Podul Giurgiu-Ruse nu mai poate face față traficului crescut și este nevoie de un nou pod
Traficul pe podul Giurgiu-Ruse s-a dublat comparativ cu anul trecut, iar podul nu mai face față traficului, astfel că este nevoie de un nou pod care să decongestioneze traficul, a fost concluzia la care au ajuns marți reprezentanții instituțiilor publice din România și Bulgaria care au avut o reuniune de lucru la Ruse, informează BTA.
În perioada ianuarie-august 2016, podul Giurgiu-Ruse a fost utilizat de 750.000-760.000 de vehicule în ambele sensuri de mers, iar în perioada similară a acestui an traficul a urcat la 1,370 milioane de vehicule.
Directorul executiv în cadrul Consiliului Județean Giurgiu, Nicu Mardale, și-a exprimat speranța că necesitatea unui nou pod peste Dunăre va fi luată în considerare de parlamentele celor două țări. Nicu Mardale a citat un studiu din 2014 potrivit căruia construcția unui nou pod peste Dunăre în regiunea Giurgiu-Ruse ar costa aproximativ 250 milioane de euro.
La rândul său, directorul Administrației locale a drumurilor publice din Ruse, Rostislav Stefanov, a apreciat că cea mai bună amplasare pentru un nou pod este la aproximativ trei kilometri est de orașul Ruse, în zona localității Marten. Responsabilul bulgar a precizat că acest punct a fost selectat și ca punct de plecare pentru viitoarea autostradă Ruse-Veliko Târnovo.
Oficialii români și bulgari prezenți la reuniunea de lucru au mai apreciat că o soluție pe termen scurt pentru decongestionarea traficului pe podul Giurgiu-Ruse este creșterea capacității punctelor de control de pe ambele maluri ale podului.
Podul peste Dunăre de la Giurgiu-Ruse a fost inaugurat în 1954, iar ultima reparație capitală a fost efectuată în 1997.
În anul 2013 a fost inaugurat podul de la Calafat-Vidin, cel de al doilea pod de trecere peste Dunăre între România și Bulgaria.
AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)