Plantele carnivore din Delta Dunării: floarea care absoarbe prada și o digeră în câteva minute
Delta Dunării are o biodiversitate uimitoare , aproape 5.500 de specii, dintre care 1.839 de plante. Tot în arealul rezervației se găsesc și două plante carnivore, respectiv aldrovanda și otrățelul de baltă.
Otrăţelul de baltă FOTO www.plantecarnivoredinromania
Roata apei (Aldrovanda Vesiculosa) este o plantă perenă care creşte în Delta Dunării şi în unele lacuri din sud. Este o specie acvatică cu înfăţişarea unei tufe plutitoare. Frunzele constituie veritabile capcane, fără nicio ieşire pentru animalele acvatice mici.
Tulpina plantei dispune de numeroase articulaţii, fiind simplă sau uneori puţin ramificată, este de culoare verde sau brună. Frunzele, în cele mai multe cazuri opt, sunt aşezate sub formă de cerc. Preferă apele stagnante de la marginea lacurilor, cu un substrat de turbă, în care se poate păstra mai bine peste iarnă decât în nisip.
Otrăţelul de baltă este o altă specie de plante carnivore din Delta Dunării . Această plantă nu este fixată de fundul apei, ci pluteşte. Doar floarea galbenă se ridică deasupra luciului. Tulpina scufundată este deosebit de ramificată şi poartă un număr mare de capcane de forma unui săculeţ mic, plin cu aer, prevăzut cu un capac.
Dacă o insectă se află în apropierea capacului, acesta se deschide brusc, aerul iese din sac si apa care intră absoarbe şi prada. Capacul se închide rapid şi „victima“ va muri de foame după cel mult trei zile, după care este digerată de plantă. Cu ajutorul capcanelor sale, otrăţelul de baltă poate să prindă până la o mie de astfel de vieţuitoare pe zi, fiecare insectă fiind digerată în circa 20 de minute.
Odată cu răcirea vremii și implicit scăderea temperaturii apei planta formează turioni în partea terminală a tulpinilor care asigură protejarea și perpetuarea speciei pe timpul iernii, în stratul de mâl. În Cartea Roșie din România este încadrată în categoria critic periclitată.
Sursa: adevarul.ro