Poliția spaniolă a ocupat centrul de telecomunicații al guvernului catalan cu o zi înainte de referendum
Poliția spaniolă a ocupat sâmbătă centrul de telecomunicații al guvernului catalan înainte de referendumul pentru independență planificat să aibă loc duminică, au informat autoritățile locale, relatează Reuters.
Zeci de mii de catalani sunt așteptați să voteze duminică la referendumul de autodeterminare care nu va avea însă caracter legal fiind interzis de Curtea Constituțională spaniolă. Madridul a trimis mii de polițiști în regiunea din nord-estul Spaniei pentru a împiedica organizarea consultării populare.
Cu toate acestea, liderul catalan Carles Puigdemont a declarat vineri pentru Reuters că referendumul va merge înainte indiferent de măsurile luate de autoritățile de la Madrid.
Sâmbătă, un purtător de cuvânt al guvernului catalan a afirmat că cel puțin patru ofițeri de poliție au intrat în centrul de telecomunicații și tehnologia informației al guvernului regional din Barcelona, și urmează să rămână acolo timp de două zile.
Vineri, Înalta Curte de Justiție din Catalonia a ordonat poliției să împiedice organizarea votului electronic. Curtea a ordonat de asemenea Google să închidă o aplicație care oferea informații referitoare la referendumul privind independența Cataloniei.
Poliția și Ministerul de Interne spaniol nu au putut confirma această acțiune a forțelor de ordine.
De la începutul lunii septembrie, Spania traversează cea mai gravă criză politică din aproape 40 de ani. La 6 septembrie, parlamentul catalan a votat o lege pentru organizarea acestui referendum în pofida interdicției sale de către Madrid, argumentând că separatiștii îl reclamă din 2012.
Majoritatea locuitorilor din această regiune din nord-estul Spaniei, reprezentând 20% din PIB, dorește un referendum legal, chiar dacă sunt divizați în privința independenței.
Guvernul conservatorului Mariano Rajoy și justiția au decis să îl interzică, forțele de ordine blocând accesul la secțiile de votare.
Poliția și Garda Civilă spaniole au confiscat aproape 10 milioane de buletine de vot și vreo 45.000 de convocări pentru reprezentanții în birourile de vot. În plus, 59 de site-uri de promovare sau de informare privind referendumul au fost închise.
AGERPRES