Poliţia din Iran reîncepe să supravegheze purtarea hijabului în mașini: „Este necesar să respectați normele!“
Poliţia iraniană reîncepe să supravegheze portul hijab de către femei în maşini, au relatat luni media locale, la peste 100 de zile de la moartea în detenţie a tinerei iraniene Mahsa Amini, care a provocat proteste violente în întreaga ţară, relatează AFP.
Femeile vor trebui să poarte hijab și în mașină FOTO Shutterstock
Iranul este zguduit de tulburări după moartea , pe 16 septembrie, a Mahsei Amini, de 22 de ani, care a fost arestată pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar strict al femeilor, relatează Agerpres.
"Poliţia a început noua etapă a programului Nazer-1 ("supraveghere" în persană, n.r.) în întreaga ţară", a declarat pentru agenţia de presă Fars un "înalt responsabil" al poliţiei.
"Trebuie să menţionăm că Nazer-1 se referă la absenţa hijabului în maşini", a explicat el, poliţia trimiţând ulterior un mesaj text unui contravenient. Potrivit agenţiei, acest mesaj va fi următorul: "Absenţa vălului a fost observată în maşina dvs. Este necesar să respectaţi normele societăţii şi să vegheaţi ca această acţiune să nu se repete".
Amenințarea din prima versiune a mesajului
În schimb, ameninţarea prezentă într-o primă versiune a acestui mesaj - care stipula că "dacă acţiunea se repetă, veţi suferi urmări legale şi judiciare" - a fost înlăturată.
Programul Nazer a fost lansat de poliţie în 2020. După mobilizarea care a urmat morţii Mahsei Amini, poliţia moravurilor - care a arestat-o pe tânără în septembrie - a renunţat să mai reţină femeile care mergeau cu capul gol pe stradă şi să le conducă la postul de poliţie.
La începutul lui decembrie, procurorul general iranian Mohammad Jafar Montazeri a declarat că unităţile poliţiei moravurilor - cunoscute sub numele de Gasht-e Ershad (patrulă de orientare) - au fost desfiinţate. Militanţii rămân însă sceptici la această declaraţie, în lipsa unui anunţ clar în acest sens din partea Ministerului de Interne.
Nicio milă față de protestatari
Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat, recent că nu va avea „nicio milă” față de cei care își expun ostilitatea față de Republica islamică în protestele declanșate de moartea în detenție a Mashei Amini, relatează AFP, conform Agerpres.
Ebrahim Raisi susține că nu va avea „nicio milă” față de protestatari. FOTO EPA-EFE (Arhivă)
Protestele , considerate în general de autorități drept „revolte”, au izbucnit după moartea Mashei Amini , în vârstă de 22 de ani, după arestarea sa la Teheran sub acuzația că ar fi încălcat regulile stricte privitoare la hijab.
„Ipocriţii, monarhiştii, curentele contrarevoluţionare şi toţi cei care au fost lezaţi de revoluţie s-au alăturat manifestaţiilor”, a afirmat președintele iranian în faţa mulţimii adunate în faţa Universităţii din Teheran pentru a aduce un omagiu celor 200 de militari omorâți în timpul războiului Iran-Irak (1980-1988).
„Braţele naţiunii sunt deschise pentru toţi cei care au fost înşelaţi. Tinerii sunt copiii noştri”, a mai afirmat el, dar „nu vom avea nicio milă pentru elementele ostile”.
Responsabili iranieni i-au învinuit pe „dușmanii” republicii islamice, precum SUA și alte țări occidentale, că au stârnit protestele.
„Dacă credeţi că vă veţi atinge obiectivele răspândind zvonuri şi divizând societatea, vă înşelaţi”, a declarat Raisi. „Vreţi să ne înşelaţi, dar vă cunoaştem şi ne cunoaştem naţiunea”, a mai precizat el.
În plus, responsabilii iranieni susțin că sute de persoane au murit, printre care zeci de membri ai personalului de securitate, în vreme ce mii de oameni au fost reținuți în urma protestelor.
Militanţii pentru apărarea drepturilor omului din afara Iranului apreciază că peste 450 de protestatari au fost omorâți.
Justiția a anunțat până la acest moment condamnarea la moarte a 11 persoane pentru rolul jucat în proteste. Două dintre aceste persoane au fost executate , în vreme ce două persoane condamnate la moarte vor beneficia de o rejudecare.
Sursa: adevarul.ro