Plângere. Procurorii sunt nemulţumiţi de motivarea dată de judecătorul Rodica Cosma în dosarul în care Radu Mazăre este acuzat de luare de mită
În referatul prin care au cerut arestare primarului Mazăre, procurorii arătau că traseul banilor pentru şpagă a fost următorul: firma off shore Larton Consultants Ltd. (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) a transferat banii în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Emilian Schwartzenberg), care, ulterior, i-a transferat mai departe în conturile personale ale primarului Mazăre şi ale fratelui său, senatorul Alexandru Mazăre, deschise la Israel Discount Bank. Toate sumele virate fraţilor Mazăre au avut titlul de „onorariu“.
În motivarea deciziei prin care a hotărât ca primarul să fie cercetat în libertate, judecătorul spun însă că anchetatorii DNA nu au făcut dovada că banii respectivi au fost primiţi de Mazăre drept mită.
Astfel, declaraţiile martorilor nu au fost luate în considerare pentru că ar fi avut un caracter general, referindu-se la „licitaţii câştigate de firme deţinute de persoane interpuse grupării conduse de Radu Mazăre“. În plus, susţine instanţa, declaraţiile se referă la licitaţii din anii 2004-2009 şi nu la licitaţia vizată de cercetări.
În motivare, magistratul mai arată că „iniţierea unor proiecte de hotărâri ale Consiliului Local Constanţa de către Radu Mazăre intra în atribuţiile sale de serviciu, nefiind reţinută în sarcina acestuia infracţiunea de abuz în serviciu ori de neglijenţă în serviciu“.
Prin urmare, judecătorii au considerat că DNA nu a administrat probe „care să creeze suspiciunea rezonabilă privind primirea de către Radu Mazăre a vreunei sume de bani (...) pentru ca, în schimbul acesteia, primarul să faciliteze câştigarea licitaţiei de către firma Shapir Structures SRL, al cărei reprezentant era Avraham Morgenstern“.
Interceptările din dosarul anchetatorilor, realizate în 2011, arată că Mazăre îi cerea viceprimarului ca problema afaceristului Avraham Morgenstern trebuie rezolvată „de urgenţă”.
Din referatul procurorilor prin care s-a cerut arestarea preventivă a celor doi:
„Astfel, într-o convorbire purtată de Mazăre Radu Ştefan cu viceprimarul (Decebal Făgădău - n.r.) în data de 19.07.2011, primarul se asigură că acesta va răspunde prompt solicitărilor societăţii Shapir:
Decebal Făgădău: Bună dimineaţa domn primar!
Radu Mazăre: Salut! Ăsta de la urbanism a plecat la Londra cu ştiinţa ta?
Decebal Făgădău: Da!
Radu Mazăre: Da…Ă.. cine-i ţine locul? Io-l am pe domnul Avi (Morgenstern Avraham, n.r.) aici…(Neinteligibil)
Decebal Făgădău: Nicoleta Constantin.
Radu Mazăre: Nicoleta Constantin. Tu te duci la birou, nu?
Decebal Făgădău: Bineînţeles!
Radu Mazăre: Domnu Avi…Îl ştii pe domnul Avi?
Decebal Făgădău: Bineînţeles!
Radu Mazăre: Face drumurile şi face blocurile… !
Decebal Făgădău: Ştiu şi problema cu cele 3 blocuri care aveau autorizaţie, şi trebuiesc sparte… ş-aşa mai departe..
Radu Mazăre: De ce este o problema asta? De ce…
Decebal Făgădău: Sincer, mie nu mi se pare o problemă.
Radu Mazăre: De ce în primării, orice lucru trebuie să fie o problemă ?
Decebal Făgădău: Păi..
Radu Mazăre: Sau este o problemă ?
Decebal Făgădău: Nu ştiu, dar..credeţi-mă, că mă ocup. Dacă vine domnu Avi, eu o chem pe Nicoleta şi rezolv. Mi-a zis ieri şi dl. Marica (n.n. Marica Ion, director executiv Direcţia Tehnic Achiziţii din cadrul Primăriei municipiului Constanţa, al cărui nume va apărea şi ulterior ca o persoana folosita de primarul Mazăre în relaţia cu Morgenstern Avraham).
