PNL propune ca referendumurile și alegerile să aibă loc în aceleași secții de votare. Cât i-ar costa pe bucureșteni un referendum

PNL propune ca referendumurile și alegerile să aibă loc în aceleași secții de votare. Cât i-ar costa pe bucureșteni un referendum

PNL propune ca referendumurile și alegerile organizate în aceeași zi să se desfășoare în aceleași secții de votare. Amendamentul va fi discutat în comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

Două doamne cu buletine de vot în mână pregătite să le introducă în urne

PNL propune ca referendumurile și alegerile să aibă loc în aceleași secții de votare

PNL a depus un amendament pentru ca, în situația în care referendumurile naționale și locale sunt organizate în aceeași zi cu alegerile prezidentiale, parlamentare, europarlamentare sau locale, alegătorii să voteze în aceleași secții de votare.

Amendamentul a fost depus la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.29/2019 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a referendumului naţional din 26 mai 2019 – PLx nr. 280/2019.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut la începutul săptămânii viitoare, în comisiile de specialitate din Camera Deputaților PNL propune ca referendumurile și alegerile să aibă loc în aceleași secții de votare

Amintim că Nicușor Dan vrea să organizeze un referendum pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. El a convocat o ședință a Consiliului General pe 21 octombrie, la ora 10:00, pentru a discuta două proiecte de referendum pentru bucureșteni. Cetățenii vor fi întrebați dacă susțin aprobarea repartizării impozitelor pe venit și a taxelor locale de către Consiliul General și dacă Primarul General ar trebui să emită autorizații de construire pentru întregul oraș.

"Am convocat ședința de Consiliu General pentru luni, 21 octombrie, ora 10.00, în care se regăsesc pe Ordinea de Zi cele două proiecte privind consultarea cetățenilor Bucureștiului prin referendum.

Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Cele două întrebări la care îi invit pe bucureșteni să se pronunțe prin ”DA” sau ”NU” sunt următoarele:

1.⁠ ⁠Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

2.⁠ ⁠Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?", a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Primarul Capitalei: "Costurile cele mai mari sunt pentru personal"

Primarul Capitalei , Nicuşor Dan, a declarat că, în cazul în care referendumul local se va desfăşura distinct de alegerile prezidenţiale, va costa 7-10 milioane de lei.

"Costurile cele mai mari sunt pentru personal (dacă referendumul şi alegerile prezidenţiale se desfăşoară distinct, n.r.). În ambele variante, noi trebuie să plătim buletinele de vot, ceea ce înseamnă câteva sute de mii de lei. Costurile cele mai mari sunt de personal şi ele sunt de ordinul 7-10 milioane lei. În afară de asta sunt costuri mai mici: transportul sacilor până la birou şi toate astea. (...) (Amenajarea secţiilor, n.r.) este o decizie pe care trebuie să o ia primarii de sector. Eu, vorbind fără să cunosc situaţia în detaliu din fiecare şcoală, din moment ce există într-o şcoală patru-cinci săli în care să poată fi organizate birouri de secţie, îmi închipui că sunt şi alte patru-cinci săli de clasă în care să fie alte comisii. Nu cred că e o mare problemă", a arătat el într-o declaraţie de presă susţinută la sediul PNL.

Nicuşor Dan i-a mulţumit liderului PNL, Nicolae Ciucă, pentru faptul că susţine cele 20 de măsuri referitoare la modul în care primarul Capitalei îşi exercită atribuţiile. De asemenea, i-a mulţumit pentru susţinerea acordată în vederea desfăşurării referendumului local, inclusiv prin iniţierea unui proiect de lege care să permită organizarea consultării locale simultan cu alegerile prezidenţiale.

"E absurd să existe o prevedere specială prin care poţi să ai aceleaşi secţii de votare la referendum naţional cu alegeri naţionale, să ai prevedere expresă prin care poţi să faci referendum naţional cu referendum local, dar să nu ai o prevedere expresă prin care să poţi să faci alegeri prezidenţiale cu referendum local", a spus el.

Edilul general a subliniat că este legală desfăşurarea referendumului local simultan cu alegerile prezidenţiale, dar că singurul aspect rămas în discuţie este unul tehnic, şi anume dacă pot exista birouri electorale comune. Nicuşor Dan a mai precizat că într-o astfel de variantă, se vor reduce cheltuielile, deoarece vor fi implicaţi mai puţin oameni în procesul electoral.

"Pentru a fi organizat separat (referendumul local, n.r.) sunt nişte proceduri pe care legea le defineşte. În primul rând, se va constitui un alt Birou Electoral Municipal. În câteva zile, imediat după ce noi dăm hotărârea, sesizăm Tribunalul Bucureşti, care face toate demersurile. Mai departe, Biroul Electoral Municipal coordonează şi primarii de sector au principala atribuţie, ca şi la toate celelalte rânduri de alegeri, de a găsi spaţii, de a pune cabine şi toată logistica necesară. (...) Dacă facem referendum separat, costurile sunt între 7-10 milioane de lei. Imediat după ce vom vota în Consiliul General convocarea referendumurilor, vom vota şi o rectificare, pentru ca aceşti bani să fie în bugetul nostru, să putem să plătim toate cheltuielile", a explicat edilul general.

El a respins afirmaţiile premierului Marcel Ciolacu, potrivit căruia prin organizarea referendumului local ar fi vizată desfiinţarea primăriilor de sector.

"Poate că domnul Ciolacu ştie mai bine ce este în capul meu decât ştiu eu singur? E scris cu subiect şi predicat ce cer prin acest referendum: o împărţire mai echitabilă a banilor care vin de la bucureşteni şi o autorizarea uniformă la nivel de Bucureşti. (...) În opinia mea nu există discuţia asta (desfiinţarea sectoarelor, n.r.) în spaţiul public la momentul aceasta şi atunci nu are niciun rost să emitem judecăţi", a spus el.

În ce priveşte desfiinţarea Poliţiei Locale , Nicuşor Dan, şi-a reiterat convingerea că ar fi mai bine ca "ordinea publică" să fie asigurată de Poliţia Naţională. A menţionat însă că pe acest subiect "nu există o dezbatere administrativă" în momentul de faţă şi că, în acest context, trebuie eficientizată Poliţia Locală.

"Trebuie să distingem între a avea o opinie în spaţiul public şi a face ceva pentru ca acea opinie să se concretizeze. Ca opinie, în spaţiul public, eu cred că ar fi mai bine ca în întreaga arhitectură instituţională a statului român să avem ordinea publică asigurată de Poliţia Naţională. Pe moment, nu există o dezbatere administrativă pe subiectul acesta. Şi atunci trebuie să eficientizăm poliţiile locale", a mai spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”