PNL vrea scutirea de impozit a pensiilor sub 3.000 de lei

PNL vrea scutirea de impozit a pensiilor sub 3.000 de lei

Parlamentarii PNL au depus un proiect de lege care prevede scutirea de impozitul pe venit a pensiilor de sub 3.000 de lei, propunere pe care premierul o vrea discutată și în Coaliție.

Raluca Turcan este principala inițiatoare la proiectului de lege FOTO Gov.ro

Raluca Turcan este principala inițiatoare la proiectului de lege FOTO Gov.ro

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V - Contribuţii sociale obligatorii”, prevede proiectul de modificare a Codului Fiscal, depus la Senat de zeci de liberali, printre ei numeroși lideri ai formațiunii, în frunte cu Raluca Turcan, una din persoanele responsabile pe zona politicilor sociale.

Spre deosebire de numeroase proiecte pe această zonă care vin fără estimări ale impactului bugetar, inițiativa liberală are și calculele înaintate, în forma depusă. „În contextul creșterii accelerate a prețurilor de consum și al erodării puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici, propunem majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a sumei prevăzute la alin (1) al art 100, ca formă de compensare parțială a inflației din ultima perioadă. Măsura are un impact bugetar brut estimat la aproximativ 87,49 milioane lei lunar, impact bugetar care va fi acoperit/compensat în integritate din:

- creșterea veniturilor bugetului de stat, peste prognoze, din următoarele surse fiscale/: TVA, alte taxe și impozite fiscale. De asemenea, măsura va genera stimularea/menținerea consumului agregat al populației vârstnice și o valoare mai mare a veniturilor bugetare.

- creșterea veniturilor bugetului general consolidat în prima parte a anului 2202, în special pentru următoarele categorii de venituri: impozitul pe salarii și venit (+18,4% în primele 6 luni); contribuții de asigurări (+9,7% în primele 6 luni). Această creștere a veniturilor, care este superioară prognozelor care au stat la baza fundamentării bugetului de stat pentru anul 2022, permite implementarea plafonului de venit neimpozabil încă din cursul anului 2022.”, se ară în expunerea de motive.

De măsură ar urma să beneficieze circa un milion de pensionari, potrivit datelor menționate tot în expunerea de motive. 

Analizele Ministerului Finanțelor, așteptate

În urmă cu o lună, Nicolae Ciucă a anunțat că această măsură va fi discutat în Coaliție. De asemenea, ește așteptată și analiza Ministerului Finanțelor.

Sistemul public de pensii la acest moment nu este impozitat până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate", a arătat ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern din 2 august

Potrivit acestuia, analiza se realizează împreună cu Ministerul Muncii, care are toate datele atât cu privire la sistemul public cât şi referitoare la riscul de sărăcie, astfel încât să poată fi sprijinite persoanele vulnerabile. Următoarea ședință a Coaliției ar urma să aibă loc luni sau marți, potrivit informațiilor „Adevărul”.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...