Poate cauza stresul creșterea în greutate? „Un cerc vicios în care mulți oameni se găsesc prinși”
Stresul face parte din viață. Acesta te poate determina să acționezi, să respecți un termen limită și să realizezi lucruri. Totuși, stresul cronic cauzează o serie de probleme de sănătate, inclusiv depresie, probleme digestive și tulburări cognitive. Și da, s-ar putea să observi și modificări în ceea ce privește greutatea, relatează Eating Well.
Cortizolul este un hormon eliberat de organism ca răspuns la stres. Foto: istock (Arhivă)
„Stresul cronic poate face ravagii în ceea ce privește sănătatea, contribuind la creșterea în greutate și la creșterea glicemiei. Stresul ne afectează, de asemenea, capacitatea de a gestiona poftele alimentare", a afirmat Lauren Harris-Pincus, fondator al NutritionStarringYOU.com și autor al cărții „The Everything Easy Pre-Diabetes Cookbook”.
Legătura dintre stres și creșterea în greutate
„Stresul poate juca un rol în creșterea greutății în mai multe feluri. Nivelurile ridicate de stres cresc cortizolul, care modifică ritmul în care organismul descompune anumiți macronutrienți, ceea ce duce la o creștere a apetitului și la supraalimentație", afirmă dieteticianul Lauren Twigge, deținătoarea Lauren Twigge Nutrition.
Cortizolul este un hormon eliberat de organism ca răspuns la stres . Nivelurile ridicate de cortizol pot face ravagii în organism în mai multe moduri.
„Substanțele chimice de stres, cum ar fi cortizolul, pot declanșa creșterea în greutate prin intensificarea senzației de foame, stocarea grăsimilor, rezistența la insulină și pierderea de masă musculară”, explică Harris-Pincus.
Organismul depozitează grăsimea ca răspuns la stres . Aceasta tinde să se depună, în special, la nivelul abdomenului, ceea ce contribuie la apariția grăsimii de pe burtă. Numită grăsime viscerală, acest tip de grăsime înconjoară organele și crește riscul de inflamație cronică, diabet, boli de inimă și cancer.
Apoi, mai este și efectul pe care îl are stresul asupra a ceea ce mănânci. „Mâncatul pe fond de stres”, adică mâncatul pentru a-ți calma emoțiile, este cât se poate de real.
Tipurile de alimente la care tindem să apelăm atunci când suntem stresați sunt cele mai bogate în calorii, cum ar fi chipsurile, bomboanele și înghețata. Mâncatul de stres te poate face să te simți lipsit de control în ceea ce privește mâncarea, spune Twigge. „Acest lucru poate duce la un nivel și mai ridicat de stres, ceea ce duce la un cerc vicios în care mulți oameni se găsesc prinși”, spune ea.
Stresul cronic și creșterea în greutate
Creșterea în greutate este un subiect complex. Atât de mulți factori sunt în joc, precum somnul, obiceiurile alimentare și de exerciții fizice. Stresul poate avea și el un loc pe această listă.
Într-un studiu longitudinal care a monitorizat participanții timp de cinci ani, cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut cele mai ridicate niveluri de stres sau care au trecut prin mai multe evenimente stresante în viață au avut un IMC (n.red indice de masă corporală) ușor mai mare în comparație cu cele cu un nivel scăzut de stres sau fără evenimente stresante în trecut.
Totuși, în general, datele care prezintă legătura dintre stres și greutate nu sunt pe deplin clare, inclusiv în ceea ce privește impactul pe care îl poate avea stresul asupra greutății.
„Cercetările oferă rezultate mixte în ceea ce privește stresul și legătura sa directă cu obezitatea, deoarece oamenii răspund la stres în moduri diferite”, spune Twigge. „Nivelurile de stres ridicate în mod cronic pot avea un impact asupra obiceiurilor alimentare și de exerciții fizice care ar putea duce la creșterea în greutate în timp”, spune ea.
Cu toate acestea, răspunsul fiecăruia la stres este diferit. De exemplu, unele persoane mănâncă mai puțin și sar peste mese, iar pentru acele persoane, stresul poate duce la pierderea în greutate.
Efectele stresului asupra obiceiurilor alimentare
Adu-ți aminte când ai fost ultima dată stresat. Era mai probabil să îți dorești să mănânci morcovi sau prăjituri? Nu este nimic în neregulă cu mâncatul de stres ocazional (este normal), dar dacă acesta este singurul tău instrument pentru a face față stresului, poate contribui la excesul de calorii, ceea ce duce la creșterea în greutate.
Conform sondajului, 33% dintre americani mănâncă prea mult și/sau mănâncă alimente nesănătoase ca urmare a stresului ridicat.
„Cercetările arată că stresul ridicat nu numai că influențează întreaga cantitate de alimente pe care o consumăm, dar schimbă și alimentele pe care vrem să le mâncăm. Cortizolul ne împinge adesea preferințele gustative către alimente foarte gustoase, care sunt adesea bogate în calorii, zahăr și grăsimi", spune Twigge.
Gestionarea stresului pentru a preveni creșterea în greutate
Deși nu putem evita stresul în totalitate, putem încerca să îl gestionăm prin schimbarea stilului de viață. Consecvența este cheia pentru crearea unor obiceiuri noi și durabile. În acest sens, este important să-ți îndrepți atenția asupra câtorva aspecte care necesită îmbunătățiri. Poți începe de aici:
Dormi cât ai nevoie: „Un somn odihnitor suficient este esențial pentru a gestiona stresul și greutatea”, spune Harris-Pincus. „Organismul nostru confundă semnalele pentru foame, sete și oboseală, așa că, atunci când suntem privați de somn, ne întoarcem adesea la mâncare în loc să bem apă sau să tragem un pui de somn”, spune ea. Încearcă să dormi între șapte și nouă ore pe noapte.
Axează-te pe doi nutrienți: Proteinele și fibrele din alimentele pe bază de plante sunt excelente pentru o alimentație care ajută la gestionarea stresului. „Fructele, legumele, leguminoasele și cerealele integrale pot ajuta la prevenirea creșterii în greutate, precum și la reducerea poftelor și la echilibrarea zahărului din sânge”, spune Harris-Pincus.
Acordă importanță activității fizice: „Exercițiile fizice eliberează endorfine care pot scădea în mod direct nivelul de cortizol și pot reduce dorința de a mânca în exces”, spune Twigge.
Ai grijă de sănătatea mintală: Ținerea unui jurnal, discuțiile cu un prieten și meditația pot face parte din planul tău de reducere a stresului, spune Twigge.
Hormonii pe care organismul îi eliberează ca răspuns la stres, cum ar fi cortizolul, stimulează pofta de alimente sărate, dulci și bogate în grăsimi, spune Harris-Pincus. Găsirea unor modalități de a reduce stresul poate avea un impact asupra stării de bine fizice și mintale - iar reducerea stresului poate ajuta și la gestionarea greutății.
Sursa: adevarul.ro