Poliția turcă, criticată după dublul atentat de la Ankara

Poliția turcă, criticată după dublul atentat de la Ankara

Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, formațiune politică prokurdă), unul dintre organizatorii manifestației de sâmbătă din Ankara, vizată de dublul atentat soldat cu cel puțin 86 de morți și circa 200 de răniți, acuză forțele de ordine turce că au întârziat operațiunile de intervenție, după atentat, lansând gaze lacrimogene asupra manifestanților foarte afectați de eveniment, comentează RFI.

*UPDATE Două explozii puternice în capitala Turciei; cel puțin 20 de morți și 100 de răniți

*Exploziile din capitala Turciei, soldate cu zeci de morți și răniți, sunt "atac terorist" (guvernul turc)

*Nou bilanț al atentatelor din Ankara: 86 de morți; reacții internaționale

*Trei zile de doliu național în Turcia, după dublul atentat din Ankara

Potrivit primelor ipoteze, doi kamikaze s-ar fi amestecat printre manifestanți, iar toate mărturiile vin în sprijinul acestei versiuni, conform reporterului RFI. Au existat două explozii în mijlocul coloanei care se forma. Atacul a avut loc într-un moment în care mii de persoane erau pe cale să se adune la apelul partidelor politice și a organizațiilor sindicale de stânga, în fruntea cărora se afla mișcarea prokurdă Partidul Democratic al Popoarelor. Manifestația era intitulată "Miting pentru pace".

Evenimentul se anunța foarte important, iar 50 de autobuze pline cu manifestanți ajunseseră deja la locul adunării, în cartierul Gării din Ankara. De fapt, s-a produs un scenariu aproape similar celui din preajma scrutinului din 7 iunie. Un dublu atentat cu bombă a îndoliat atunci un miting al HDP la Diyarbakir, cu trei zile înaintea scrutinului. Același lucru s-a produs din nou în această sâmbătă la Ankara. Pista criminală este indubitabilă, dar kurzii și toți simpatizanții partidului prokurd HDP nu ezită să arate cu degetul acuzatori deficiența serviciilor de securitate. Unii le atribuie chiar responsabilitatea directă în acest atac. El este urmare a altor câteva zeci care au afectat deja campania electorală precedentă din primăvară.

Turcia trăiește în prezent în ritmul atacurilor aproape cotidiene pe măsură ce se apropie alegerile legislative prevăzute la 1 noiembrie. Atacuri legate de conflictul kurd, care a fost reluat în iulie, când încetarea focului între guvern și Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a fost întrerupt. De atunci, armata turcă duce o luptă acerbă cu rebelii. Sute de persoane au fost ucise. Ultimul incident a fost profanarea unui cadavru de către forțele de ordine. Un bărbat mort a fost târât de un vehicul al poliției duminica trecută.

Imaginea a făcută vâlvă pe rețelele de socializare. Ea ilustrează gradul de violență care domnește în sud-estul Turciei, comentează RFI. Confruntările în această regiune de frontieră cu Siria și Irakul fac organizarea alegerilor legislative foarte complicată, estimează HDP. Cei doi miniștri prokurzi ai guvernului interimar au demisionat luna trecută. Ei acuză puterea că promovează o "logică a războiului" în conflictul kurd, care nu se va calma după acest nou atentat — cel mai sângeros după reluarea violențelor în iulie.

În această sâmbătă, după atentat, copreședintele prokurd HDP, Selahettin Demirtas, a criticat vehement atitudinea forțelor de ordine care în mod absolut inexplicabil au intervenit chiar după explozii cu gaze lacrimogene și lovituri de baston, ba chiar trăgând focuri de armă în aer pentru a dispersa mulțimea cu violență. Gazele lacrimogene și panica au împiedicat echipele de intervenție și ambulanțele să-și facă datoria timp de multe minute. Această situație a crescut, probabil, bilanțul victimelor, a denunțat Demirtas, care nu ezită să vorbească de o acțiune deliberată din partea forțelor de securitate, potrivit RFI.

Selahattin Demirtas și-a suspendat campania. Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat, de asemenea, că își anulează programul de campanie la Istanbul. El a condamnat "ferm" acest "atac al urii împotriva unității și păcii țării noastre". Ministrul de externe, Mevlut Cavusoglu a denunțat un atentat "sălbatic vizând carnagiul". "Este clar că atentatul viza pacea în țară, democrația și alegerile" viitoare, a mai spus el.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”