Planul secret pentru salvarea lui Putin de un puci militar
Dacă inamicul s-ar apropia de Poarta Borovițki, folosită pentru accesul limuzinelor oficialilor de rang înalt de la Kremlin, inclusiv a lui Vladimir Putin, generalii din cadrul Serviciului de Protecție și Pază (FSO) al președintelui Rusiei ar trece la implementarea unui plan de apărare care include, pe lângă operațiuni armate, agitatori politici, preoți și chiar parapsihologi.
Vladimir Putin pe coridoarele Kremlinului FOTO AFP
Dacă inamicul s-ar apropia de Poarta Borovițki, folosită pentru accesul limuzinelor oficialilor de rang înalt de la Kremlin, inclusiv a lui Vladimir Putin, generalii din cadrul Serviciului de Protecție și Pază (FSO) al președintelui Rusiei ar trece la implementarea unui plan de apărare care include, pe lângă operațiuni armate, agitatori politici, preoți și chiar parapsihologi.
Pe 26 octombrie, centrul Moscovei a fost inundat de bărbați înarmați și echipamente militare. Unii moscoviți au pus acest lucru pe seama unui puci militar, dar FSO a dezmințit imediat zvonurile, precizând că „desfășoară exerciții tactice planificate pentru a neutraliza amenințări de natură teroristă și pentru a proteja cele mai înalte autorități” ale statului. Însă, potrivit portalului rusesc independent The Insider, exercițiile tactice de acest tip sunt doar o mică parte din măsurile speciale luate de FSO în cazul în care ar fi nevoit să răspundă unei situații de criză. FSO își pregătește de zor personalul pentru un „atac ideologic masiv”, în care inamicul ar folosi mass-media, rețelele sociale, organizațiile religioase, operațiunile psihologice și chiar hipnoza, precizează sursa sus-menționată, care citează un document intern.
Departament-cheie la Kremlin pentru protejarea regimului Putin
Pregătirile sunt implementate de un departament-cheie din cadrul FSO însărcinat atât cu siguranța oficialilor de rang înalt, cât și cu misiuni de contrainformații. Aceastea se desfășoară după un plan împărțit în funcție de patru grade de alertă: măsuri de pregătire directă pentru condiții de război, măsuri de trecere la nivelul de luptă „sporit”, măsuri de trecere la nivelul „pericol militar” și măsuri de trecere la nivelul de luptă „complet”.
Ca măsuri de răspuns, generalii FSO au o listă de contra-sugestii specifice, țin frecvent cursuri politice, organizează excursii colective la biserici pentru personalul FSO și fac verificări pentru identificarea unor eventuali subalterni instabili din punct de vedere psihic și susceptibili de reacții inadecvate. În caz de situație de criză, sunt prevăzute evacuări și creșterea moralului, atât în rândul personalului, cât și a populației, inclusiv cu ajutorul unor agitatori politici, preoți și chiar a parapsihologi.
Persoana responsabilă de supravegherea acestui plan este vicedirectorul FSO, generalul Aleksandr Komov. Potrivit unei surse de la Kremlin, generalul Komov se remarcă printr-o vigilență sporită, precum și prin faptul că ascultă cu atenție sfaturile astrologilor, magicienilor și parapsihologilor.
Inamicul, catalogat drept viclean și insidios
Autorii planului avertizează în prealabil că, în cazul unei lovituri de stat, unii membri ai FSO pot experimenta stări de depresie, izolare, incertitudine cu privire la corectitudinea acțiunilor autorităților, dar și sentimente de teamă și îngrijorare pentru viața lor. Printre măsurile de răspuns în astfel de cazuri figurează folosirea „contra-sugestiei”, „contra-persuasiunii” sau „asumarea inițiativei”.
Inamicul este viclean și insidios și, în primul rând, va căuta „scăderea stabilității psihologice a personalului, dezorientarea morală a acestora și aducerea lor într-o stare de refuz de a rezista”, susțin autorii planului. Printre principalele amenințări enumerate figurează televiziunea, radioul, presa scrisă, rețelele sociale de pe internet, cărțile, broșurile, pliantele și afișele. În plus, mai susțin ei, agenții de informații străini pot implica mișcări sociale, organizații nonguvernamentale și religioase (pseudo-religioase) și pot ajunge la rudele ofițerilor FSO. O atenție aparte, adaugă ei, trebuie acordată unor indivizi „pregătiți pentru infectarea psihologică a personalului și care posedă abilități hipnotice”. Însă documentul nu precizează cum pot fi „infectați psihologic” și „hipnotizați” pe gardienii Kremlinului, notează The Insider.
Departamentul respectiv de la Kremlin este condus din 2019 de generalul Serghei Kudinov, din Serviciul 3 al Direcției de Securitate Internă a FSB. În acel an, Kudinov l-a înlocuit pe Nikolai Musinski, care îl cunoștea pe Putin încă de pe vremea când lucrau împreună la filiala KGB din Sankt Petersburg. Conform unei surse din cadrul FSB, odată cu înlocuirea lui Musinski cu Kudinon, la Kremlin a început o campanie activă de identificare a angajaților susceptibili să nu prezinte încredere, alcoolici și dependenți de droguri: „I-au prins pe coridoarele Kremlinului și i-au luat imediat pentru teste de sânge și urină. Apoi au început conversații istovitoare, cum ar fi dacă susțineți linia politică urmată de președintele Putin... Sau au cerut o evaluare a activităților subversive ale lui Navalnîi, Iașin, Novaia Gazeta și Ecoul Moscovei”, spune sursa citată de The Insider. Potrivit acestei surse, mai mulţi ofiţeri de securitate nu au reuşit să treacă testele și fie au fost concediaţi, fie retrogradaţi.
„Astrologul”
Aleksandr Komov este ajutat în implementarea planului de către Reșit Buharin, un angajat al Departamentului de Personal al FSO. Buharin este considerat un intelectual, publicând lucrări științifice despre protecția oficialilor de cel mai înalt rang.
Potrivit The Insider, cerințe și mai stricte de loialitate politică sunt impuse Serviciului Prezidențial de Securitate (SBP) și Biroului de Protecție Personală (ULO).
Generalul Komov este supranumit „Astrologul”, deoarece participă în mod frecvent la seminarii științifice și discuții despre studiul spațiului. De asemenea, este consiliat de astrologi, pasionați de magie neagră și parapsihologi. Acesta le vorbește constant subalternilor despre „intrigile” serviciilor secrete occidentale și îi îndeamnă să nu-și piardă vigilența. Cu toate acestea, fiul său Nikita preferă vacanțele în Europa, vizitând deja Principatul Monaco, Germania, Italia și Franța, ultimele trei fiind state membre NATO.
Sursa: adevarul.ro