PNL dă startul campaniei pentru europarlamentare. Crin Antonescu: Nu poţi să fii stat european fără a prospera

PNL dă startul campaniei pentru europarlamentare. Crin Antonescu: Nu poţi să fii stat european fără a prospera

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii ale preşedintelui PNL Crin Antonescu:

Crin Antonescu : Este prima zi a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare şi, împreună cu colegele mele, doamnele europarlamentar Adina Vălean şi Renate Weber o să încercăm să prezentăm câteva idei generale privitoare la această campanie, la proiectul PNL şi, de asemenea, la spiritul în care sperăm sau ne dorim să se desfăşoare campania.

Deşi realişti, noi ne dorim ca în campanie să se discute şi despre ce urmează să facă fiecare dintre oamenii pe care îi trimitem în PE acolo: care sunt politicile europene, obiectivele, măsurile, mijloacele. Până la a vorbi despre aceste lucruri, ne exprimăm convingerea că e nevoie de altă abordare în ce priveşte modul în care reprezentanţii României în PE, dar nu numai în PE abordează deciziile şi iau parte la deciziile europene. E nevoie de o mai strânsă legătură sau de o legătură, de o coerenţă între ce se întâmplă în plan intern şi poziţiile pe care România le susţine în PE.

România este deja o ţară care are o durată, o vechime în UE, este a şaptea ţară a UE ca număr de populaţie, cel puţin. E cea mai mare şi importantă ţară din sud-estul Europei, iar nevoile sale sunt unele specifice.

Lansăm azi un manifest care cuprinde mijloacele concrete prin care noi vedem servite interesele României în PE: chestiuni economice, chestiuni legate de politicile comune ale UE, inclusiv politica de apărare sau cea externă. Nu e vorba doar de o remodelare a reprezentării României în UE, ci şi de viziunea noastră, a românilor în legătură cu schimbările care sunt necesare în funcţionarea UE.

Cred că ar fi normal să existe o dezbatere pe conţinutul politicilor pe care le dorim în PE. Ar fi bine ca, din această dezbatere, să se degajeze şi teme de consens. Atunci, ar putea susţine cu toţii, cei 32 de europarlamentari, soluţii comune importante pentru România. Există foarte multe subiecte asupra cărora se poate discuta consistent, multe opţiuni concrete pe care PNL le va susţine.

Suntem în UE pentru că vrem să fim o ţară prosperă. De fapt, nu poţi să fii un stat european fără a fi prosper.

Adina Vălean: Vrem să ne axăm în promovarea unor politici de industrializare. Ştim că Europa s-a dezvoltat mai mult ca un spaţiu al serviciilor şi industria a avut grav de suferit.

În politica economică şi fiscală, suntem împotriva oricărei convergenţe de natură fiscală, pentru că o coordonare fiscală la nivel european ar însemna eliminarea cotei unice, creşterea taxelor, aşa cum este în state europene care doresc să impună modelul lor social. Vom face tot ce ne stă în putinţă să nu se ajungă la o astfel de politică europeană comună. Unul din lucrurile pe care dorim să le schimbăm este un paragraf din Tratatul Uniunii Monetare şi Economice care prevede convergenţă fiscală. Ne vom face datoria să găsim mijloacele prin care să pledăm pentru această modificare. Dorim să sprijinim accesul egal al IMM-urilor la finanţare.

Dorim mai multă flexibilitate în utilizarea fondurilor europene. Lucrurile de care statele europene au nevoie sunt diferite sau se pot schimba în decurs de cinci ani. Mă gândesc la dirijarea unor fonduri europene împotriva şomajului în rândul tinerilor. Pentru România, o astfel de finanţare ar avea sens în dezvoltarea unor baze practice ale universităţilor, astfel încât studenţii, la sfârşitul studiilor, să aibă experienţa cerută de angajator. Sunt multe fonduri europene care îşi propun să lupte împotriva şomajului în rândul tinerilor.

Renate Weber: Urmează un mandat în care raportul de forţe în PE va fi schimbat. Cu atât mai mult este important să avem propria noastră viziune cu privire la evoluţia UE. Propunem un moratoriu tuturor celor care vor fi prezenţi în PE de a nu mai aduce acolo chestiunile de politică internă, ci să ne concentrăm pe temele care ţin de rolul României în UE. Noi reprezentăm acolo, cu precădere, electoratul liberal care ne va vota.

Vrem să oferim cetăţenilor un acces nediscriminatoriu la servicii de sănătate de înaltă calitate. În ce priveşte obiectivele de politică externă, unele dintre ele sunt împărtăşite şi de alţi colegi din diferite state membre. Mă refer în special la ideea aderării Moldovei la UE. Noi am reuşit aici să avem o largă majoritate în PE şi România, în continuare, va susţine acest lucru. Aş vrea să mai precizez că nu e un cadou care i se face Moldovei într-un context internaţional dificil. Ţara vecină chiar a depus eforturi mari în a se reforma şi a se apropia de UE.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”