterior, după ce au fost condamnaţi pentru infracţiuni legate de abuz sexual.
Un membru al Camerei Lorzilor, fostul lider al liberalilor britanici David Steel, a demisionat marţi după publicarea raportului, care a consemnat că în 1969 deputatul Cyril Smith a recunoscut că a abuzat sexual adolescenţi, dar nu s-a luat nicio măsură împotriva sa, iar zece ani mai târziu Steel a discutat cu el pe această temă, fără a întreprinde însă nimic.
Margaret Thatcher a susţinut şi înnobilarea prezentatorului TV Jimmy Savile, în 1990, în pofida dezvăluirilor din media privind implicarea sa în abuzuri sexuale asupra copiilor, se mai menţionează în raport.
Ancheta a abordat şi problema asociaţiei Paedophile Information Exchange (PIE), care a făcut campanie în favoarea acceptării publice a pedofiliei şi pentru modificarea legislaţiei astfel încât adulţii să poată întreţine relaţii sexuale cu minori. Gruparea a fost acceptată de o serie de organizaţii caritabile ca fiind vocea unei minorităţi sexuale oprimate şi a luat parte la parada gay de la Londra din 1983.
Potrivit raportului, "obiectivele PIE au beneficiat ani la rând de susţinerea naivă şi eronată a unor oameni şi organizaţii care ar fi trebuit să fie mai vigilenţi. A fost un eşec fundamental de a remarca problema şi o lipsă de curaj moral de a o înfrunta", conchid anchetatorii, care nu au găsit dovezi că Ministerul de Interne a finanţat respectiva asociaţie.
Raportul citat marţi se înscrie în Ancheta independentă privind abuzurile sexuale asupra copiilor (IICSA), una din cele mai ample şi costisitoare lansate până acum în Marea Britanie, începută în 2017 şi care ar urma să se încheie în cinci ani. AGERPRES