''Planul B'' pentru Brexit al premierului May: Ce va urma în parlamentul de la Londra ? (Reuters)
Parlamentul britanic se află într-un impas după ce a respins marţi acordul privind Brexitul convenit împreună cu Bruxellesul de către premierul conservator Theresa May. Aceasta din urmă a anunţat că se va întâlni cu liderii tuturor partidelor parlamentare pentru a încerca găsirea unui acord care să poată primi susţinerea Camerei Comunelor, dar care de asemenea să poată fi negociat cu Bruxellesul, relatează joi agenţia Reuters într-o prezentare a etapelor ce vor urma în acest dosar.
21 ianuarie: Theresa May propune paşii următori
Şefa executivului de la Londra va veni luni în faţa parlamentului cu o declaraţie şi cu o moţiune despre paşii următori pe care-i propune în dosarul Brexitului. Însă parlamentul nu va dezbate moţiunea în acest stadiu.
21-29 ianuarie: Parlamentarii britanici propun alternative
După ce premierul May va prezenta moţiunea, parlamentarii vor putea propune amendamente la aceasta, respectiv alternative pentru prevederile acordului.
Toate acestea se vor întâmpla în contextul în care legislativul britanic este puternic fragmentat în chestiunea Brexitului, în rândul deputaţilor existând susţinători pentru o paletă largă de variante, de la ieşirea din UE la 29 martie fără niciun acord şi până la anularea Brexitului sau convocarea unui nou referendum ori rămânerea într-o uniune vamală cu UE.
Un amendament pe care probabil îl va formula parlamentarul conservator Nick Boles ar merge chiar mai departe de simpla propunere a unei alternative în abordarea Brexitului. El doreşte să ceară pur şi simplu ca parlamentul de la Londra să preia controlul asupra procesului Brexitului, schimbând regulile parlamentare astfel încât să li se permită aşa-numiţilor ''backbenchers'' (parlamentari ce nu au o poziţie oficială în guvern sau în partidele de opoziţie) să propună acte normative.
În plus, amendamentul pe care Nick Boles ar urma să-l propună i-ar da premierului May termen până la începutul lunii martie să încheie un acord revizuit cu UE şi care să poată fi sprijinit la Londra de o majoritate parlamentară. Dacă şefa guvernului ar eşua în acest demers, atunci ea ar trebui, conform aceluiaşi posibil amendament evocat, să ceară o extindere a datei efective a Brexitului stabilite în baza articolului 50 din Tratatul UE, astfel încât pe 29 martie Regatul Unit să nu iasă din UE fără niciun acord.
29 ianuarie: Parlamentul dezbate paşii următori
Camera Comunelor va dedica toată această zi dezbaterii paşilor propuşi de Theresa May şi a alternativelor avansate de către deputaţi.
Nu se va organiza atunci un vot asupra unui acord revizuit privind Brexitul, însă voturile asupra alternativelor propuse de membrii parlamentului vor arăta dacă există vreo cale de a se obţine o majoritate în Camera Comunelor pentru un asemenea acord revizuit.
Theresa May nu va fi obligată să pună în practică alternativele sprijinite de parlament, însă ea se va afla sub o puternică presiune politică de a proceda astfel.
Dacă legislativul de la Londra votează favorabil o anumită opţiune, atunci premierul May se va putea întoarce la Bruxelles pentru a încerca să obţină o revizuire a acordului. Însă, chiar dacă europenii ar accepta aşa ceva, în final parlamentul britanic tot va trebui să se pronunţe prin vot asupra acordului în ansamblu. AGERPRES