Plumb, către deputați: Dosarul penal nu ar fi trebuit să existe; e rezultatul unui abuz; votați conform conștiinței
Deputatul social-democrat Rovana Plumb a declarat, marți, în plenul Camerei, că dosarul penal la adresa ei, legat de Insula Belina, nu ar trebui să existe și este rezultatul unui abuz, subliniind că nu este vinovată.
Ea a spus că nu este vinovată și i-a rugat pe deputați să voteze după cum le dictează conștiința.
"Chiar dacă ne-am obișnuit că nimic nu este imposibil, mărturisesc că astăzi este încă o zi în care trebuie să luptăm pentru a demonstra că adevărul este mai puternic decât minciuna și că sinceritatea și buna credință pot învinge abuzul. Fac de la bun început precizarea expresă că nu sunt vinovată. Mi-am desfășurat activitatea ca ministru cu respectarea strictă a legilor acestei țări, fiind conștientă de misiunea importantă avută și înalta responsabilitate pe care o implică această activitate. Nu am avut niciodată înțelegeri în afara legii, nu mi s-a solicitat și nu am acordat sprijin ilicit nimănui în toată cariera mea de om politic. Întotdeauna am acționat cu bună credință în tot ceea ce am făcut", a afirmat Plumb.
Ea a susținut că este vorba de un abuz în cazul său.
"Vă învederez că este vorba de un abuz, născut din dorința unora care nu înțeleg și nu respectă democrația adevărată și faptul că la guvernare se ajunge doar prin votul exprimat de români, prin votul cetățenilor. PSD, în jurul căruia pivotează guvernarea, a câștigat alegerile și a ajuns în acest punct ca urmare a încrederii acordate de milioane de români care ne-au votat. Este evident că adversarii noștri politici, folosind aceste instrumente nedemocratice și abuzive, doresc ca noi să nu mai fim la guvernare. Vă rog să observați că se creează un precedent nociv și instrumente paralele străine statului de drept, prin care se declanșează o represiune nedreaptă împotriva membrilor Guvernului, având ca unic argument apartenența politică", a mai afirmat Rovana Plumb.
Fostul ministru a spus că acuzațiile la adresa ei ar face parte din aceeași strategie de compromitere a PSD care ar fi fost aplicată și la referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu, și la alegerile prezidențiale din 2014.
"Ne aflăm în fața unui joc periculos al percepției. Se încearcă permanent inducerea în eroare prin folosirea de metode menite să servească aceluiași scop: demonizarea PSD, compromiterea unui întreg program de guvernare și, dacă se poate, răsturnarea votului popular, așa cum s-a întâmplat și la referendum, și la votul din diaspora la alegerile prezidențiale. Spun cu mândrie că fac parte dintr-o coaliție care luptă și va lupta în continuare împotriva abuzurilor, indiferent de forma și natura sub care acestea se prezintă", a adăugat Plumb.
Ea le-a transmis deputaților că actele normative la care se face referire în dosar au avizele de legalitate.
"Nu am greșit cu absolut nimic. În esență, este vorba de două hotărâri de guvern, ambele legale, ambele au avizele de legalitate, care se regăsesc la dosar și, prin urmare, nu pot fi complice la o faptă care nu e infracțiune. Mă aflu în fața dumneavoastră pentru a vă ruga să vă dați votul așa cum vă dictează conștiința, iar votul pe care îl veți da astăzi nu este pentru Rovana Plumb, este un vot pentru a pune capăt domniei abuzurilor", a conchis Rovana Plumb.
Plenul Camerei urmează să se pronunțe prin vot secret cu bile în privința solicitării DNA de efectuare a urmăririi penale a Rovanei Plumb, fost ministru al Mediului. Comisia juridică a respins această solicitare.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.
AGERPRES