PNL: DNA să dea dovada de vigilenţă şi să aibă o reacţie mai rapidă cand apar suspiciuni de fraudă electorală, aşa cum s-a întamplat la referendumul din 2012
Purtatorul de cuvant al PNL Alin Gorghiu cere Autoritatii Electorale Permanente un raspuns urgent cu privire la solicitarea inaintata in urma cu doua zile de ACL pentru verificarea listelor suplimentare de la votul din primul tur al alegerilor prezidentiale. Totodata, politicianul liberal solicita "DNA sa dea dovada de vigilenta si sa aiba o reactie mai rapida, asa cum s-a intamplat de altfel la referendumul pentru demiterea presedintelui din 2012".
Reprezentantul PNL l-a acuzat pe premierul Victor Ponta, candidatul PSD la prezidentiale, ca a schimbat regulile jocului electoral inaintea alegerilor, ceea ce contravine oricaror norme democratice si recomandarilor Comisiei de la Venetia care solicita stabilitatea procesului electoral.
Ma mult decat atat, sustine Alina Gorghiu, "ne aflam de-a dreptul in fata unui paradox: tocmai initiatorii acestei ordonante, adica domnii Liviu Dragnea si Victor Ponta, se plang de efectele pe care le-a avut actul lor normativ asupra alegerilor din 2 noiembrie."
Vezi mai jos comunicatul de presa integral transmis de PNL
Am atras atentia in repetate randuri, inca din luna august, ca exista serioase suspiciuni asupra faptului ca modificarile adoptate prin OUG 45/2014 favorizeaza frauda electorala.
Am semnalat ca introducerea de catre Guvernul Ponta a posibilitatii de a vota intr-o alta localitate pe liste suplimentare, in baza unei simple declaratii pe proprie raspundere, nu va face decat sa incurajeze turismul electoral, in conditiile in care este foarte greu de depistat votul multiplu. Simplificarea utilizarii urnei mobile si eliminarea prevederilor care fac posibila o usoara identificare a unor nereguli nu au facut decat sa ridice si mai multe banuieli.
O astfel de ingerinta in procesul electoral, de la nivelul Guvernului Romaniei condus de un premier care se pregatea sa candideze, este de neconceput intr-o democratie. ACL a facut toate demersurile pentru a stopa intentia Guvernului de a vicia rezultatele alegerilor prezidentiale.
Am sperat ca, in urma apelurilor publice facute de noi catre Avocatul Poporului, acesta va sesiza Curtea Constitutionala in cazul unei ordonante de urgenta care il avantajeaza pe Victor Ponta in cursa prezidentiala. Tocmai pentru ca Avocatul Poporului nu a raspuns unor solicitari publice, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a preluat acest demers, absolut obligatoriu intr-un stat de drept si a actionat in judecata Guvernul pentru anularea OUG 45/2014.
Constatam acum nu numai ca solicitarile noastre au fost intrutotul intemeiate, dar ne aflam de-a dreptul in fata unui paradox: tocmai initiatorii acestei ordonante, adica domnii Liviu Dragnea si Victor Ponta, se plang de efectele pe care le-a avut actul lor normativ asupra alegerilor din 2 noiembrie.
Peste tot, la televizor, apar pesedisti care se plang de faptul ca au existat fraude la alegeri pe listele suplimentare. Atitudinea PSD frizeaza absurdul, hotii striga hotii, adica exact cei care au facilitat si legalizat frauda electorala.
Este incredibil modul in care Liviu Dragnea se plange de turismul electoral din judetul Teleorman, propriul sau fief. In loc sa se declare mandru ca Teleormanul a devenit brusc atractie turistica, Liviu Dragnea ar trebui sa recunoasca faptul ca propria ordonanta de urgenta 45/2014 se afla la baza acestui fenomen.
Realitatea este ca Victor Ponta si Guvernul sau au schimbat regulile jocului electoral inaintea alegerilor, ceea ce contravine oricaror norme democratice si recomandarilor Comisiei de la Venetia care solicita stabilitatea procesului electoral.
Cer Autoritatii Electorale Permanente un raspuns urgent cu privire la solicitarea inaintata in urma cu doua zile de ACL pentru verificarea listelor suplimentare de la votul din primul tur al alegerilor prezidentiale.
Solicit, de asemenea, DNA sa dea dovada de vigilenta si sa aiba o reactie mai rapida, asa cum s-a intamplat de altfel la referendumul pentru demiterea presedintelui din 2012.