Ploile abundente afectează grav producţia de cereale, pierderi de 40-80% la grâu, orz şi rapiţă. Preţul cerealelor va creşte anul acesta pe fondul recoltelor extrem de scăzute din UE

Ploile abundente afectează grav producţia de cereale, pierderi de 40-80% la grâu, orz şi rapiţă. Preţul cerealelor va creşte anul acesta pe fondul recoltelor extrem de scăzute din UE

Producţia de cereale a României va scădea cu 20-30% anul acesta din cauza secetei din perioada de însămânţare şi a ploilor din timpul recoltării, arată o analiză  G4Media.ro bazată pe discuţii cu mai mulţi agricultori. Recolta scăzută va duce la creşterea preţurilor pentru grâu, orz şi rapiță, în condiţiile în care multe alte ţări din Uniunea Europeană au avut recolte extrem de scăzute anul acesta.

„Fiecare ploaie scade producţia medie de grâu pe hectar cu 500 kg. Dacă o producţie medie este de aproximativ 7 tone în anii buni, acum este de 4 tone. Nu s-a recoltat nici măcar 30% din cantitate şi se pare ca producţia o să scadă încontinuu”, spune Grigore Horoi, preşedintele consiliului de administraţie la Agricola Internaţional Bacău.

Seceta din aprilie şi mai, când în sudul ţării au fost şi 40 de zile fără ploi, a afectat culturile de toamnă precum grâul, orzul şi rapiţa exact în perioada în care acestea urmau să lege bobul. Când a început recoltarea au venit ploile.

„La grâu şi orz am pierderi de 40% din cauza ploilor, iar la rapiţă de până la 80%.  La mazăre cel puţin e catastrofă la nivel naţional, am pierderi şi de 100%”, spune Cornel Stoescu, proprietarul grupului de firme Hastro Şovarna din judeţul Mehedinţi, care exploatează aproximativ 2.000 de hectare.

Potrivit acestuia, grâul din lunca Jiului este sub apă. Grâul nerecoltat la timp încolţeşte în spic şi îi scade calitatea. Nu mai poate fi vândut pentru panificaţie, ci pentru furaj.

Perioada de recoltare a început pe 20 iunie şi ar fi trebuit să se termine pe 1 iulie. Din cauza ploilor mai este însă de recoltat cam 30-40% din cantitatea de grâu şi se anunţă în continuare ploi. Zonele cel mai afectate de precipitaţii au fost sud-vestul ţării şi Moldova.

„Sunt îngrijorat. Agricultura din acest an nu cred că va aduce o contrbuţie semnificativă la PIB”, spune Horoi.

Preţurile au început deja să crească cu 12-15% faţă de anul trecut şi agricultorii se aşteaptă la creşteri de 20-30% comparativ cu 2017.

Majoritatea ţărilor Uniunii Europene au probleme cu recoltele din cauza fenomenelor meteo extreme. Iată cum sunt afectate ţările UE potrivit unei analize făcute de publicaţia americană „Stars and Stripes”:

Germania, care este al doilea mare producător de cereale din UE, are majoritatea culturilor afectate serios de secetă.

În Marea Britanie, cea mai fierbinte vară din ultimele patru decenii a afectat culturile de grâu mai mult decât în mod normal deoarece o iarnă umedă şi târzie a împiedicat dezvoltarea rădăcinilor, lăsând plantele mai vulnerabile la daunele cauzate de uscăciunea de vară.

În Polonia, mai mult de 66.000 de ferme, care acoperă 1,2 milioane de hectare, au fost afectate de secetă.

În Lituania şi Letonia daunele aduse agriculturii au fost considerate dezastru natural național sau o stare de urgență.

În Franţa, producătorul de top al UE, vremea caldă și umedă a declanșat inițial afirmaţii despre cea mai bună recoltă din ultimii ani. Situaţia s-a schimbat repede deoarece prea multă ploaie și lipsa de soare au avut ca rezultat un grâu cu mai puține boabe, adică recolte mai reduse.

Anul trecut România a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeană, potrivit datelor furnizate de Comisia Europenă în mai 2017. Firmele din ţara noastră au exportat 7,15 milioane de tone, aproape un sfert din totalul exporturilor europene de cereale din recolta 2016-2017. Din acestea, peste 5 milioane de tone au reprezentat exporturile de grâu (aproape dublu față de media înregistrată între 2011 şi 2015).

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut România ocupa locul al 5-lea în UE din perspectiva suprafeţei de grâu cultivate, după Franţa, Germania, Polonia, Spania şi tot locul al 5-lea la producţia realizată după Franţa, Germania, Marea Britanie şi Polonia.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”