Pleacă Ponta? Vine Oprea? Evenimentele se precipită, posibile evoluții și scenarii

Pleacă Ponta? Vine Oprea? Evenimentele se precipită, posibile evoluții și scenarii

Au aparut din nou tensiuni la varful PSD iar Gabriel Oprea face ultimele aranjamente in speranta ca va fi desemnat curand premier - nu e clar daca interimar intr-o prima faza sau plin din prima. Doi ministri din cabinetul Ponta au iesit din senin impotriva lui Liviu Dragnea, cu solicitarea organizarii unui congres extraordinar. Dupa toate informatiile publice si cele pe surse obtinute pe Hotnews.ro, in aceste zile se transeaza cum va fi extras Victor Ponta din Guvern. Care sunt variantele?

Toate informatiile si evenimentele indica o serie de miscari subterane, altele la vedere. Ele anunta un iminent eveniment politic major, o reconfigurare de guvern. Mai multe surse politice sustin ca Gabriel Oprea are toate sansele sa fie inscaunat premier in urmatoarele zile. Liderul UNPR se afla in mijlocul unui scandal fara precedent de plagiat.

Investigatiile Emiliei Sercan publicate de HotNews.ro probeaza ca Oprea si-a copiat teza de doctorat iar alte cinci doctorate coordonate de el s-au dovetit a fi plagiate. Unii au remarcat disparitia vicepremierului din spatiul public, speculand ca evita de fapt eventuale intrebari pe tema plagiatului.

De remarcat linistea din presa pe marginea acestui subiect de maxim interes public. L-au abordat doar cateva redactii, intre care si TVR in jurnalele din ultimele zile. Stelian Tanase, directorul general al televiziunii publice, sustine ca a Oprea l-a sunat si ca a purtat cu el "discutii neplacute" pe tema plagiatului.

Pe langa lobby-ul intens din presa, liderul UNPR pare agitat si in plan politic. Tocmai a lansat un nou proiect populist, a 13-a pensie pentru cei care au sub nivelul salariului mediu brut. Au aparut apoi informatii ca s-ar fi intalnit inclusiv cu fostul presedinte, Traian Basescu. Nu e clar ce au discutat, dar n-ar fi exclus sa fi apelat la influenta fostului peresedinte tot in legatura cu iminenta sa numire.

Doua sunt variantele prin care poate fi dat jos Victor Ponta: convins sa demisioneze sau prin retragerea unor ministri din guvern.

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat, marti, ca dosarul premierului se apropie de finalizare. Ponta a incercat sa o transforme intr-o veste buna, perfect constient de potentialul negativ al momentului. In ziua trimiterii in judecata, presiunea interna si externa va creste enorm. Presedintele Klaus Iohannis a spus, din nou, acum doua zile, ca se astepta ca premierul sa demisioneze.

Altfel spus, cercul se strange tot mai tare. Ponta abia mai poate respira, chiar daca face eforturi sa se tina pe picioare. In tot acest timp, Liviu Dragnea i-a subminat constant autoritatea lui Victor Ponta chemand ministri la ordinele sale de cate ori a avut ocazia.

Ponta pare determinat sa reziste, afirmand din nou ca va pleca, dar abia pe 1 decembrie 2016. Poate ca trimiterea in judecata in dosarul Turceni nu-l va clinti, dar n-ar fi exclus sa apara si alte acuzatii la adresa premierului. Depinde cat de avansate sunt investigatiile in alte dosare, cum ar fi Kazmunaigaz si daca aceste anchete ajung la varful guvernului.

Daca Ponta nu demisioneaza, planul B ar avea in vedere retragerea unor ministri din guvern. Inca nu stim exact daca vor fi de la UNPR sau si de la PSD. Cu retragerea ministrilor, adversarii lui Ponta spera sa-l aduca in situatia de a merge din nou in Parlament pentru un nou vot de investitura. Aici ar putea aparea insa mici probleme de interpretare a legii.

UNPR se afla intr-o alianta inscrisa la tribunal cu PSD, care n-a fost desfiintata oficial. Prin urmare, este discutabil daca retragerea ministrilor UNPR din guvern inseamna automat schimbarea componentei politice a guvernului. Doar in aceasta situatie Ponta se vede obligat sa ceara un nou vot de investitura. Alltfel, simpla demisie unor ministri poate trece drept o simpla remaniere. In cazul unei remanieri, premierul nu are nevoie de votul Parlamentului.

Daca Oprea va ajunge premier - intermiar intr-o prima faza, plin dupa - Klaus Iohannis va contabiliza inca un esec dupa erorile tactice comise in tratarea delicatei probleme a refugiatilor. Cristian Pantazi explica pe larg de ce tema cotelor obligatorii are potential exploziv pentru seful statului.

A numi apoi un impostor politic de anvergura lui Gabriel Oprea, fie si in pozitia de premier interimar, il pune pe Iohannis in situatia de a-l asuma. Sigur, Oprea pare sa fie solutia ideala pentru tot establishment-ul politic si de putere. PSD se derobeaza putin de raspunderea guvernarii, liberalii raman, spre sansa lor, in opozitie iar justitia scapa teoretic de vesnica amenintare ca va fi agresata cu ordonante de urgenta sau mutilata prin modificarea unor legi in Parlament.

Pentru Romania va fi inca un moment rusinos. Nu doar rusinos, ci mai ales ingrijorator: aproape toata puterea va fi in afara partidelor. Generalul va executa comenzi, nu va pune in practica politici de partid. Vulnerabilitatile sale din CV, trecut si cariera il transforma in papusa ideala.

Apoi, publicul care l-a votat in noiembrie va avea un nou motiv de dezamagire. Numirea lui Oprea va genera inevitabile nemultumiri inclusiv in interiorul PNL, chiar daca pentru acest partid inca nereformat este mai bine sa ramana o vreme in opozitie.

A inlocui un plagiator cu o fabrica de plagiate nu inseamna deloc o altfel de politica. Este, daca vreti, doar o alta solutie imorala.

Dan Tăpălagă


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”