„Poate să vină și ministrul, nu mă interesează” / Directoarea unei instituții din Ministerul Educației a angajat un consilier școlar cu condiția să-i dea lunar mită 30% din salariu

„Poate să vină și ministrul, nu mă interesează” / Directoarea unei instituții din Ministerul Educației a angajat un consilier școlar cu condiția să-i dea lunar mită 30% din salariu

Interceptările din dosarul instrumentat de procurorii DNA într-un caz din Mehedinți arată cum directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), Andreea Florentina Bădescu, închidea ochii atunci când afla că persoana pe care o angajase consilier școlar nu se prezenta la ore. Singura nemulțumire era legată de neprimirea mitei promise. Când a observat că persoana care se angajase să îi ofere lunar 1.000 de lei din salariul de 3.500 nu îi mai dădea mita, a anunțat-o că o va lăsa fără ore, scrie Hotnews .

Școlile din România se confruntă cu un deficit semnificativ de consilieri școlari, potrivit Ministerului Educației. Ținta de un consilier școlar la 500 de elevi, așa cum cere legislația în vigoare, este imposibil de atins acum. În anul școlar trecut, pe fondul suplimentării posturilor de consilieri școlari s-a ajuns la o rată de un consilier la 800 de elevi, potrivit raportărilor oficiale.

Rolul consilierilor este unul relativ nou în școlile noastre, ei făcând asistența și consilierea psiho-pedagogică. „Printre atribuțiile unui consilier școlar se numără „activități de asistență psihopedagogică (individuale sau colective), activități de orientare și reorientare școlară, activități de consiliere”, a explicat specialistul în educație Gabi Bartic, pentru HotNews.

În Mehedinți, un consilier școlar a reclamat la DNA o șefă administrativă județeană pentru luare de mită. Cea care a denunțătoare este o învățătoare de la o școală din mediul rural. Pe lângă catedra de învățător, ea a primit și nouă ore în regim de ”plata cu ora” pentru activitatea de consilier școlar, cu patru ore mai mult față de cât primise în anul școlar precedent. Învățătoarea avea o relație apropiată cu directoarea CJRAE Mehedinți, după cum reiese din interceptări.

Potrivit datelor din dosarul consultat de HotNews.ro, la scurt timp după primirea celor nouă ore de consiliere școlară, învățătoarea s-a întâlnit cu directoarea CJRAE Mehedinți, Andreea Florentina Bădescu, moment în care șefa a anunțat-o că trebuie să împartă banii primiți.

Directoarea i-a făcut învățătoarei-consilier un calcul și i-a spus că din cei 3.500 de lei, pe care aceasta urma să îi primească pentru consilierea școlară, să îi dea 1.000 de lei. Învățătoarea a acceptat, gândindu-se că suma trebuie dată o singură dată.

A mers în control cu fluturașii de salariu

În noiembrie 2023, după ce a primit salariul, învățătoarea i-a oferit directoarei Bădescu suma de 1.000 de lei. Ulterior, i-a mai dat 5.000 de lei. În luna ianuarie a acestui an, observând că nu a mai primit bani, șefa CJRAE Mehedinți a sunat-o pe învățătoare și i-a reproșat că ”a uitat să treacă pe la ea”, susțin procurorii.

Învățătoarea nu a dat curs solicitării nici după această atenționare. La jumătatea lunii martie, s-a trezit cu directoarea CJRAE în control. Cu această ocazie, directoarea i-a adus fluturașii cu veniturile lunare încasate de la CJRAE, reamintindu-i sumele primite pentru orele de consiliere școlară.

Pentru că nici după controlul inopinat învățătoarea nu a mai dat bani directoarei CJRAE, aceasta a sunat-o din nou. A certat-o și i-a cerut în mod direct câte 1.000 de lei pentru fiecare lună în care a primit salariu, conform susținerilor din dosar ale procurorilor.

„Când te vezi cu sacii-n căruță faci pe ghizdava”

Învățătoare i-a promis că îi va da banii, însă s-a adresat DNA. Ea înregistrase deja o parte dintre discuțiile purtate cu Andreea Florentina Bădescu.

Directoarea CJRAE Mehedinți a fost pusă sub monitorizare, iar acuzarea susține că interceptările din dosar arată cum aceasta avea o singură preocupare: să primească mită.

Înregistrare din 1 aprilie 2024

Directoare CJRAE Mehedinți: Eu când ți-am dat orele am avut o înțelegere, dar văd că tu când te vezi cu sacii-n căruță faci pe ghizdava.
Învățătoare: Pentru că și astăzi să știi că fusei de la 11…(neinteligibil)….

Directoare CJRAE Mehedinți: Nu mă interesează pe mine, eu știu ce-am vorbit cu tine!
Învățătoare: Păi, taie ziua aia! Că de fapt era o oră nu era o zi…

Directoare CJRAE Mehedinți: Au fost zile întregi în care n-ai fost…
Învățătoare: N-au fost zile întregi. Nu…

Directoare CJRAE Mehedinți: De ce faci pe deșteapta? Și așa te-ai gândit tu a? „Că o fac eu pe-asta să-mi dea plata cu ora și dup-aia îi dau țeapă.”
Învățătoare: Ce țeapă?

Directoare CJRAE Mehedinți: Păi ce țeapă…?!
Învățătoare: Păi ce țeapă?

Directoare CJRAE Mehedinți: Păi ce, tu ai mai venit la mine?
Învățătoare: Păi am venit și când am venit ai făcut pe… nea caisă cu mine.

Directoare CJRAE Mehedinți: Poftim? Poftim?! Păi în ce lună suntem?
Învățătoare: Aprilie, întâi aprilie…

Directoare CJRAE Mehedinți: Păi și tu de câte ori mi-ai dat? (…) Crezi că la anu’ te mai bagă cineva în seamă?
Învățătoare: Mă bagă, cine e …

Directoare CJRAE Mehedinți: OK!
Învățătoare: Păi, tot tu mă bagi.

Directoare CJRAE Mehedinți: Eu nu o să te mai bag.
Învățătoare: Și de ce ești așa de convinsă că nu?.

Directoare CJRAE Mehedinți: Poate să vină și ministrul, nu mă interesează..
Învățătoare: Vine ministrul în locul tău? [râde].

Directoare CJRAE Mehedinți: Nu. Poate să vină și ministrul să-mi spună …(neinteligibil)… că nu-ți mai dau …(neinteligibil)… Eu cu oameni care nu-și fac datoria …(neinteligibil)…
Învățătoare: Păi cum să nu-mi fac datoria? Am fost la ore? Am fost!

Directoare CJRAE Mehedinți: Da mă, da… Din an în Paști!

„Tu ai zis să îți dau ore, căcălau măria ta, că le împărțim”

În alte interceptări, directoarea CJRAE Mehedinți este surprinsă în timp ce îi calculează învățătoarei sumele primite de la începutul anului școlar pentru activitatea de consiliere școlară. Șefa îi reproșează că i-a oferit doar 1.500 de lei și că ar fi trebuit să îi dea de cinci ori mai mult.

„Tu ai zis să îți dau ore, căcălau măria ta, că le împărțim și pân’ la urmă…”, i-a spus directoarea învățătoarei.

Din interceptările depuse la dosar, în niciun moment nu sunt puse în discuție aspecte despre activitatea propriu-zisă de consiliere. Directoarea nu pare deranjată că orele de consiliere școlară nu se fac. Ea este preocupată de ștampilarea și semnarea formală a documentelor.

Andreea Florentina Bădescu a fost prinsă în flagrant în 12 iunie anul curent, la scurt timp după ce a primit suma de 5.500 de lei de la învățătoarea căreia îi oferise ore suplimentare de consilier școlar.

În timpul anchetei, ea s-a prevalat de dreptul la tăcere. Plasată sub control judiciar, ea a solicitat o lună mai târziu încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, recunoscând acuzațiile aduse.

Procurorii i-au stabilit Andreei Florentina Bădescu o pedeapsă de 2 ani și 3 luni închisoare cu suspendare, fiindu-i stabilit un termen de supraveghere timp de 3 ani. În plus, i-au interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică timp de 2 ani. Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost validat de Tribunalul Mehedinți pe 31 iulie.

În școlile din România sunt angajați în acest an școlar 3.354 de consilieri, conform datelor transmise de Ministerul Educației către HotNews.ro.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri