PNL va negocia cu USR și PSD o nouă majoritate parlamentară
După ce luni seară au decis ca premierul desemnat Nicolae Ciucă să-și depună mandatul după esuarea negocierilor pentru susținerea cabinetului minoritar, liberalii s-au întâlnit marți pentru a formaliza prin vot în conducerea partidului mandatul flexibil pentru viitoarele discuții politice. Mai exact, PNL va deschide negocierile pe toate fronturile, cu PSD și USR. Ședința care a durat aproape trei ore a fost una destul de tensionată, în care liderii liberali și-au spus fiecare punctul de vedere. Florin Cîțu nu a scăpat de critici, Dan Motreanu spunându-i că este sursa tuturor problemelor. Ciprian Ciucu a spus că nu vrea o colaborare cu PSD, iar liderii ai filialelor din Ardeal nu au vrut să audă de USR.
- UPDATE 20.45 Cîțu: A fost adoptată decizia de flexibilizare a mandatului și echipa de negociere. Au fost două abțineri, în rest .
- Vă considerați responsabil pentru criză? Cîțu: Am fost ales, dacă se dorește o terapie de grup este binevenită. Criza politică a fost …avem un partid care a plecat de la guvenare, care a semnat o moțiune cu AUR. PNL a fost la guvernare și guvernează.
- PNL înclină să meargă alături de USR? Cîțu: Mandatul e foarte clar, discutăm și cu USR și cu PSD. Sunt peste tot probleme, ce e important e că vrem, suntem gata să rezolvăm această criză. Tot PNL face un pas înainte, ia o decizie de a flexibiliza și de a discuta. Vom reveni în BPN și în funcție de ce se negociază se va lua o decizie.
- De când nu mai e Ludovic Orban, deciziile le luăm în partid, nu o singură persoană.
- Cu ce mandat veți merge la negocierile cu PNL și USR, cine este premierul? Cîțu: Nu avem o discuție despre premier. Azi am flexibilizat două decizii. La negocieri vom merge ca premierul să fie al PNL, după care vom discuta detalii.
- PNL merge la aceste negocieri și spune că vrea să facă guvernare cu premier liberal.
- Credeți că mai puteți forma un guvern? Cîțu: premierul este desemnat de președintele României și vom discuta și acest lucru.
- Cu ce s-a schimbat PSD-ul de acum față de cel care a dat OUG13, ciuma roșie? Cîțu: Nu vom modifica nimic din ce am susținut, o guvernare liberală. M-am asigurat că în PNRR sunt incluse reformele. Cine încearcă să modifice o virgulă în PNRR înseamnă că nu vom lua acești bani. Nu vom devia de la obiectivele noastre de a avea o Românie modernă, cu partid european.
- Azi, legile justiției sunt în Parlament, ele au trecut de Guvern. Poziția PNL rămâne aceeași.
- Președintele României este cel care desemnează premierul. PNL poate să meargă cu o propunere, dar desemnarea vine de le președinte.
- PSD dorește paritate, cu ce merge PNL? Cîțu: mergem la negocieri, nu spunem care e strategia noastră.
- Cînd veți merge la negocieri? Cîțu: mâine voi contacta liderii politici. Noi vom merge la aceste negocieri cu o strategie pentru fiecare în parte. Dar un lucru e cert, premierul este al PNL. În ambele variante mergem cu premier de la PNL.
- Pe mine mă interesează să avem un guvern cât mai repede și pentru a forma o majoritate cât mai rapid.
- Veți cere un mandat de coaliție cu USR? Cîțu: Nu negociez prin presă cu cei de la USR. Noi vom face propunerea să negociem cu ei și vedem dacă stau la masă cu noi.
- UPDATE 20.42 Ședința s-a încheiat. Întrebat la ieșirea din ședință dacă Florin Cîțu este vinovat pentru ce se întâmplă acum în PNL, Dan Motreanu (liderul PNL Giurgiu) a declarat: Da, este vinovat.
- UPDATE 20.30 S-a votat flexibilizarea mandatului (unanimitate) și echipa de negocire (două abțineri) formată din președinte, cei patru prim vicepreședinți și secretarul general. Potrivit surselor G4Media.ro, Nicolae Ciucă, premierul desemnat care și-a depus luni în BEX mandatul, nu a luat cuvântul până în acest moment.
- UPDATE 20.12 Florin Cîțu a declarat în ședință că ”PSD a împânzit țara cu pliante împotriva președintelui, PSD mi-a făcut mie plângere penală acum două săptămâni”. Observațiile liderului PNL au venit în replică la observația făcută de Virgil Popescu, potrivit căruia ”USR atacă PNL”
- UPDATE 20.05 Virgil Popescu: În momentul în care Ludovic Orban anunță că face orice pentru suspendarea președintelui este trecută o linie roșie. Suntem la guvernare datorită lui Iohannis. Trebuie să luăm măsuri ferme.”
- UPDATE 20.03 Emil Boc, în ședința PNL: Boc: ”Lăsați echipa de negociere sa meargă, să negocieze și să vedem ce rezultat vor avea. Nu strică această psihoterapie colectivă pe care o facem. Trebuie sa așteptăm echipa de negociere sa vina în față, apoi avem 10 -12 ore, dăm vot în BPJ”. Boc ar mai fi criticat, potrivit surselor G4Media, ”lipsa de fermitate fata de cei care ne fac albie de porci de la tribuna Parlamentului”, sugerând că partidul greșește că nu îi sancționează.
- UPDATE 20.00 Raluca Turcan, la Antena 3: Până în acest moment există o soliditate a parteneriatului între PNL și UDMR și urmează să vedem de unde mai putem obține sprijin parlamentar pentru a stopa această criză politică. Pur și simplu nu ne mai putem permite să avem și o criză santiară și o creștere de prețuri, o tensiune în societate și o criză poltică, care din păcate s-a tot aprofundat în loc să iasă la iveală soluții de rezolvare.
- Cred că e important ca echipele de negociere cu creionul pe hârtie să încerce să prezinte o majoritate parlamentară.
- UPDATE 19.56 Cei mai mulți președintți de organizații au optat pentru USR ca primă opțiune. ”Este un curent majoritar pro-USR în partid”, au declarat pentru G4Media.ro surse din ședința liberalilor. Alte surse susțin însă că filialele importante, cu greutate, ar fi pro-PSD.
- UPDATE 19.43 Potrivit surselor G4Media.ro, liderii PNL din Alba, Sibiu nu susțin varianta cu USR. În schimb, liderii din Giurgiu, Dâmbovița, București, Sectorul 6 susțin varianta guvernului cu USR. Gheorghe Flutur ar fi propus ”să avem comunicare zilnică” cu președintele Klaus Iohannis.
- UPDATE 19.38 Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, ar fi făcut o pledoarie pentru responsabilitate. ”Trebuie să fim responsabili, trebuie să primeze binele românilor. Dacă noi nu facem totul, unde ajungem?”, ar fi declarat Flutur în ședința liberalilor.
- UPDATE 19.30 Potrivit unor informații, nu ar urma să se dea un vot pentru negocieri cu PSD sau USR, ci doar pentru flexibilizarea mandatului. Rareș Bogdan a declarat că nu s-a discutat despre eventuale ”Haideți sa lăsam oamenii la Guvern să vedem ce putem păstra, ce putem da Cetățeanului român. După negocieri putem sa luam cele mai bune decizii”, a declarat Bogdan.
- UPDATE 19.11 Luări de poziție în ședință. Motreanu: Dragă Florin, tu ești cauza problemelor/Ciucu: Nu deschide ușa unui ministru PSD.
- UPDATE 18.49 Liderii PNL iau cuvântul pe rând și își exprimă opțiunea, fie pentru USR, fie pentru PSD.
- UPDATE 18.34 Cîțu a propus anularea rezoluțiilor care interziceau negocierile cu USR și PSD, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la ședință.
UPDATE 18.13 Propunerea este ca din echipa de negociere să facă parte președintele, 4 prim-vicepreședinți și secretarul general al PNL, adică Florin Citu, Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu și Dan Vâlceanu.
- UPDATE 18.06 Florin Cîțu a ajuns la ședință. Întrebat dacă liberalii vor merge cu PSD sau cu USR, liderul PNL a răspuns: ”mandate de flexibilizare pentru amândouă. Stabilim în ședință”.
