Poliţia franceză traversează 'o veritabilă criză' (raport parlamentar)
Poliţia franceză traversează 'o veritabilă criză', membrii forţelor de securitate plângându-se de 'disconfort', 'pierderea sensului' şi 'descurajare', relevă un raport parlamentar consultat marţi de AFP.
Potrivit senatorilor François Grosdidier şi Michel Boutant, 'disconfortul general' al forţelor de securitate internă şi în special al poliţiei naţionale este de aşa natură încât "pune în pericol buna funcţionare a serviciului public de securitate".
În opinia senatorilor, criza este rezultatul mai multor factori. Pe primul loc, expunerea tot mai mare la violenţă al cărei punct culminant a fost asasinatul revendicat de organizaţia jihadistă Statul Islamic asupra a două funcţionare ale poliţiei la 13 iunie 2016 la domiciliul lor în regiunea pariziană.
Misiunea de anchetă susţine că "presiunea operaţională constantă" generată de ameninţarea teroristă, mobilizările sociale sau criza migratorie au dus împreună la "o înmulţire a situaţiilor de epuizare profesională".
Raportul evidenţiază de asemenea "sentimentul de degradare" care se alimentează din "marile lipsuri materiale" ale diferitelor servicii, în special parcul auto 'învechit' şi parcul imobiliar 'în situaţie critică'.
Constituită după un val de sinucideri care a îndoliat forţele de securitate în toamna lui 2017, comisia de anchetă parlamentară îndeamnă la "o reflecţie energică" şi la "reforme profunde" care să permită "repunerea pe şine a instituţiei".
Comisia formulează o serie de 32 de propuneri care vizează, la grămadă, o mai bună asumare a riscurilor psiho-sociale, îmbunătăţirea gestionării resurselor umane, o instruire şi un management mai apropiate de bază, elaborarea unei cărţi albe a securităţii interne, apoi adoptarea de legi de programare sau generalizarea introducerii de camere pietonale. AGERPRES