PNL vrea eliminarea impozitării de 10% a concediilor medicale, stabilită prin OUG de Guvern
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat, la Parlament, în cadrul unei dezbateri, depunerea unui amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, introdus prin ordonanță de urgență la finalul anului trecut.
Propunerea pentru eliminare va fi introdusă prin amendament FOTO Shutterstock
„Astăzi, în Parlament şi comisiile de specialitate, Comisia de buget finanţe şi Comisia de muncă, grupul Partidului Naţional Liberal depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale”, a spus senatoarea Nicoleta Pauliuc, potrivit News, în cadrul dezbaterii ”Cancerele în rândul femeilor - direcţii de acţiune pentru îmbunătăţirea prevenţiei, a diagnosticului precoce şi a accesului timpuriu la tratament”, organizată cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.
Potrivit senatoarei, amendamentul nu vizează numai pacientul oncologic ci şi o serie de categorii, precum concediul de maternitate şi risc maternal sau cel pentru îngrijirea copilului bolnav.
„Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat”, a mai precizat senatoarea PNL.
Concediile medicale, taxate identic cu un salariu
Angajații care se îmbolnăvesc și sunt nevoiți să beneficieze de concediu medical vor primi mai puțini bani începând cu luna februarie 2024, după ce Guvernul a introdus o taxă de 10%.
Ipozitarea a fost introdusă printr-o ordonanță de urgență. Până la finalul anului 2023, din cuantumul indemnizației aferente concediului medical, angajatului i se reținea doar contribuția pentru asigurări sociale (CAS) de 25% și impozitul pe venit de 10%, fără a i se reține contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%.
Astfel, taxa de 10% pentru sănătate care nu se aplica până acum vizează nu doar angajații, ci și alte categorii de persoane, inclusiv cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale (cum ar fi PFA-uri și profesii liberale).
Altfel spus, începând cu 1 ianuarie 2024 concediile medicale sunt taxate identic cu un salariu, adică cu 45% față de 35% cât era până la 31 decembrie 2023, impunându-se impozitul pe venit de 10%, contribuția pentru pensii de 25% plus contribuția pentru sănătate care până acum nu era percepută.