Podul lui Putin are zilele numărate: Ucrainenii sunt cu ochii pe el, rușii nu se mai obosesc să-l repare

Podul lui Putin are zilele numărate: Ucrainenii sunt cu ochii pe el, rușii nu se mai obosesc să-l repare

Podul Kerci, o structură cu o importanță strategică ce leagă Rusia și Crimeea de care Vladimir Putin este foarte mândru, are nevoie urgentă de reparații majore fără de care nu va putea supraviețui mult timp, susțin partizanii tătari din peninsulă. Aceștia spun că podul este deja condamnat.

Podul Kerci, care a costat 4 miliarde de dolari și a fost inaugurat de Vladimir Putin în 2018, servește o rută vitală de aprovizionare a trupelor ruse, fiind esenţial pentru sprijinirea ofensivelor militare ale Moscovei în sudul Ucrainei, notează Newsweek .

Rușii au încercat să întărească apărarea podului amplasând în apropiere bariere subacvatice. Imagini din satelit au arătat și o tentativă de blocare a atacurilor cu drone navale prin crearea lângă pod a unor baraje din barje și feriboturi scufundate și alte nave scoase din uz .

Însă asta nu va feri podul de distrugere, anunță partizanii tătari din Crimeea care luptă împotriva Rusiei .

"Podul Kerci își duce ultimele zile", a transmis Atesh, grupul partizanilor tătari din Crimeea, într-un mesaj transmis pe Telegram.

"Ca urmare a daunelor suferite, elementele de structură ale podului se degradează, ducând la prăbușirea unor părți. Atitudinea față de starea sa devine din ce în ce mai disprețuitoare, nimeni nu-i mai dă atenție", a precizat grupul.

Atesh susține că numărul sistemelor de apărare aeriană din Crimeea e în scădere, ceea ce face podul mai vulnerabil. În iulie, grupul de partizani a anunțat că Rusia a început să reinstaleze sisteme de apărare aeriană aduse din vestul Crimeii pentru a proteja podul de atacurile ucrainene.

Canalul de Telegram pro-ucrainean Vântul Crimeii a anunțat pe 28 august că Rusia a desfășurat unul dintre sistemele de apărare Panțir-S1 pentru a apăra podul și a publicat imagini din satelit care atestau această operațiune.

Ucraina a atacat în două rânduri podul rutier și feroviar cu o lungime de 19 kilometri, mai întâi în octombrie 2022, apoi în iulie 2023.

Cel mai recent atac al Ucrainei asupra podului a distrus anul trecut secțiunea de cale ferată, deși Rusia a susținut la momentul respectiv că doar structura rutieră a fost afectată.

Kievul a transmis pe diferite canale că are în vedere viitoare lovituri asupra acestui obiectiv, urmărind recucerirea peninsulei pe care Rusia a anexat-o în 2014. Un purtător de cuvânt al serviciului de informații din armata ucraineană (GUR) a spus în aprilie că o altă lovitură asupra podului este "inevitabilă".


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…