Politica privind migrația, subiectul care a dus la destrămarea coaliției de de guvernământ din Țările de Jos
Corporația olandeză de radiodifuziune a raportat că „majoritatea miniștrilor implicați s-au întâlnit vineri pentru a discuta ultima propunere de compromis a secretarului de stat Erik van der Burgh privind menținerea coaliției”.
Premierul demisionar olandez, Mark Rutte. Foto: Arhiva Adevărul
Partidele din coaliția de guvernământ din Țările de Jos nu au reușit să ajungă la un acord privind măsurile de reducere a fluxului de solicitanți de azil. Aceasta înseamnă că cel de-al patrulea cabinet de miniștri, condus de premierul Mark Rutte, demisionează, a declarat vineri Netherlands Broadcasting Corporation (NBC), citând surse guvernamentale.
Potrivit postului TV, „cei mai mulți dintre miniștrii implicați s-au întâlnit vineri pentru a discuta ultima propunere de compromis a secretarului de stat Erik van der Burgh privind așa-numitul „buton de oprire”. Când oamenii erau forțați să doarmă în aer liber, guvernul putea restricționa temporar reîntregirea familiei ori drepturile pentru solicitanții de azil care fug de război. Cu toate acestea, această propunere nu a găsit suficient sprijin din partea altor partide”, a spus NBC.
Pe parcursul săptămânii trecute, Cabinetul de Miniștri a ținut mai multe ședințe privind posibilitatea reducerii numărului solicitanților de azil. De o importanță deosebită pentru această problemă este Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (NPSD), condus de Rutte. Una dintre promisiunile sale de campanie a fost să dezvolte propuneri pentru a reduce fluxul de refugiați.
Potrivit unor surse, NPSD a propus inițial o cotă lunară de 200 de membri de familie pentru refugiații care fugeau de război și o perioadă de așteptare de doi ani. În cele din urmă, aceste cereri au fost atenuate, dar nici măcar opțiunea de compromis nu s-a potrivit politicii dorite de Partidul Unirii Creștine. După cum a afirmat liderul forței politice Miriam Bicker, „Uniunea Creștină” este un partid de familie și nu poate fi de acord cu restricțiile privind drepturile oamenilor de a se reuni cu familiile lor. Ideea nu este susținută și de un alt partid de coaliție, Democrații-66.
Unii observatori cred că Rutte a ales în mod deliberat confruntarea. Odată cu demisia Cabinetului de Miniștri, țara va trebui să stabilească o dată pentru noi alegeri parlamentare.
Sursa: adevarul.ro