Radu Mazăre: Dar ştii cum trebuie rezolvată? De urgenţă. Că pă omul ăsta a făcut blocurile fiindcă l-am rugat eu, ca să nu stăm în c…!
Decebal Făgădău: Ştiu, ştiu…
Radu Mazăre: Da?
Decebal Făgădău: Şi pierde bani!
Radu Mazăre: Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine…
Decebal Făgădău: (Neinteligibil) Vreau să vă zic..
Radu Mazăre: Şi dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta…
Decebal Făgădău: Corect!
Radu Mazăre: Nici.. (înjură) ei de funcţionari că tot ce vreau să fac, nu pot, nu se poate face!(n.n. cei doi vorbesc concomitent)
……
Radu Mazăre: - (Neinteligibil)… O chemi să rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism.. şi de toate autorizaţiile pe care le dau! Adică de ei, personal, mă! Mai exact…
Decebal Făgădău: - Cel mai bine aşa, da domnule primar!
Radu Mazăre: -Da?
Decebal Făgădău: -Da, da! Bine…
Radu Mazăre: - Bine, deci vine mister Avi la tine, da?
Decebal Făgădău: - Da!
Radu Mazăre: - (n.n. vorbeşte în engleză” Of time ( neinteligibil) , mister Făgădău? „) Ok!Bine, merci!
Decebal Făgădău: - Bine. Să trăiţi ! O zi bună!”
Potrivit convorbirilor de pe 1 octombrie 2011, dintre Radu Mazăre şi Elan Schwartzenberg, rezultă că la începutul lunii septembrie primarul urma să facă o călătorie în Israel, de aranjamente ocupându-se chiar Schwartzenberg:
Elan Schwartzenberg: Neaţa, Radule ! Te-am urmărit ieri, foarte bun.
Radu Mazăre: Auzi? Ă..păi tu mi-ai şi luat biletul de avion ?
Elan Schwartzenberg: Eu nu m-am ocupat de nimic, s-a ocupat băiatul meu cu păluga ...
……
Radu Mazăre: Mă, nu vorbesc de Egipt, că aia, când vii tu, aia e rezolvată, aia mă decontez la tine…
Elan Schwartzenberg: A…am înţeles !
Radu Mazăre: Eu vorbesc de Israel.
Elan Schwartzenberg: Dincolo ţi-am făcut o rezervare a…din, din 2 raţiuni am făcut-o aşa, Radu, ca să înţelegi.
……
Radu Mazăre: Bine, mă! Bine, ok!. Da, tu, tu, tu..şi tu mă aştepţi acolo ?
Elan Schwartzenberg: Eu te aştept personal, eu plec cu o zi înainte, că am o altă treabă, te aştept acolo personal la aeroport…
Anchetatorii au precizat că această vizită a avut drept scop, probabil, deschiderea conturilor personale în care urmau să fie transferate fondurile primite din partea lui Morgenstern Avraham.
Cine este magistratul care l-a eliberat pe Mazăre
Magistratul Rodica Cosma, cea care a decis cercetarea celor doi sub control judiciar a făcut parte din Completul de cinci judecători al Curţii Supreme care a decis condamnarea lui Gigi Becali la doi ani de închisoarea cu executare în dosarul„Valiza”.
De asemenea, magistratul a făcut parte din completul care a hotărât achitarea lui Tudor Chiuariu în dosarul „Poşta Română”. În acel dosar, foştii miniştri Chiuariu şi Zsolt Nagy au fost acuzaţi de abuz în serviciu în formă calificată.
Rodica Cosma a judecat şi unul dintre dosarele în care era acuzat fostul premier Adrian Năstase, respectiv dosarul „Zambaccian”, însă nu a făcut parte din completul care a pronunţat sentinţa de condamnare.
Totodată, magistratul a făcut parte şi din completul care a respins definitiv contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru împotriva deciziei procurorului de neîncepere a urmăririi penale faţă de Victor Ponta. Prim-ministrul a fost acuzat că ar fi plagiat 113 pagini din cele 292 ale lucrării „Răspunderea în dreptul internaţional umanitar”.
Sursa: adevarul.ro