Poliţia Română: Nu interzicem folosirea aplicaţiilor de mobil de către poliţişti, ci doar transmiterea informaţiilor clasificate

Poliţia Română: Nu interzicem folosirea aplicaţiilor de mobil de către poliţişti, ci doar transmiterea informaţiilor clasificate

Poliţia Română precizează că nu le-a interzis lucrătorilor IGPR să mai folosească telefoanele la serviciu, ci doar le-a spus că este interzisă transmiterea de informaţii clasificate prin aplicaţiile de mobil precum Whatsapp sau Messenger.

"Pentru a preveni incidentele de securitate, li s-a reamintit poliţiştilor faptul că este interzis, conform legii, să transmită informaţii clasificate prin intermediul telefoanelor mobile sau al tabletelor şi prin aplicaţiile de pe acestea", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IGPR, Bogdan Ghebaur.

El a explicat că este vorba de documentele care reies din activitatea poliţiştilor, precum şi cele din cadrul dosarelor penale, iar informaţiile pe care poliţiştii le pot transmite sunt cele care pot fi făcute publice, adică informaţiile de interes public, conform Legii 544/2001.

Potrivit unor surse din Poliţie, la nivel naţional se crease o practică din a folosi grupuri de Whatsapp în care să fie postate diferite programe ale turelor poliţiştilor, din care făceau parte inclusiv soţiile acestora sau alte persoane.

Sursa citată a precizat că această circulară privind transmiterea datelor nepublice a fost comunicată angajaţilor Poliţiei prin Intrapol şi este un exemplu de document care nu ar fi trebuit făcut public.

Sub titlul "Grupurile de Whatsapp, interzise pentru poliţişti", Sindicatul poliţiştilor Europol a publicat, miercuri, pe pagina sa de Internet, un "document oficial al Inspectoratului General al Poliţiei Române care atrage atenţia asupra consecinţelor la care se expun poliţiştii" în urma utilizării aplicaţiilor de tip Whatsapp, Facebook Messenger, Telegram etc.

"Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost 'dată în urmărire' pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc 'ordine' pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare. În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care poliţiştii au suplinit-o prin diverse aplicaţii, tocmai pentru incapacitatea instituţiei de a oferi mijloace flexibile şi eficiente de schimb al informaţiilor şi datelor operative cu care lucrăm", se arată în articolul Europol.

Tot pe această pagină a fost publicat documentul adresat Unităţilor centrale şi subordonate IGPR prin care se specifică faptul că "este interzisă utilizarea echipamentelor de telecomunicaţii mobile (...) şi a aplicaţiilor informatice (...) pentru transmiterea informaţiilor conexe activităţilor de poliţie", precum şi faptul că "fotografierea, filmarea, înregistrarea în interiorul zonelor de securitate şi administrative vor fi efectuate strict cu respectarea prevederilor art. 185 din HG 585/2002, coroborate cu precizările art. 78 din OMAI S/353/2002" şi că "prin intermediul sistemelor de comunicaţii telefonice existente la nivelul Poliţiei Române (...) pot fi vehiculate doar informaţii neclasificate". AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”