
Planul lui Donald Trump de a permite Rusiei să păstreze teritorii ucrainene este „bătut în cuie”, anunță The Times
Planul președintelui american Donald Trump de a lăsa Rusia să păstreze teritoriul ocupat în Ucraina este „bătut în cuie”, potrivit surselor The Times , în timp ce presiunile cresc asupra președintelui Zelenski pentru a accepta o pace forțată.
Trump s-ar putea întâlni sâmbătă cu Zelenski la Roma, în marja înmormântării papei Francisc, dar el crede că liderul ucrainean „chiar nu are de ales” decât să accepte propunerea, potrivit unei surse apropiate de Steve Witkoff, trimisul special al președintelui SUA. Trump amenință că se retrage săptămâna viitoare din procesul de pace dacă nu se ajunge la un acord.
Propunerea SUA, prezentată de Witkoff Moscovei și Kievului, include recunoașterea oficială de către SUA a controlului Rusiei asupra Crimeei, peninsula care a fost anexată în 2014, și recunoașterea de facto a controlului Rusiei asupra zonelor din sudul și estul Ucrainei pe care forțele sale le-au ocupat de la invazia pe scară largă din 2022.
O propunere rivală europeană și ucraineană face ca discuțiile despre controlul teritoriului să depindă de negocierile care ar urma după o încetare a focului.
„Părerea lui Trump este că acest teren a fost confiscat și nu se întoarce”, a spus o sursă apropiată lui Witkoff.
„Acordul de pe masă este că teritoriul ocupat de ruși va rămâne ocupat. Rusia nu va renunța la el. Acea parte este bătută în cuie”.
SUA consideră că, dacă Ucraina va respinge acordul, războiul va dura luni și posibil ani, Kievul depinzând de Europa pentru finanțare și muniție, a spus sursa. „Rezilierea finanțării [SUA] va avea, de fapt, un impact la fel de mare ca și limitarea armelor [în acest an], pentru că Ucraina folosește acești bani pentru a cumpăra mai multe arme de la alți aliați”, a adăugat sursa.
De asemenea, americanii cred că opinia publică europeană se va întoarce împotriva cheltuielilor uriașe necesare pentru a menține Ucraina în război, în timp ce continentul se îndreaptă către recesiune – cauzată parțial de tarifele lui Trump.
Witkoff a purtat trei ore de discuții cu președintele Putin vineri la Moscova. Iuri Ușakov, un consilier de politică externă al Kremlinului care a luat parte la discuții, a descris întâlnirea ca fiind constructivă și utilă. „Această conversație a permis Rusiei și Statelor Unite să-și apropie și mai mult pozițiile, nu numai cu privire la Ucraina, ci și cu privire la o serie de alte probleme internaționale”, a spus el. „În ceea ce privește criza ucraineană în sine, discuția s-a concentrat în special pe posibilitatea reluării negocierilor directe între reprezentanții Federației Ruse și Ucrainei”.
Oficialii britanici și francezi au încercat să-l convingă pe Trump să accepte o întâlnire cu Zelenski după înmormântarea Papei, în încercarea de a atenua tensiunile. O sursă diplomatică britanică a spus că există o „oportunitate evidentă” pentru discuții la Roma, dar guvernul italian a spus că o astfel de mișcare ar fi considerată lipsită de respect.
Programul public al Casei Albe a arătat că Trump intenționează să părăsească Bazilica Sf. Petru spre aeroport la aproximativ o oră după înmormântare, lăsând puțin timp pentru orice întâlniri.
Zelenski a susținut că constituția Ucrainei îi interzice să recunoască oficial Crimeea ca parte a Rusiei și a exclus semnarea oricărui acord de pace care predă controlul asupra teritoriului ucrainean.
Trump și-a arătat poziția intransigentă cu privire la Ucraina ocupată de ruși când a declarat vineri revistei Time că „Crimeea va rămâne cu Rusia” și a învinuit din nou Kievul pentru provocarea invaziei Moscovei.
Cu toate acestea, The Times înțelege că este flexibil în ceea ce privește recunoașterea oficială a Crimeei de către SUA în acest stadiu și nu încearcă să-l forțeze pe Zelenski să renunțe la suveranitatea ucraineană, ci să accepte ocupația rusă.