Pîslaru: România trebuie să devină un bun Duster înainte de a încerca să fie un Porshe sau un Mecedes

Pîslaru: România trebuie să devină un bun Duster înainte de a încerca să fie un Porshe sau un Mecedes

Economia românească ar trebui să încerce mai întâi să devină ca un Duster de calitate înainte de a aspira să ajungă de calibrul unui Porsche sau al unui Mecedes, a declarat, marți, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, comparând țara noastră cu economiile dezvoltate din Europa.

"Văd din ce în ce mai mulți oameni în diaspora care nu neapărat că vor să se întoarcă în țară, dar care vor să ajute de unde sunt cu expertiză, cu sfaturi", a spus ministrul, prezent la Summitul Investitorilor Străini, organizat de Business Review.

El a susținut că reprezentanții României ar trebui să fie activi pe plan internațional, pentru a arăta că România poate avea un rol în peisajul european. Pîslaru a exemplificat prin faptul că, până acum, la Consiliile Europene, ministrul român al Muncii se întâlnea cu omologul său bulgar doar pentru a bifa că a existat o întâlnire bilaterală, vorbeau despre vreme și atât.

"Acum suntem activi și vedem oameni din Franța, din Olanda, din Germania și alte țări care vor să aibă întâlniri bilaterale cu noi. Pentru că și ei simt că putem să avem un rol. Suntem în situația ciudată în care oameni din afara țării cred mai mult în țara noastră decât credem noi. Ceea ce este ciudat", a mai susținut el.

Pîslaru a afirmă, în context, că România trebuie să devină ca un bun Duster, mașină produsă în țara noastră care, deși nu este inclusă în categoria premium, este fiabilă și utilă și a avut un succes extrem de mare în Europa. El a făcut astfel o comparație între economia țării noastre și statele dezvoltate din vestul Europei.

"Nu văd România transformându-se într-un Porche sau într-un Mercedes. Dacă avem un Duster bun, făcut cu încredere și cu tehnologie bună, aceasta ar trebui să fie imaginea noastră. Am putea deveni un Mercedes peste un secol, dar haideți să încercăm să fim un bun Duster până atunci", a arătat Pîslaru.

Ministrul a glumit, în finalul discursului, arătând că, odată cu Brexit-ul, România ar putea intra mai repede în top 10 economii europene.

Anterior, în cadrul aceluiași eveniment, Eric Stab, președintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), declarase că economia României ar putea urca în primele 10 poziții în topul european în următorii 20 de ani.

"Am pierdut ambiția pe care am avut-o în perioada de aderare la UE. Putem fi a zecea economie din UE. România poate ajunge în top 10. Acum suntem pe locul 17, dar suntem a șaptea țară ca mărime și putem aspira la asta. Este important ca România să fie competitivă și atractivă", a spus Stab.

El a adăugat că, pentru a atinge acest lucru, România ar trebui să aibă o creștere economică de 4,5-5% pe an în următorii 20 de ani, ceea ce, în opinia sa, poate fi atins, având în vedere că, în trecut, România a avut creșteri economice chiar și de 8%.

"Fostul primar din Berlin spunea că Berlinul este sărac, dar este sexy. Ei bine, România nu este cea mai bogată țară, dar poate deveni sexy. Întrebarea este cum putem ajunge acolo. Cum putem diminua diferențele dintre percepție și realitate. România suferă la capitolul imagine, pentru că realitatea este mai bună. Deci trebuie să ne gândim cum putem noi toți să contribuim la reducerea acestor diferențe", a arătat Stab.

Un alt lucru pentru a face România mult mai atractivă este să inspiri încredere, consideră oficialul FIC.

"Am văzut că unii se opun capitalului străin sau autohton, mai ales în contextul campaniei electorale, ceea ce este un mesaj complet greșit. Investitorii străini au angajați români, au clienți români, au furnizori români, plătesc taxe în România, sunt companii românești. Toți investitorii străini pe care îi știu au un pic din România în minte și în inimă, niciunul nu are România în buzunarele sale", a mai spus Stab.

El a adăugat că există trei piloni importanți pe care România ar trebui să se axeze pe viitor: unul este infrastructura de orice tip (drumuri, agricultură, digitală și energetică). Alt pilon important este capitalul uman, întrucât trebuie să avem o țară educată și sănătoasă. Un alt lucru foarte important unde trebuie să se lucreze în continuare este managementul instituțiilor publice, consideră președintele FIC.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”