Poliția turcă a dezmembrat o vastă rețea de trafic de imigranți spre Occident, inclusiv via România
Departamentul pentru combaterea traficului de persoane al poliției din Istanbul a dezmembrat o vastă rețea care opera în mai multe state europene și facilita ajungerea imigranților turci și de alte naționalități, dar și a delincvenților în țările Europei occidentale. Operațiunea s-a desfășurat în parteneriat cu departamentele similare din 13 țări, între care și România, informează luni cotidianul Hurriyet Daily News.
Operațiunea a fost lansată după ce, primăvara lui 2016, poliția turcă a fost informată în legătură cu un trafic implicând atât cetățeni turci, îndeosebi din regiunile de sud-est ale țării, cât și străini. Ulterior s-a stabilit că între persoanele traficate făceau parte și militanți din PKK (Partidul muncitorilor din Kurdistan, ilegal, considerat organizație teroristă). Poliția a făcut schimb de informații cu serviciile de spionaj și antiteroriste, iar după tentativa eșuată de puci din iulie 2016 a primit noi denunțuri în sensul că gruparea de traficanți ajuta și adepți ai rețelei clericului Fethullah Gulen, exilat în SUA și acuzat că s-a aflat în spatele acțiunilor din 15 iulie anul trecut.
"Tarifele" percepute de rețea cetățenilor turci și străin variau între 3000 și 5000 de euro. Potrivit poliției, imigranții erau trimiși inițial la Istanbul, apoi în Kosovo și Albania, unde nu este nevoie de viză pentru cei veniți din Turcia, de unde erau trimiși în Muntenegru, Bosnia, Serbia și Croația, înainte de a ajunge în țări occidentale.
După ce a aflat detaliile privind ruta traficanților, poliția turcă a contactat forțele de securitate din Bulgaria, România, Serbia, Kosovo, Albania, Muntenegru, Bosnia, Croația, Slovenia, Ungaria, Austria, Germania și Italia. Ancheta comună a stabilit că traficanții foloseau mai multe metode pentru transferul imigranților, una dintre ele fiind de a le obține vize Schengen în Turcia, pentru a-i transfera apoi în România și Bulgaria, înainte de a-și continua drumul către alte state.
AGERPRES