Europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL) susține că PNL va face tot posibilul să nu fie mărite taxele și impozitele în anul 2024.
„Va fi ședința coaliției la ora 14:00. Cei de la Ministerul Finanțelor ne vor prezenta de unde pot să aducă acești bani pentru că este important să știm dacă există vreo posibilitate de a aduce bani doar pe combatere a evaziunii pentru că pe taxe și impozite, cu riscul să aruncăm guvernarea în aer, adică să rupem orice discuție cu PSD, nu acceptăm. Partidul Național Liberal nu acceptă nici un fel de prosteală cu vreo creștere de impozite și taxe. Ajunge! Ne-a ajuns 3 luni de zile!
Venim cu orice e necesar pentru a nu mări impozite, taxe în anul 2024 deoarece capitalul românesc și firmele românești, respectiv firmele străine care sunt în România, sunt cele care aduc bani la buget.
Acești oameni, indiferent că sunt socialiști, liberali, conservatori sau suveraniști, trebuie să înțeleagă că fără un mediu de afaceri sănătos, fără firme românești puternice, fără un sistem bancar puternic, fără investiții în România nu avem de unde da pensii, salarii, nu avem de unde face investiții!
Domnul Ciolacu știe foarte bine că fără bani europeni, fără banii din PNRR, inclusiv tranșa care trebuie încasată până în 1 ianuarie, și fără banii din fondurile structurale, România intră în faliment. Marile investiții făcute de la Cluj la Rădăuți și de la Fălticeni până la Craiova sunt făcute cu bani europeni. ”, a spus Rareș Bogdan.
Rareș Bogdan, europarlamentar, prim-vicepreședinte PNL, a vorbit despre scandalul pensiilor. Liderul PNL susține că majorarea cu 40% reprezintă o „sarabandă a declarațiilor populiste”.
„Avizul dat de ministrul Boloș spune foarte clar în ce condiții pot fi mărite pensiile. Noi am solicitat o ședință de coaliție mâine (n. r.: luni), pentru a lămuri această sarabandă a declarațiilor, nu atât a atacurilor la adresa PNL, suntem obișnuiți și imuni, ci faptul că o astfel de chestiune se discută în coaliție”, a spus Bogdan, în cadrul unui interviu la postul Digi24.
„Legea pensiilor trebuia să fie gata de vreun an, a fost întârziată. Era vorba despre majorarea pensiilor cu 13,8%, însemnând rata inflației pe 2022. Deci obligația pe care o are un partid responsabil, potrivit legii, de a majora pensii cu acel 13,8%.
Am văzut declarația premierului de acum, ulterior am văzut declarația ministrului Muncii, care vorbeau de o creștere de 40%. Inițial am crezut că nu auzim bine, pentru că acest 40% l-am auzit în mandatul domnei Olguța Vasilescu, și în mandatul doamnei Dăncilă.
Acest 40% pare un prag care este în mintea PSD, indiferent de cine conduce acest partid, indiferent de perioada în care este anunțat. Nu e nicio problemă, și noi ne dorim, la fel ca fiecare om să creștem pensiile cu cât mai mult. Că e 40%, că e 50%, că e 60%, dar nu putem face nici o sarabandă a declarațiilor populiste care să nu aibă acoperire”, a mai explicat Rareș Bogdan.
Mesaj pentru premierul Marcel Ciolacu: „Vreau să cred că Marcel Ciolacu este un om responsabil!”
„Am participat la discuții în care se punea problema unor scoateri de facilități, ori a unor introduceri de taxe, deși noi, la preluarea guvernării împreună cu PSD, am promis că nu va fi majorată nicio taxă, că nu va crește niciun impozit. În coaliție s-a discutat responsabil și civilizat pe subiectul majorării pensiilor cu rata inflației pe 2022, respectiv 13,8%, și pe găsirea unor modalități prin care pensiile mici crească în funcție de disponibilități. Pentru că nu poți, dacă ești responsabil, lucid, echilibrat și dacă ții la țara asta și înțelegi momentele prin care trece, pentru că nu poți fi cu limbaj dublu. Nu poți să spui pe de o parte 'ieșim din deficit', 'Comisia ne sancționează', 'ni se suspendă fondurile europene', 'nu putem pune biruri pe 680 de mii de societăți comerciale', nu poți vorbi de asta, și în același timp să anunți cu nonșalanță 'creștem pensiile și cine se opune e împotriva pensionarilor'.
PNL nu e împotriva pensionarilor, vă asigur. PNL vrea ca pensiile românilor să fie cât mai mari cu putință. Nivelul de trai e jos. Să ai 980.000 de pensii sub 1.200 de lei este rușinos pentru o țară europeană. Dar, în același timp trebuie să găsim soluții. Și am solicitat ministrului Boloș să găsească împreună cu doamna Bucura-Oprescu să vedem de unde luăm acești bani.
(...) Noi vrem să mărim pensiile românilor, dar în același timp nu suntem de acord să punem taxe în plus pe mediul de afaceri privat, nu suntem de acord să supraimpozităm contractele de închiriere, deja mediul economic e afectat. (...) Vreau să cred că Marcel Ciolacu este un om responsabil. Un om care știe exact, pentru că a fost de două ori la Bruxelles, o dată m-am întâlnit cu domnia sa, știe exact discuțiile care au fost la Comisia Euopeană, știe că economia României fără fonduri europene intră în faliment”, a concluzionat Rareș Bogdan.
Rareș Bogdan:
- Solicităm să crească măsurile pentru combaterea evaziunii: scannere în vămi – vămile nu sunt conduse de PNL. Pe evaziunea fiscală de pe Centura Bucureștiului de la marile depozite arăbești, plus intrările de marfă din Portul Constanța.
- Discuțiile din coaliție au fost pe creșteri de pensii de 13,8%, obligatorii prin lege, pentru că acesta este cuantumul inflației.
- Restul a fost o surpriză și pentru noi.
- Noi nu ne opunem creșterii pensiilor, din contră. Dar suntem echilibrați și cât se poate de lucizi.
- Propunerea este să vedem de unde luăm banii. Dacă reușim să aducem de la TVA 30 de miliarde, dar altfel să nu ne trezim cu deficitul în aer.
- Ministerul Finanțelor ne va arăta în discuția de azi din coaliție de unde pot aduce bani.
- Pe taxe și impozite nu acceptăm nici un fel de prosteală cu nici o creștere de impozite și taxe în 2024. Capitalul românesc, firmele românești sunt cele care aduc bani la buget.
- Fără banii din PNRR, fără fondurile structurale, România intră în faliment. Nu ducem România în incapacitate de plată.
- 40% e pe banda consultanților PSD.
- Nu poți să împovărezi doar mediul privat. Eu știu că socialiștii împart banii strânși de guvernele de dreapta.
- PSD nu poate lua decizii peste PNL. S-au făăcut presiuni enorme pe Boloș să nu fie observații pe avizul dat de Ministerul Finanțelor