(1)Toată lumea se întreba de unde are Remus Truică bani s-o plătească pe Patricia Kaas, să-i cânte la onomastică. Păi cine era şeful de cabinet al infractorului Năstase în 2004? Acest Truică este furtunul prin care s-a scurs mita din Mega-Dosarul IT către Dana Năstase

(1)Toată lumea se întreba de unde are Remus Truică bani s-o plătească pe Patricia Kaas, să-i cânte la onomastică. Păi cine era şeful de cabinet al infractorului Năstase în 2004? Acest Truică este furtunul prin care s-a scurs mita din Mega-Dosarul IT către Dana Năstase

Foto-Remus Truică la o şedinţă de guvern

Toată lumea se întreba de unde are Remus Truică bani s-o plătească pe Patricia Kaas, să-i cânte la onomastică. Păi cine era şeful de cabinet al infractoruli Năstase în 2004? Acest Truică este furtunul prin care s-a scurs mita din Mega-Dosarul IT către Dana Năstase.

Pentru azi, o să ne rezumăm doar la trecerea în revistă a biografiei acestui personaj care, dacă nu o cunoştea pe Dana Năstase, se chinuia şi acum să se reprofileze de la magazin cu de toate, la parterul casei, la internet-cafe de cartier.

 Prima afacere a lui Truică a fost un magazin alimentar, deschis la începutul anilor '90, la parterul casei soţiei sale, situată pe Bulevardul Banu Manta din sectorul 1 al Capitalei. Prin 1996, magazinul a falimentat. În spaţiul respectiv, omul a deschis apoi un Internet Café, o afacere la modă în acea vreme. După cum se vede, viziunea lui încăpea strict între pereţii moşteniţi de biata nevastă, pe care, peste ani, avea s-o snopească în bătaie.

Însă 1999 este anul lansării lui Truică în lumea bună a afacerilor. Pentru că, prin intermediul părinţilor săi, a cunoscut-o pe Dana Năstase, soţia viitorului premier. După ce aceasta l-a introdus în cercurile marilor oameni de afaceri, Truică a deschis în 1999 firma TotalNet (care furniza servicii de internet), alături de mai experimentaţii Alexandru Bittner, Adrian Petrache, Viorel Jianu şi Emil Nell Cobar. După un început timid, firma a cunoscut o creştere a cifrei de afaceri spectaculoasă: în doar doi ani, profitul firmei s-a majorat de 25 de ori. Bunăstarea firmei a coincis cu venirea la guvernare a PDSR. Aşa se face că TotalNet a primit foarte multe contracte, pe bani grei, de la instituţii publice. La începutul anilor 2000, printre clienţii firmei se numărau: Ministerul Finanţelor Publice, Televiziunea Română, PETROM şi Guvernul României. În 2001 şi 2002, firma TotalNet a încheiat cu Secretariatul General al Guvernului contracte în valoare de peste 20.000 de euro, pentru furnizarea de servicii de internet. Aceeaşi firmă a montat în sala de şedinţe a Guvernului sistemul de videoconferinţă cu prefecţii. După obţinerea numeroaselor contracte cu instituţii publice, TotalNet a obţinut din partea guvernului condus de Adrian Năstase menţionarea numele său în Strategia Naţională pentru Implementarea Societăţii informaţionale, document aprobat prin hotărâre de guvern în decembrie 2002. TotalNet a fost nominalizată ca firmă care a primit licenţă pentru instalarea, operarea şi întreţinerea unor reţele publice pentru comunicaţii de date.
Aflată în topul firmelor de profil, acţionarii au decis să vândă o parte din societate, în aprilie 2002, la câteva luni după numirea lui Remus Truică în funcţia de şef de cabinet al premierului Năstase. Astfel, 70% din acţiunile firmei au fost achiziţionate de către Romanian Data System SA (RDS), pentru o sumă imensă pentru acea perioadă: în jur de 1,5 milioane dolari. În urma acestei tranzacţii de amploare, se spune că Truică ar fi făcut primul milion de dolari. Iar aici facem o paranteză şi spunem că această tranzacţie reprezintă, de fapt, o plată făcută de Adrian Tărău, cel salvat de Adrian Năstase în 2001. Dar o să revenim, pentru că dacă intrăm în burta fiecărei căcănării generate de Năstase, nu mai înţelege nimeni nimic.

O tranzacţie mega-suspectă

În mai 2004, pe când era şef de cabinet, ziarele centrale au relatat despre un tun imobiliar dat de Remus Truică. În mai 2003, acesta a intrat în posesia a două hectare de teren din Pădurea Snagov. După câteva luni, el a mai achiziţionat câteva hectare de teren de la vecinii săi. Scandalos a fost mecanismul prin care şeful de cabinet al lui Năstase a intrat în posesia terenului. Mihai Nasta, proprietar de drept, a depus în 2003 o cerere de retrocedare a câtorva hectare de teren situate în Pădurea Scroviştea. După depunerea cererii, Nasta i-ar fi cedat drepturile sale asupra terenului revendicat lui Remus Truică. Ulterior, solicitarea a fost aprobată, dar cu o mică modificare: terenul nu a fost repartizat pe raza localităţii Scroviştea, ci pe raza localităţii Snagov, pe malul lacului. Schimbarea terenului a putut fi realizată datorită unei aprobări semnate de fostul şef al Romsilva, Ion Dumitru. În baza acesteia, prefectul de Ilfov, Teodor Filipescu, şi primarul Snagovului, Teodor Biriş, au semnat actele de proprietate. În urma izbucnirii acestui scandal de presă, Năstase l-a demis pe Truică.
În anii următori, Truică s-a axat doar pe afaceri. În ciuda mediatizării, scandalul de la Snagov a fost ocolit atunci de instituţiile statului: nici poliţia, nici Parchetul nu au început vreo anchetă în acest caz. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au declarat pentru RL că Remus Truică nu figurează în nici un dosar penal. 

O avere uriaşă

Pe terenul de câteva hectare de la Snagov, Truică şi-a ridicat un palat impresionant, în cea mai râvnită zonă imobiliară din jurul Capitalei. Reşedinţa lui are o piscină, lângă care au fost construite două terenuri de sport, unul de fotbal, şi unul de tenis. În garajul fostului şef de cabinet al lui Năstase sunt mai multe maşini scumpe, mărci precum Ferrari, Mercedes, Range Rover şi Aston Martin. Recent, el şi-a mai achiziţionat o maşină sport alimentată electric. Truică mai deţine un apartament la Monte Carlo, un iaht de şapte milioane de euro şi o vilă în Caraibe (Insula Saint Martin) cumpărată în 2010.

Cine credeţi că e naşul lui Remus Truică?

Păi cine a fost chemat deja de două ori, oficial, la DNA, până acum? Da, naşul lui Truică este chiar Eugen Bejinariu. Fostul şef al SGG, şi cel lăsat de Năstase ca prim-ministru interimar, în 2004.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă