Platforma România 100: Zeci de mii de oameni, afectaţi de experimentul PSD-ALDE cu salarizarea; ministrul Muncii să demisioneze

Platforma România 100: Zeci de mii de oameni, afectaţi de experimentul PSD-ALDE cu salarizarea; ministrul Muncii să demisioneze

Platforma România 100 susţine că zeci de mii de oameni din sectorul public şi cel privat "vor fi afectaţi negativ de experimentul PSD - ALDE cu salarizarea publică" şi cere demisia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pentru "degringolada" creată.

"PSD şi ALDE au pus la cale o înşelătorie: au crescut salariile, dar, în acelaşi timp, au crescut şi impozitarea, astfel încât efectul pe buget să fie aproape zero. Legea salarizării şi Codul fiscal au devenit indisolubil legate: creşterea salarială cu 25% a salariului brut din legea salarizării a fost anihilată prin creşterea contribuţiilor la 35% din salariul brut, prin Codul fiscal. (...) Salariul brut a crescut, dar contribuţiile au crescut în acelaşi ritm, astfel încât salariul net (...) a crescut cu maxim 2%. Platforma România 100 a atras atenţia asupra acestor riscuri încă din august 2017. (...) Degringolada creată este rezultatul unei combinaţii fatale a şase factori care definesc modul în care guvernele PSD - ALDE au lucrat pe acest subiect: iresponsabilitate, nepricepere, nepăsare, lipsă de transparenţă, aroganţă şi minciună. Pentru toate acestea, Platforma România 100 solicită demisia imediată a ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, doamna Lia Olguţa Vasilescu", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, guvernarea PSD - ALDE a dat dovadă de "iresponsabilitate", întrucât "banii nu rămân în buzunarele oamenilor, ci sunt pierduţi prin creşterea preţurilor/ inflaţie şi a ratei dobânzii, afectând în primul rând categoriile cel mai dezavantajate din societate".

Ca soluţie, Platforma România 100 consideră că salariile din sectorul public trebuie să crească gradual, "pentru a asigura menţinerea/atragerea de resurse umane competente în domenii cheie cum ar fi educaţie, sănătate, administraţie publică, apărare etc."

"Creşterile salariale trebuie să fie dublate de reforme structurale menite să crească performanţa acestor sectoare şi să fie în linie cu evoluţia pieţei forţei de muncă. Prin modul de abordare a politicii salariale, Guvernul trebuie să transforme cheltuiala salarială în investiţie în capitalul uman. Este esenţial să avem cumpătare şi gradualitate în creşterea cheltuielilor salariale, pentru a permite o evoluţie firească a investiţiilor, care să ofere economiei sănătatea necesară susţinerii durabile a finanţelor publice", se precizează în comunicat.

Totodată, Platforma 100 consideră că actuala coaliţie de guvernare a dat dovadă de "nepricepere", pentru că "implementarea Legii 153/2017 nu ţine cont de principiile sistemului de salarizare conform bunelor practici în domeniu şi de angajamentele României la nivel internaţional (Organizaţia Internaţională a Muncii), România căzând astfel în rândul ţărilor cu cel mai haotic sistem de salarizare la nivelul UE".

Principiile de bază propuse de Platforma România 100 pentru orice modificare a legislaţiei salarizării vizează "păstrarea caracterului unitar al salarizării în sectorul public, reforma administraţiei publice prin încurajarea meritocraţiei şi performanţei, investiţia în talent pentru a fi atras/păstrat în sfera publică, corelarea salarizării publice cu realităţile pieţei muncii".

Totodată, reprezentanţii Platformei 100 susţin că guvernarea PSD-ALDE a dat dovadă de "nepăsare", deoarece "desconsideră oamenii cei mai vulnerabili, cum ar fi persoanele cu dizabilităţi, ale căror salarii scad ca urmare a măsurilor adoptate", şi persoanele cu contracte de muncă cu timp parţial.

"România 100 crede cu tărie în folosirea tehnologiei informaţiei în administraţia publică, în generarea de baze mari de date care să permită simulări corecte şi transparente. (Re)construirea unui registru public unic de salarizare este o prioritate, care ar asigura atât premise pentru calitatea cadrului legal, dar şi o cheie de testare a aplicării corecte a respectivului cadru legal", se precizează în comunicat.

Platforma România 100 consideră, de asemenea, că ministrul Muncii este direct responsabil pentru efectele negative ale legii salarizării, precum şi modificărilor fiscale care ''au amplificat şi mai mult incoerenţa acestei legi şi trebuie să dea explicaţii pentru scăpările grosolane cauzate''.

''În cazul de faţă, ministrul Muncii trebuie să demisioneze. Întreaga coaliţie de guvernare, în frunte cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru că acesta este cel care şi-a asumat public promisiunea creşterii tuturor salariilor, trebuie să îşi asume haosul creat, să ceară public scuze şi să pună fără întârziere mâna să îşi remedieze propriile greşeli, în loc să caute vinovaţi imaginari şi state paralele", se menţionează în comunicat.

Platforma România 100 spune că "promisiunea de creştere salarială care 'se va simţi în buzunarele oamenilor' a fost trecută în clar în programul de guvernare, fiind un reper major al campaniei electorale a PSD".

"Dezinformarea şi manipularea sunt evidente. (...) Participarea la alegeri în cunoştinţă de cauză şi cu 'memoria la purtător' a celor promise în campanie şi realizate în practică este cheia de boltă a oricărei democraţii puternice, după cum protestele de stradă sunt principala formă de manifestare împotriva minciunilor şi derapajelor celor de la putere şi reticenţi la dialog", mai arată sursa citată. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…