Plenul CSM a emis o hotărâre de principiu cu privire la legalitatea detașărilor în curs ce depășesc durata de șase ani

Plenul CSM a emis o hotărâre de principiu cu privire la legalitatea detașărilor în curs ce depășesc durata de șase ani

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, emiterea unei hotărâri de principiu cu privire la legalitatea detașărilor aflate în curs care depășesc durata de șase ani.

Potrivit ordinii de zi soluționate, Plenul CSM a decis în legătură cu durata detașării unui magistrat că detașările în curs dispuse anterior acestei hotărâri sunt legale și se mențin, în timp ce detașările ulterioare pot fi dispuse și prelungite o singură dată, fără ca durata maximă cumulată să depășească termenul legal de șase ani.

În legătură cu desființarea actului administrativ prin care s-a dispus detașarea, respectiv hotărârea Secției pentru judecători sau a Secției pentru procurori, s-a hotărât că acesta poate fi anulat doar de instanța de judecată.

Plenul a mai decis că încetarea detașării unui judecător sau procuror ce ocupă o funcție de conducere în aparatul propriu al CSM poate fi dispusă numai după încetarea mandatului sau a delegării în respectiva funcție. De asemenea, s-a hotărât că încetarea unei detașări poate fi dispusă numai la solicitarea președintelui și a vicepreședintelui CSM.

Secția pentru judecători a discutat, tot joi, o solicitare formulată de judecătoarele Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Țînț, Gabriela Baltag și Evelina Oprina privind încetarea detașării tuturor judecătorilor din cadrul CSM ale căror mandate au depășit șase ani.

"Secția pentru judecători (...), având în vedere soluția Plenului din data de 12.10.2017 cu privire la calitatea de a solicita încetarea detașărilor magistraților din cadrul aparatului propriu al Consiliului, în sensul că în cazul judecătorilor detașați în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, încetarea detașării acestora poate fi dispusă numai la solicitarea președintelui Consiliului, a hotărât înaintarea cererii către președintele Consiliului în vederea aprecierii exercitării prerogativei de sesizare a secțiilor", se arată în ordinea de zi soluționată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite