Planul lui Putin pentru teritoriile anexate de la Ucraina, până în 2030
Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 31 ianuarie că teritoriile ucrainene aflate în prezent sub ocupație trebuie să fie complet integrate în Federația Rusă până în anul 2030, scrie kyivindependent.com.
Vladimir Putin Foto EPA EFE
Regiunea Donbas din estul Ucrainei este ocupată ilegal de forțele rusești din 2014, același an în care Rusia a anexat ilegal Crimeea. De la invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022, părți din regiunile Kherson, Zaporojie și Nikolaev rămân sub ocupație rusă.
Putin a declarat că, în următorii șase ani, regiunile ocupate "trebuie să ajungă la nivelul întregii Rusii" prin dezvoltarea în anumite "domenii-cheie".
Discursul a zugrăvit o imagine roz a așa-numitului proces de "integrare", Putin susținând că există un "bun momentum" în ceea ce privește dezvoltarea socio-economică în teritoriile ocupate.
De asemenea, el a îndemnat băncile rusești să nu-și facă griji în legătură cu sancțiunile occidentale.
"De ce ar trebui să ne fie teamă? Trebuie să intrăm mai activ în aceste teritorii (ucrainene) și să lucrăm acolo", a declarat Putin, adresându-se instituțiilor financiare.
Presa rusă a relatat la 1 februarie că băncile turcești au închis conturile cu întreprinderi rusești din cauza amenințării sancțiunilor americane.
Președintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv la 22 decembrie 2023 prin care sancționează instituțiile financiare străine care contribuie la efortul de război al Rusiei.
Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), remarcile lui Putin indică faptul că acesta se pregătește să rămână în război cu Ucraina pe termen lung.
"Rusia începe planuri pe termen lung și nu prevede nicio concesie teritorială", a declarat ISW la 1 februarie.
Bloomberg a raportat pe 26 ianuarie că Putin a semnalat disponibilitatea de a intra în discuții de pace și că ar renunța la opoziția față de aderarea Ucrainei la NATO în schimbul controlului asupra teritoriilor ocupate de Ucraina.
Regiunile ocupate de Rusia constituie aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei. Kievul a declarat că o condiție a oricărui plan de pace este retragerea completă a Rusiei de pe teritoriile ucrainene.
De asemenea, liderii ucraineni și occidentali au declarat în repetate rânduri că nu cred că Moscova este interesată de negocieri de pace de bună credință.
Sursa: adevarul.ro