Plante care purifică aerul din casă. Ce minuni fac „elixirul tinereții“ și „floarea vieții“, cum le îngrijești
Unele plante nu sunt doar de decor în casă, ci fac adevărate minuni pentru sănătate. Fără să știm, acestea purifică aerul, aduc beneficii suferinzilor de astm, iar altele chiar ajută la îndepărtarea mucegaiului din locuință.
Ficusul, o plantă ușor de întreținut FOTO Getty Images
Conform studiilor realizate în decursul timpului, aproximativ 100 de substanţe chimice volatile sunt emanate, în medie, de materialele sintetice din locuinţă. Există anumite plante care purifică aerul în casă, aşa că atunci când doriţi să adăugaţi un ghiveci cu flori în „grădina“ interioară ţineţi cont şi de calităţile care ajută la „eliminarea“ toxinelor.
În anii ‘80, NASA (Agenţia Spaţială Americană) în colaborare cu Associated Landscape Contractors of America, a studiat mai multe plante pentru a vedea care au capacitatea de a purifica aerul din spaţiile închise. Bineînţeles, concluziile pot fi aplicate cu succes nu numai în interiorul navetelor spaţiale, ci şi în spaţiile închise de pe Pământ.
Benefică persoanelor cu alergii și astm
Iedera englezească oferă prospețime aerului și este benefică persoanelor cu astm sau diverse alergii. De asemenea, planta îndepărtează formaldehida, mucegaiul, dar și benzenul regăsit în detergenți, materiale sintetice și pesticide. Iedera a fost desemnată în 2010 planta medicinală a anului, relatează urban.ro
Denumita „floarea vieții”, crizantema, care are un parfum unic, este eficentă pentru îndepărtarea amoniacului, dar mai ales a benzenului. Acesta este considerat un agent cancerigen, prezent în mase plastice, țigări și substanțe chimice.
Gerbera sau margareta nobilă este indicată a fi plasată în dormitor deoarece purifică aerul și este de mare ajutor celor care suferă de tulburări ale somnului.
Supranumita si „elixirul tineretii”, Aloe Vera este o plantă perenă, cu frunze în formă de triunghi, cărnoase și cu marginile crestate. "Planta miracol” în ghiveci echivalează cu 9 filtre biologice de aer. Planta este originară din Africa de Nord și este utilizată cu succes în fitoterapie și cosmetică.
Ficusul eliberează un conținut crescut de oxigen
Originar din India, ficusul sau planta de cauciuc purifică aerul din încăperi, fiind eficient la eliminarea formaldehidei și tricloroetilenului din aer, eliberând un conținut crescut de oxigen.
Foarte usor de întreținut, ficusul este un arbust decorativ, cu frunze groase, mereu verzi și lucioase, iubitor de apă și lumină indirectă. Cu toate acestea, excesul de apă poate provoca ofilirea plantei și putrezirea rădăcinilor.
Feriga este una dintre cele mai eficiente plante pentru filtrarea aerului, contribuind la sporirea nivelului de umiditate și oxigen dintr-o cameră cu lumină indirectă, nu foarte calduroasă. Îndepărtează cu succes mucegaiul, xilenul și formaldehida.
Este o planta erbacee, perenă, toxică pentru câini și pisici, dar care se întreține ușor, la umbră, având nevoie de umiditate permanentă.
Dracaena este o plantă decorativă de interior, populară și rezistentă, care nu necesită o atenție deosebită. Se descurcă cu lumin puțină și este un excelent purificator al aerului. Reușește să absoarbă noxe precum benzenul și substantele volatile din vopseluri și adeziv.
Sursa: adevarul.ro