Polifenolii vă ajută să aveți o inimă sănătoasă, o tensiune arterială scăzută și să preveniți boala Alzheimer. Care sunt cele mai bune surse
Există un nou cuvânt la modă când vine vorba de sănătate: polifenolii. Sunt unii dintre cei mai puternici antioxidanți din alimente și oferă numeroase beneficii pentru sănătate, îmbunătățind totul, de la sănătatea inimii și a metabolismului la reducerea riscului de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.
Există, de asemenea, cercetări care sugerează că un consum mai mare de polifenoli poate încetini semnele de îmbătrânire a pielii și reduce dimensiunea taliei, potrivit The Guardian.
Polifenolii sunt un grup de fitonutrienți, substanțe chimice prezente în mod natural în plante. Aceștia se găsesc în concentrații ridicate în fructele și legumele cu culori vii sau profunde, cum ar fi sfecla roșie, murele, măslinele negre, roșiile foarte roșii și frunzele verzi închise la culoare.
Pe lângă faptul că protejează planta, fitonutrienții - inclusiv polifenolii - îi oferă și un pigment puternic. Același lucru este valabil și pentru gusturile puternice: cu cât un ulei de măsline extravirgin induce mai multă tuse, cu atât concentrația probabilă de polifenoli este mai mare. Ceaiul, cafeaua și ciocolata neagră sunt surse excelente.
Există mii de tipuri de fitonutrienți, cum ar fi resveratrolul din vinul roșu, acidul elagic din nuci și catechinele din ceai. De asemenea, anumite ingrediente conțin mai mulți fitonutrienți - roșiile conțin polifenoli (flavonoide și flavanone), precum și carotenoide (licopen, fitene și betacaroten).
Beneficiile pentru sănătate
Studiile au arătat că toate acestea au efecte diferite asupra sănătății noastre. „Flavanolii din cacao sunt legați de reducerea riscului de accident vascular cerebral și atac de cord”, explică dr. Federica Amati, nutriționist-șef la Health Science App Zoe și cercetător la School of Public Health, Imperial College London.
„Catechinele din ceaiul verde vă pot afecta pozitiv metabolismul, circumferința taliei și indicele de masă corporală. Și îmi plac foarte mult cercetările privind polifenolii din hibiscus [care reduc] tensiunea arterială”, susține dr. Federica Amati
Polifenolii, spune ea, sunt uimitori, dezvăluind complexitatea plantelor pe care le consumăm. „Plantele nu ne oferă doar fibre și vitamine - există o lume imensă de compuși care au un efect benefic”.
Daniele Del Rio, profesor de nutriție umană la Universitatea din Parma, Italia, susține că multe studii observaționale au arătat că un aport mai mare de polifenoli alimentari este asociat cu un „risc redus de numeroase boli cronice”.
De exemplu, un studiu a arătat că cei care au declarat că au consumat diete bogate în polifenoli au avut un risc cu 46% mai mic de a dezvolta boli de inimă decât cei care au mâncat cel mai puțin.
Combate bolile neurodegenerative
Există dovezi conform cărora consumul de polifenoli poate crește fluxul sanguin către creier, precum și reduce inflamația din organism, motiv pentru care se consideră că aceștia au potențialul de a combate bolile neurodegenerative.
„Mecanismele prin care acționează în corpul nostru rămân în curs de investigare, iar mulți cercetători abordează această problemă dintr-o perspectivă incorectă, neglijând modul în care acești compuși sunt modificați semnificativ de corpul nostru”, spune Del Rio.
Polifenolii pot fi buni pentru noi datorită modului în care interacționează cu microbii intestinali și sunt transformați de aceștia, care îi folosesc efectiv ca hrană.
Împreună cu colegii de la Parma și de la Universitatea din Glasgow, Del Rio a demonstrat că microbii noștri intestinali transformă polifenolii în „metaboliți mai mici și mai absorbabili” care ajută la susținerea organismului. „Această cercetare a deschis calea pentru studii mai riguroase dedicate înțelegerii a ceea ce fac ei cu adevărat pentru a ne proteja”, spune el.
De fapt, este probabil ca un nou apetit public pentru tot ceea ce ține de sănătatea intestinală să fi propulsat polifenolii din nou în centrul atenției.
„În anii '90 a existat o creștere uriașă a interesului, în special în ceea ce privește vinul roșu și <paradoxul francez>, care a condus la o mulțime de cercetări privind polifenolul resveratrol”, spune Amati.
Acum, odată cu conștientizarea pe scară mai largă a microbilor din intestinele noastre și cu o atenție sporită acordată rolului pe care alimentele îl joacă în sănătatea noastră în general, polifenolii au reintrat în discuție.
Experții spun că cea mai bună abordare este de a mânca o varietate de plante pentru a obține o gamă largă de fitonutrienți. Aceasta înseamnă fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci, semințe, ierburi și mirodenii.
„Ierburile și condimentele sunt unele dintre cele mai concentrate surse, cuișoarele conținând 16.000 mg de polifenoli la 100 g și scorțișoara 9.700 mg la 100 g”, spune expertul în microbiom, Emily Leeming.
„Nu trebuie să fie costisitoare. Afinele sălbatice - 650mg/100g - primesc o mulțime de polifenoli, dar adevărul este că acestea conțin de șapte ori mai puțin decât fasolea neagră, mai accesibilă”, explică expertul.
Del Rio a fost fascinat de „moleculele incredibile” de când a început să le studieze pentru doctorat, în urmă cu 23 de ani.
„Din acel moment, nu am încetat niciodată să le cercetez pentru a încerca să le înțeleg chimia și efectele lor asupra sănătății oamenilor. Cred că polifenolii ne vor învăța noi modalități de a avea grijă de noi și de sănătatea noastră printr-o dietă echilibrată. Ei nu sunt compușii miraculoși care rezolvă problema bolilor cronice, dar pot contribui cu siguranță la prevenirea bolilor cronice.”, concluzionează profesorul de nutriție.
Sursa: adevarul.ro