Planul Poloniei pentru a deveni cea mai puternică armată din UE

Planul Poloniei pentru a deveni cea mai puternică armată din UE

Racheta rătăcită care a căzut în satul polonez de graniță omorând doi oameni a stârnit temeri de la Bruxelles și până la Berlin asupra a cum va reacționa guvernul de dreapta de la Varșovia, ținând cont de neîncrederea și antipatia bine cunoscute față de tot înseamnă Rusia, relatează Politico.

FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

În loc însă să-și piardă cumpătul și să aibă o reacție pripită, Polonia a dat dovadă de calm, plasându-și forțele armate în alertă până la clarificarea situației, ceea ce s-a întâmplat la scurt timp, concluzia fiind că rachetele au fost lansate de apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Stoicismul Poloniei își are izvorul într-o stare de lucruri care de ani de zile a scăpat continentului european: s-ar putea argumenta că Polonia are în prezent cea mai puternică armată din Europa sau cel puțin una pe cale să devină astfel.

Suspiciunea aproape paranoică a Poloniei față de Rusia a motivat-o să ignore tendința predominantă în Europa cum că războiul convențional ține de domeniul trecutului, determinând-o să-și consolideze continuu forțele terestre.

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a remarcat un oficial înalt al armatei americane în Europa, invocând rolul crucial pe care l-a jucat Polonia în sprijinirea Ucrainei și în consolidarea apărării NATO în țările baltice.

În vreme ce Germania, aliatul tradițional al SUA în regiune, rămâne un centru logistic esențial, ea este prea preocupată să dezbată punctul său de turnură strategic în domeniul apărării provocat de invazia rusă pentru a fi un partener eficient, apreciază acest oficial. În acest timp, Polonia are deja în vedere investiții substanțiale – de pildă, să crească pragul-țintă al cheltuielilor de apărare de la 2,4% din PIB la 5%. Germania care a alocat doar 1,5% din PIB anul trecut, a creat la rândul ei un fond de investiții în valoare de 100 de miliarde de euro pe care îi va cheltui în următorii ani.

Promisiunea Poloniei

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczaka promis în această vară că Polonia va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa” – și a depășit deja Germania la numărul de tancuri și obuziere. Dar și armata sa e în creștere: Polonia își propune să aibă o forță terestră dublă, de 300.000 de soldați până în 2035, față de doar 170.000 Germania.

În prezent, armata Poloniei are circa 150.000 de soldați la care se adaugă 30.000 dintr-o nouă forță de apărare teritorială înființată în 2017. Aceasta constă în soldați de weekend care trec printr-o instrucție inițială de 16 zile urmată de cursuri periodice.

„Polonezii au o atitudine mult mai pozitivă față de armata lor decât Germania, deoarece au trebuit să lupte pentru libertatea lor", a observat Gustav Gressel, un fost ofițer militar austriac și cercetător în domeniul securității, care lucrează în prezent la Consiliul European pentru Relații Externe. "În cercurile militare, nimeni nu pune la îndoială calitatea armatei poloneze".

Totuși măsura în care puterea militară a Poloniei se va transpune în influență politică este o problemă deschisă. Motivul este în mare parte neîncrederea UE față de partidul naționalist aflat la guvernare în Polonia, Lege și Justiție (PiS) - în măsura în care Bruxellesul și Varșovia nu se înțeleg în privința a ceea ce forțele centriste din UE consideră o desconsiderare a normelor democratice și a statului de drept, fapt care a dăunat reputației politice Poloniei în cadrul blocului comunitar.

Totuși, Polonia are propriile sale conflicte interne, chiar și în interiorul PiS în ceea ce privește direcția viitoare a țării și ce compromisuri s-ar cuveni să accepte cu Europa.

Arme din Coreea de Sud

Polonia a semnat în această primăvară un acord de 23 de miliarde de złoți (4,9 miliarde de euro) pentru 250 de tancuri Abrams din SUA – un înlocuitor rapid pentru cele 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina.

Forțele sale aeriene sunt echipate cu avioane F-16 americane și, în 2020, Varșovia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-35. Dar grosul celor mai recentele cheltuieli militare provin dintr-o serie de acorduri cu Coreea de Sud pentru cumpărarea de tancuri, avioane și alte arme.

Până acum, Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea, a declarat Mariusz Cielma, editor și analist la Nowa Technika Wojskowa, un site de știri și analiză de tehnologie militară.

Ofertele includ 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane ușoare de atac FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo.

Apetitul Poloniei pentru arme noi este mare

În completarea livrărilor imediate, coreenii urmează să furnizeze un total de 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere K9 până la mijlocul și finele anilor 2020.

„Nici o țară occidentală nu dorește să-și extindă armata atât de mult și atât de repede. Oricine va obține ofertele de arme ale Poloniei, va avea parte de zeci de ani de beneficii, pentru că trebuie să întrețină și să repare echipamentul”, a spus Cielma.

Armele din Coreea de Sud sunt atractive pentru că echipamentele lor militare sunt în general mai ieftine decât cele americane și europene, și le pot produce într-un orizont de timp bine definit.

Achizițiile sunt, desigur, o lovitură pentru președintele francez Emmanuel Macron care visează la „autonomie strategică”, imaginându-și o Europă capabilă să se apere cu armele proprii (cel mai probabil, franceze).

Liderii polonezi nu au ascuns, însă, faptul că presiunea Europei asupra Poloniei cu privire la reformele sale controversate în justiție și a altor probleme a jucat, de asemenea, un rol în deciziile de cumpăra arme din Seul.

„Suntem pregătiți să cumpărăm arme și din în alte țări UE, dar trebuie mai întâi să-și oprească războiul împotriva Poloniei. Suntem gata să batem palma la oferte și bani, dar nu atunci când ni se spune că nu există stat de drept în Polonia”, a declarat președintele PiS, Jarosław Kaczyński, la începutul acestei luni.

Varșovia a comandat elicoptere italiene Leonardo în valoare de 8 miliarde de zloți, dar acordul prevedea ca elicopterele să fie fabricate în Polonia.

Deși nimeni nu pune la îndoială ambițiile militare ale Poloniei sunt voci ce se arată sceptice față de fiabilitatea lor și poate față de motivele politice din spatele lor.

Până în 2035, Polonia își propune să cheltuiască 524 de miliarde de zloți pentru armată.

"Bine, avem nevoie de tancuri și obuziere, dar chiar avem nevoie de atât de multe din punct de vedere strategic și operațional? Nu există nicio claritate cu privire la motivul pentru care ministerul a anunțat brusc toate aceste tranzacții", a declarat generalul de armată în retragere Stanisław Koziej, fost șef al Biroului de Securitate Națională al Poloniei.

În cazul unei potențiale schimbări de guvern, noul cabinet va trebui să pună întrebări dificile cu privire la capacitatea Poloniei de a finanța o expansiune militară atât de mare, a spus Koziej. Cu toate că economia Poloniei a fost robustă în ultimii ani, nivelul cheltuielilor militare planificate este fără precedent și va pune inevitabil presiune pe bugetul țării.

„Trebuie să existe un echilibru între cheltuielile militare și dezvoltarea economică generală a țării. Oricare ar fi planurile, ar fi bine să fie analizate prin prisma a ceea ce vor fi condițiile strategice de securitate ale Poloniei după războiul din Ucraina”, a spus Koziej. "

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”