Planul Ucrainei pentru contraofensivă. Cum vrea Kievul să rupă trupele invadatoare în două
În anticipata sa contraofensivă, armata ucraineană va încerca să împartă trupele invadatoare în două, pentru a străpunge coridorul terestru dintre Rusia și peninsula Crimeea, susține un ofițer din Marele Stat Major de la Kiev.
Soldat ucrainean în Bahmut FOTO Profimedia
Experții nu contenesc să discute despre miza bătăliilor iminente. Trebuie neapărat ca Ucraina să obțină câteva victorii, pentru a menține sprijinul și interesul occidental. Pentru asta, are de demonstrat că poate folosi tancurile, vehiculele blindate, artileria și rachetele donate de Statele Unite și de aliații lor, forțând Rusia să dea înapoi, susțin analiștii militari.
Un ofițer de pe lângă Marele Stat Major al armatei Ucrainei susține că vor încerca să împartă trupele invadatoare în două, pentru a străpunge coridorul terestru dintre Rusia și peninsula Crimeea. Acest demers ar tăia liniile de aprovizionare ale unităților ruse aflate mai la vest.
Contează enorm alegerea momentului potrivit. Și nu doar din punct de vedere meteo. Serviciile de informații ucrainene monitorizează îndeaproape puterea și moralul trupelor ruse, proviziile de muniții cheie, forțele de rezervă și alte probleme care pot fi exploatate, explică specialiștii. Pentru susținerea contraofensivei, Statele Unite ar putea anunța în curând un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Este vorba de muniții și rachete antitanc în valoare de 2,6 miliarde de dolari, potrivit unor oficiali de la Washington.
Duminică, armata ucraineană a reușit să alunge trupele rusești de pe „mai multe poziții“ în direcția Donețk, potrivit colonelului Oleksii Dmitrașkivski, purtător de cuvânt al trupelor ucrainene care apără sudul regiunii Donețk.
Forțele ucrainene „sunt acum ocupate cu echiparea acestor poziții pentru operațiuni de luptă defensive“, a declarat Dmitrașkivski la televiziunea națională.
Rezervele rusești vor fi suficiente pentru maximum o operațiune ofensivă
Armata rusă a eșuat efectiv în operațiunea ofensivă. În același timp, sunt mai preocupați de viitoarea contraofensivă ucraineană și de faptul că nu vor avea timp să obțină câștiguri teritoriale înainte de a începe. În plus, rezervele rusești vor fi suficiente pentru maximum o operațiune ofensivă, se arată în ultimul raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
„Bloguerii ruși sunt îngrijorați de faptul că forțele ruse trebuie să își finalizeze operațiunile ofensive în Bahmut și Avdiivka pentru a se pregăti pentru contraofensivele ucrainene pe care le așteaptă între Paștele orthodox - 16 aprilie și 9 mai. Millbloggeri și-au exprimat dezamăgirea față de lipsa de bătălii decisive în timpul iernii și au remarcat că Rusia nu va putea continua o ofensivă la scară largă decât dacă va putea cuceri Bahmut și Avdiivka în următoarele săptămâni”, se arată în raportul ISW .
ISW consideră, de asemenea, că Rusia nu va avea puterea de luptă necesară pentru a sprijini mai mult de o operațiune ofensivă majoră în regiunile Donețk și Lugansk, iar campaniile de recrutare din Rusia și teritoriile ucrainene ocupate indică o lipsă de rezerve.
Totuși, șeful de Stat Major al Armatei SUA, generalul Mark Milley, spune că Ucraina are „șanse mici” să obțină în acest an o victorie decisivă care să ducă la respingerea tuturor forțelor militare ruse de pe teritoriul său.
Putin face schimbări la nivel de comandanții în Donețk
Vladimir Putin a numit un cunoscut blogger militar, comandant al unui batalion local al forţelor proruse, în funcţia de şef al Gărzii Naţionale Ruse (Rosgvardia) pentru regiunea ocupată Doneţk, stârnind invidii în rândul comunității de bloggeri militari ai Rusiei, notează ISW .
Mai mulţi bloggeri militari ruşi au relatat joi că Putin a semnat un decret prin care l-a numit pe fostul ministru al securităţii din aşa-numita Republică Populară Doneţk (DNR), Aleksandr Hodakovski, în prezent comandant al Batalionului Vostok, în funcţia de şef-adjunct al Direcţiei principale a Rosgvardia în regiunea ocupată Doneţk, încredinţându-i astfel conducerea poliţiei speciale de reacţie rapidă şi antirevoltă din regiune.
Hodakovski a confirmat joi că a primit această numire la începutul lunii februarie 2023 şi a postat un anunţ public de recrutare pentru unităţile OMON şi SOBR din Rosgvardia aflate acum sub comanda sa.
Hodakovski îl laudă adesea public pe Putin şi este un separatist ucrainean pro-rus, care îi este loial din martie 2014. Hodorkovski a fost comandant ucrainean SPETSNAZ (forţele speciale) pentru Grupul Alfa din regiunea Doneţk în cadrul Serviciului ucrainean al Securităţii de Stat înainte de a se alătura războiului hibrid al Rusiei împotriva Ucrainei în 2014. Numirea lui Hodakovsko indică un efort al Rusiei de a genera mai multe forţe în regiunea Doneţk ocupată.
Este posibil ca Putin să se folosească de numirea lui Hodakovski pentru a se asigura că menţine un control de încredere asupra noilor elemente Rosgvardia din regiunea Doneţk.
ISW a apreciat că autorităţile ruse ar putea demara o amplă anchetă de corupţie în cadrul Rosgvardia, posibil pentru a-i elimina pe cei care sunt percepuţi ca fiind de neîncredere pentru Putin.
De asemenea, numirea l-ar putea ajuta pe Putin să divizeze şi să cucerească comunităţile influente pe care Kremlinul nu le controlează în totalitate.
Reacţiile mixte la numirea lui Hodakovski din partea diferiţilor bloggeri militari ruşi - în special în rândul veteranilor ruşi - indică o fractură semnificativă în cadrul comunităţii veteranilor naţionalişti ruşi.
Kremlinul preferă comandanți loiali, nu neapărat competenți
ISW a evaluat anterior comunitatea veteranilor naţionalişti ruşi din cadrul blogosferei ca fiind mai mult sau mai puţin unificată. Numirea lui Hodakovski indică, de asemenea, faptul că Putin continuă să acorde prioritate loialităţii în detrimentul competenţei la subordonaţii săi.
Un blogger militar rus a criticat numirea lui Hodakovski şi a afirmat că incompetenţa acestuia în calitate de comandant al Batalionului Vostok în 2014 a dus la un incident deosebit de grav, în care trupele lui Hodakovski au distrus într-un „foc prietenesc” un detaşament de voluntari ruşi, ucigând 42 de persoane.
Fostul ofiţer rus Igor Ghirkin, fost lider al milițiilor din Republica Populară Donețk și o figură-cheie în cadrul tulburărilor civile pro-ruse din Ucraina din 2014, condamnat în Olanda pentru crime de război, a spus că Hodakovski este un escroc şi un „trădător corupt” şi a avertizat că „politica de personal eşuată” a Kremlinului de a promova „trădători, gunoaie şi mediocritate” va duce Rusia la ruină.
Sursa: adevarul.ro