Planeta sub Cod roșu. ONU: Valurile de caniculă vor fi tot mai intense
Canicula a lovit întreaga planetă. Mai multe țări din Europa au avut temperaturi record, iar în Italia și Spania se așteaptă ca temperatura să depășească 47 de grade la umbră în următoarele zile. Organizația Națiunilor Unite (ONU) avertizează că valurile de caniculă vor deveni mai intense și că omenirea trebuie să fie pregătită, astfel că recomandă elaborarea unor „planuri de luptă” cu temperaturile extreme.
Foto: Shutterstock
„Astfel de fenomene vor continua să se intensifice, iar omenirea trebuie să se pregătească pentru valuri de caniculă mai intense…Fenomenul El Nino, confirmat recent, va amplifica apariţia şi intensitatea valurilor de căldură extremă”, a declarat John Nairn, expert în cadrul Organizaţiei Meteorologie Mondiale (OMM), un organism ONU, cu prilejul unei conferinţe de presă susţinute la Geneva.
În America de Nord, Asia, Africa de Nord şi în bazinul mediteraneean, temperaturile vor depăşi 40 de grade Celsius mai multe zile în această săptămână. „Unul dintre fenomenele notabile pe care le-am observat este că numărul valurilor de caniculă simultane în emisfera nordică a crescut de şase ori începând din anii 1980. Această tendinţă nu prezintă niciun semn de diminuare…Mi-e teamă aşadar că necazurile nu s-au terminat”, a adăugat expertul.
Risc crescut de decese
Mercurul termometrelor înregistrează record după record, iar OMM aminteşte, cu această ocazie, că oamenii nu trebuie să se concentreze exclusiv asupra temperaturilor diurne.
„În realitate, temperatura nocturnă prezintă cel mai mare risc pentru sănătate, în special pentru populaţiile vulnerabile”, a mai explicat John Nairn, expert în cadrul OMM, precizând că în anumite regiuni, unde maximele ating sau depăşesc 40 de grade Celsius, temperaturile rămân apropiate de acest nivel la miezul nopţii. În acest caz, a subliniat expertul, „temperaturile nocturne ridicate repetate sunt în mod special periculoase pentru sănătatea umană, întrucât corpul nu reuşeşte să se recupereze”, ceea ce conduce la o creştere a cazurile de infarct şi de decese.
Potrivit Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), copiii, persoanele vârstnice şi persoanele cu afecţiuni cronice prezintă cel mai ridicat risc, notează Reuters. Experții estimează că 61.000 de persoane ar fi murit anul trecut doar în Europa în urma valurilor de căldură.
În Italia, unde temperaturile au atins și 47 de grade și există în continuare un Cod roșu de caniculă, IFRC le telefonează vârstnicilor pentru a le verifica starea de sănătate. Și în Grecia sunt probleme. Codul roșu de caniculă a fost prelungit până pe 22 iulie, iar autorităţile elene au emis o nouă avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor. IFRC oferă apă de băut cetățenilor eleni şi creează adăposturi pentru cei afectaţi de incendiile de vegetaţie.
Oamenii de ştiinţă au avertizat de mult timp că schimbările climatice, cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră provenite în principal din arderea combustibililor fosili, vor face ca valurile de căldură să devină mai frecvente, mai severe şi mai mortale. Ei spun că guvernele trebuie să ia măsuri drastice pentru a reduce emisiile pentru a preveni o catastrofă climatică.
România, între caniculă și vijelii
Noi avertizări meteo de Cod galben și portocaliu de caniculă vizează și România. Sub Cod portocaliu de caniculă se vor afla județele Dolj, Olt și Teleorman, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 38-39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile minime se vor situa în general peste 20-22 de grade. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valul de căldură se va menține și în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Și în aceste zone, temperaturile maxime vor ajunge la 33-37 de grade, iar cele minime vor fi între 18 și 23 de grade.
Nici Bucureștiul nu scapă de temperaturile ridicate, astfel că astăzi se află sub avertizare Cod galben de caniculă și vijelii. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 35-37 de grade, iar cele minime de 20-22 de grade.
Probleme la călătoriile cu trenul
Traficul feroviar din țara noastră este afectat de temperaturile extreme. Trenurile circulă cu restricții de viteză pe anumite porțiuni de cale ferată ale regionalelor Bucureşti, Craiova, Timişoara şi Cluj, ceea ce poate duce la întârzieri de zeci de minute, a anunțat compania CFR Călători.
„Menţionăm faptul că, în intervalele orare în care temperatura în aer depăşeşte deja 35-37 de grade în aer, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare efectuează permanent revizii suplimentare pe reţea, prin verificarea directă a căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura în şină pe anumite intervale de staţii depășește 50 de grade se reduce viteza de circulaţie a trenurilor în medie cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă”, a transmis compania, care a precizat că această măsură este aplicată de toate companiile de infrastructură şi respectă normele de siguranţă feroviară în astfel de situaţii speciale.
În plus, compania recomandă pasagerilor să solicite informații despre orele de sosire și de plecare a trenurilor în stațiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport de la care au achiziţionat sau vor să achiziţioneze bilet.
Siesta, o soluție în lupta cu temperaturile ridicate
Medicii germani văd siesta ca pe o soluție pentru adaptarea la temperaturile ridicate. Ei recomandă ca pe timpul verii, să ne trezim devreme, să lucrăm productiv dimineaţa şi să dormim la prânz.
Siesta este o practică culturală comună în țări din sudul Europei, precum Spania, Italia sau Grecia. Aici, locuitorii fac o pauză în timpul zilei, de obicei după prânz, pentru a se odihni sau a dormi scurt timp. Măsura a fost introdusă pentru a se evita expunerea la temperaturile ridicate ale după-amiezii și pentru a se conserva energia în timpul zilelor calde de vară.
„Ar trebui să ne uităm atent la ţările din sud în ceea ce priveşte relaţia dintre caniculă şi locul de muncă: să ne trezim devreme, să lucrăm productiv dimineaţa şi să tragem un pui de somn la prânz este un concept pe care ar trebui să îl introducem în lunile de vară”, a apreciat preşedintele Federaţiei Medicilor din Serviciul de Sănătate Publică din Germania (BVA-GD), Johannes Niessen. Acesta a mai subliniat că „la căldură mare, oamenii nu sunt la fel de productivi. Faptul că oamenii dorm prost atunci când în timpul nopţii este prea cald duce la probleme suplimentare de concentrare”.
În același timp, el recomandă ca sarcinile complexe de lucru să fie mutate la prima oră a dimineţii și a punctat că ar trebui să existe mai multe ventilatoare la locurile de muncă, dar și posibilitatea ca angajații să poarte o îmbrăcăminte lejeră.
Preşedintele BVA-GD a declarat totodată că este foarte important ca oamenii să se hidrateze mai bine şi să aibă o alimentaţie mai uşoară şi cu porţii mici. Neissen spune chiar că o altă posibilitate este ca angajaţii aflaţi în telemuncă să se răcorească făcând o baie la picioare în apă rece într-un lighean amplasat sub birou.
Recomandările vin într-o perioadă cu temperaturi ridicate în Germania, dar care nu ajung nici pe departe la cele cu care se confruntă sudul Europei, unde multe oraşe se află sub cod roşu de caniculă, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Serviciul meteorologic german a prognozat pentru această săptămână maxime de 24 de grade Celsius în nordul ţării şi de 28 de grade Celsius în sud.
Sursa: adevarul.ro