Planurile lui Andrei Baciu pentru reformarea CNAS. „Dacă în alte părți se poate mai bine, atunci trebuie să se întâmple și în România”
Șeful CNAS, Andrei Baciu, a explicat la Adevărul Live că reforma instituției pe care o conduce trebuie să producă un nou mod de a funcționa în ceea ce privește asigurările de sănătate, astfel încât să aducă România la nivelul serviciilor oferite în alte state.
FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
„Dacă în alte părți se poate mai bine, atunci trebuie să se întâmple și în România. Reforma înseamnă de fapt ajustarea practic, felul în care sunt livrate serviciile cu realitatea din 2023. Ce se întâmplă, ce furnizează tehnologia astăzi în alte țări, lucrurile aste trebuie să vină și în România. Asta înseamnă din perspectiva mea acest proces de reformă”, a spus șeful CNAS, Andrei Baciu, la Adevărul Live.
Totodată, Baciu a subliniat: „Când setezi un astfel de obiectiv principal, o reformă care să producă o nouă instituție și un nou mod de a funcționa în ceea ce privește asigurările de sănătate, asta înseamnă că este prioritară și că toate eforturile trebuie să se armonizeze și trebuie organizate în asemenea manieră încât să se și întâmple”.
Întrebat care este prioritatea la CNAS, Baciu a afirmat că trebuie acționat pe mai multe planuri, subliniind misiunea de a identifica o nouă structură și un nou mod de a funcționa.
„E în curs de înaintare o propunere strategică pentru implementarea acestei reforme”, a mai spus Baciu, arătând că ceea ce trebuie făcut este alinierea ceea ce trebuie să ofere un sistem de sănătate, raportat la resurse și la așteptări, acesta fiind un obiectiv prioritar.
Proiect de 100 de milioane de euro din PNRR
În privința finanțării, Andrei Baciu a mai arătat că „există un proiect important pe fonduri europene cu o valoare semnificativă, de 100 de milioane de euro, prin PNRR, care are ca menire să dezvolte un nou sistem, însă termen de finalizare este la mijlocul lui 2025, deci nu se va întâmpla peste noapte. Până atunci trebuie să găsim o altă soluție ca să facem lucrurile să funcționeze, iar suplimentar este să ne uităm și pe câteva lucruri pe care le putem face. Prioritatea este partea de prevenție”.
„Ideea principală trebuie să fie că sistemul de sănătate nu trebuie să îl îngrijească doar pe pacientul bolnav și trebuie să avem o abordare preventivă”, a mai arătat Andrei Baciu.
Sursa: adevarul.ro