Odată cu plafonarea preţurilor la şase alimente de bază, Guvernul ungar doreşte să atenueze efectele inflaţioniste care afectează în mod negativ populaţia, a precizat Gábor Regős, analist macroeconomic în cadrul Fundaţiei pentru Studii Politice „Századvég”, la emisiunea matinală „Bună dimineaţa, Ungaria!”, difuzată de postul public de radio Kossuth. Gábor Regős a menţionat că cele şase produse alimentare aflate în coşul inflaţionist au o pondere de 2,5%, astfel efectul de plafonare a preţurilor asupra inflaţiei ar putea fi de câteva zecimi de procente. Totodată, măsura are afect asupra tuturor gospodăriilor. Analistul a subliniat că la nivel mondial, dar şi în Uniunea Europeană există presiuni inflaţioniste, iar în statele baltice, de exemplu, rata inflaţiei atinge 10%. Ungaria are o economie mică, deschisă, cu o cerere semnificativă de import, ceea ce înseamnă că, de exemplu, creşterea preţurilor la energie provoacă presiuni inflaţioniste semnificative, a explicat analistul. Pe lângă limitarea preţului la alimente, Guvernul ungar a încercat să atenueze inflaţia cu măsuri precum: reducerea cheltuielilor cu utilităţile şi plafonarea preţurilor la carburanţi. Alături de aceste măsuri se poate aplica şi ciclul majorării ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale Ungare pentru consolidarea forintului, reducând astfel preţul intern al produselor importate, a explicat totodată analistul Gábor Regős./lendrefy/atataru
(MTI – 14 ianuarie)