- UPDATE 18.00 O parte din liderii PNL au ajuns la Palatul Parlamentului unde se ține ședința: Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Alina Gorghiu. Liderul PNL Florin Cîțu încă nu a ajuns.
Aritmetica parlamentară arată că lipsesc 6 voturi pentru refacerea coaliției cu USR. Pentru învestirea guvernului în Parlament este nevoie de 234 de voturi. După plecarea celor 15 liberali din tabăra Orban, care au părăsit grupul PNL, lucrurile s-au complicat și mai mult.
Tabloul politic din parlament arată acum așa:
PSD – 157 senatori şi deputaţi
PNL – 119 senatori şi deputaţi
USRPLUS – 80 senatori şi deputaţi
UDMR – 29 senatori şi deputaţi
AUR – 43 senatori şi deputaţi
Minorităţi – 18 deputaţi
Neafiliaţi – 20 senatori şi deputaţi
TOTAL: 466 senatori şi deputaţi
MAJORITATE: 234 voturi
PNL – 119 senatori şi deputaţi
UDMR – 29 senatori şi deputaţi
USR – 80
TOTAL: 228
Lipsa: 6 voturi
Ludovic Orban crede însă că Florin Cîțu ar dori însă refacerea coaliției tocmai pentru a sabota șansele unui guvern condus de altcineva decât de el de a fi investit. Pe de altă parte, fostul lider PNL a pledat constant pentru refacerea coalilției cu USR și a criticat dur o eventuală guvernare PNL-PSD.
Unii lider PNL au declarat public încă din cursul zilei de luni că o majoritate cu USR, chiar dacă s-ar realiza, ar fi extrem de fragilă. Deputatul Florin Roman a susținut că România are nevoie de o majoritate puternică iar cealaltă variantă, adică un guvern PSD PNL UDMR, ar strânge în Parlament chiar o majoritate constituțională, capabilă prin urmare incusiv de reformarea legii fundamentale.
Potrivit surselor G4Media.ro, nici conducerea USR, nici cea de la PSD nu au fost abordate în cursul zilei de marți de liberali, în așteptarea ședinței Biroului Permanent Național programată pentru ora 18.00.
PSD a dat însă toate semnalele că își va vinde mai scump pielea și că orice încercarea de refacere a coaliției i-ar putea costa pe liberali posturi în guvern și chiar funcția de premier atunci când vor apela în ultima instanță la PSD. Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, a declarat încă de luni seara, într-o intervenție la Antena 3, că liberalii sunt acum cu spatele la zid, după ce au renunțat la varianta guvernului minoritar și că PSD este îndreptățit să revendice inclusiv funcția de prim-ministru.
PSD va cere postul de prim-ministru într-o eventuală coaliție guvernamentală cu PNL, au declarat pentru G4Media.ro surse social-democrate, iar pentru această poziție ar urma să fie propus chiar președintele partidului, Marcel Ciolacu.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, la sosirea la sediul partidului, că nu este „nici prima, nici ultima oară” când spune că PSD își asumă să intre la guvernare, dar că în continuare „toate scenariile rămân deschise”.
G4Media.ro a dezvăluit în premieră de ce PNL a executat luni seară o întoarcere cu 180 de grade a poziției politice și a deschis drumul spre un guvern majoritar, cel mai probabil cu PSD. Cum s-au răzgândit liberalii peste noapte, cu 12 ore înainte ca audierile miniștrilor să înceapă în Parlament? Factorul declanșator a fost o serie de telefoane date de președintele Klaus Iohannis liderilor PNL, potrivit surselor G4Media.ro.
Șeful statului i-a sunat luni pe Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și prim-vicepreședinții partidului și le-a transmis că șansele guvernului minoritar Ciucă sunt zero în Parlament. El le-a cerut o schimbare rapidă de poziție, astfel încât PNL să înceapă negocierile reale pentru un guvern majoritar fie cu PSD, fie cu USR.
În tot cazul, o decizie finală ar urma să fie luată abia după revenirea în țară a președintelui Klaus Iohannis, programată pentru miercuri. Cel mai probabil, desemnarea viitorului premier ar putea avea loc joi.