Plecarea din Rusia complică planul de relansare a Renault, avertizează CEO-ul Luca de Meo

Plecarea din Rusia complică planul de relansare a Renault, avertizează CEO-ul Luca de Meo

Directorul general de la Renault, Luca de Meo, a avertizat joi că retragerea constructorului auto din Rusia creează "o situaţie foarte complexă" pentru companie, afectându-i profiturile şi vânzările într-un moment în care vrea să accelereze planul de relansare, informează Reuters.

Într-un mesaj trimis angajaţilor, Luca de Meo a spus că Renault va face din securitatea angajaţilor principala sa prioritate pe măsură ce analizează opţiunile pentru operaţiunile sale din Rusia, în urma invadării Ucrainei.

Miercuri, Renault a informat că şi-a redus previziunile referitoare la profitul operaţional şi fluxul de numerar în 2022 şi de asemenea analizează o depreciere a activelor cu 2,2 miliarde de euro ca urmare a posibilelor costuri pentru suspendarea operaţiunilor din Rusia.

Renault este constructorul auto mondial cu cea mai mare expunere pe Rusia şi în consecinţă are mai mult de pierdut decât orice altă companie occidentală de pe urma plecării din Rusia. În ultima lună capitalizarea de piaţă a Renault s-a redus cu aproape 40%.

Grupul auto francez nu a oferit detalii cu privire la modul în care va gestiona retragerea de pe cea de-a doua mare piaţă a sa. Cu toate acestea, partenerul rus al Renault, Avtovaz, o companie controlată de Renault şi care produce autoturisme mărcile Lada şi Renault, a anunţat joi că va fabrica noi modele fără componente importate şi că va face eforturi pentru a reface lanţurile de aprovizionare. Avtovaz importă aproximativ 20% din componentele şi materiile prime de care are nevoie.

La rândul său, Ministerul rus al Industriei şi Comerţului a informat joi că se poartă discuţii pentru a decide care va fi viitorul uzinei pe care Renault o are în apropiere de Moscova iar o decizie ar putea fi anunţată la finele săptămânii următoare, ceea ce ar putea oferi un prim exemplu a ceea ce intenţionează să facă Guvernul rus cu activele companiilor occidentale care pleacă din Rusia.

Grupul Renault este în mijlocul unui plan multianual de relansarea a operaţiunilor pentru a deveni competitiv şi a face tranziţia la vehiculele electrice. O parte importantă a strategiei Renault de relansare se baza pe combinarea mărcilor low-cost Dacia şi Lada într-o singură divizie de afaceri. Vehiculele Lada urmau să fie construite pe baza platformei Dacia.

De asemenea, Lada face parte din planul Renault de reducere a costurilor. O sursă din interiorul Renault a apreciat că Dacia va rămâne profitabilă chiar şi fără economiile de scară oferite de marca Lada.

"Credem că această mutare strategică ar putea redirecţiona atenţia investitorilor spre operaţiunile de bază ale Renault, care au fost în mare parte restructurate în ultimii ani", susţin analiştii de la JP Morgan.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană. AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!