Pocora: Îi cer ministrului Muncii să își facă timp să vină, în Parlament, la Comisia de muncă
Vicepreședintele Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților Cristina Pocora (PNL) susține că ministrul Muncii, Claudia Costea, blochează activitatea forului "de aproape o lună" și solicită prezența acesteia pentru a dezbate o serie de acte normative, printre care indemnizația lunară pentru creșterea copiilor sau legea salarizării.
Deputații urmau să dezbată marți mai multe proiecte legislative care se referă la indemnizațiile lunare pentru creșterea copiilor, însă Ministerul Muncii a solicitat amânarea pentru două săptămâni, motivând că nu a redactat un punct de vedere.
"Din păcate, observăm acest lucru la doamna ministru a Muncii, iată, de aproape o lună blochează activitatea Comisiei de muncă, în sensul că nu dezbatem anumite proiecte de lege pentru că ministerul solicită amânarea lor pentru a-și face un punct de vedere. În ceea ce privește legile pentru indemnizația de creștere a copilului sunt trei proiecte de lege care sunt la comisia noastră în dezbatere și pe care le tot amânam, astăzi pentru încă doua săptămâni, la solicitarea doamnei ministru. Lucrurile trebuie tranșate pentru că tot vorbim despre faptul că avem o problemă cu natalitatea și că trebuie să avem politici pentru susținerea familiei și a natalității, dar iată că, atunci când trebuie să acționăm, temporizăm lucrurile, nu dezbatem legi", a afirmat Pocora, la finalul ședinței Comisiei pentru muncă.
Potrivit acesteia, propunerile legislative privind indemnizațiile pentru creșterea copiilor "vin să aducă mici corecții".
Ea a adăugat că este a doua oară când este amânată venirea ministrului Muncii în Comisia pentru muncă pentru a prezenta legea salarizării unitare în sistemul bugetar.
"Încep să cred că doamnei ministru poate îi este teamă de Parlament sau poate că lucrurile nu sunt foarte clare în minister privind lucruri atât de importante pentru cetățeni. (...) Vedem că sunt multe zone în care sunt probleme cu salarizarea, oamenii sunt tentați să susțină pe diferite căi diferite propuneri legislative cu creșteri salariale, fiecare are dreptate, dar cel mai bine este ca toate aceste lucruri să fie prinse într-o lege a salarizării unitare în sistemul bugetar, echitabile și care să reflecte munca și importanta muncii fiecărei categorii sociale. Îi cer doamnei ministru să își facă timp să vină, în Parlament, la Comisia de muncă, pentru că sunt foarte multe lucruri importante de discutat care țin de viața de zi cu zi a românilor", a conchis deputatul liberal.
Unul dintre proiectele de lege privind indemnizația pentru creșterea copilului prevede modificarea legislației actuale astfel încât și persoanele care au realizat venituri supuse impozitului timp de minim 12 luni în ultimii trei ani anteriori nașterii copilului să beneficieze de concediu și indemnizație de creștere a acestuia, modificare care a fost adoptată de Senat.
O altă modificare adusă legislației în vigoare, care a fost respinsă de Senat, dar pe care o va lua în discuție Comisia pentru muncă, ar putea permite bunicilor pensionari sau fără loc de muncă să poată supraveghea nepoții, acordându-le o sumă minimă (0,5 ISR — indicatorul social de referință), în cazul în care ambii părinți lucrează cu normă întreagă, iar copilul nu a împlinit vârsta pentru grădiniță.
Un alt proiect pentru modificarea art.2 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor are în vedere modificarea alineatului care plafonează indemnizația pentru creșterea copilului, în cazul opțiunii pentru concediu de creșterea copilului de până la doi ani, la cel mult 1.200 lei. Astfel, în primul an plafonul maxim ar fi stabilit la 6,8 ISR, adică 3.400 de lei, iar în al doilea an la 2,4 ISR — 1.200 lei.
AGERPRES