Pîslaru: Putem crește alocațiile copiilor din familiile amărâte; cei cu veniturile peste medie să renunțe
Alocațiile copiilor din familiile sărace pot fi mărite prin simpla renunțare voluntară a celor cu venituri peste medie de a mai cere aceste sume de la stat, a declarat, marți, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, într-o conferință de prezentare a bilanțului de activitate.
"În general, măsurile de protecție socială într-un stat ar trebui alocate către cei care au nevoie de banii respectivi. Alocația pentru copii se dă fără să se țină seama de venitul familiei. Din punctul meu de vedere — știu dezbaterea, știu că s-a spus că e drept constituțional etc. — eu cred că guvernul, parlamentul, dar mai ales guvernul, ar putea să facă o campanie publică... știți că aceste măsuri, alocațiile respective, acesta este paradoxul, ele nu se dau automat. Ele se cer. Deci, dacă te uiți la repartiție, vei constata ca foarte puțini din oamenii care au peste veniturile medii din țară nu își exercită dreptul de a lua cei 84 de lei pe lună. Mie mi se pare acest lucru o lipsă de coeziune. Mie mi se pare că putem crește alocațiile celor care sunt în familiile amărâte prin simplul fapt ca cei care sunt cu veniturile peste medie să renunțe voluntar la a mai cere aceste sume de la stat", a spus Dragoș Pîslaru.
Acesta a afirmat că o astfel de atitudine cere civism, unitate, coeziune, dar și garantarea acestora că statul distribuie cei 84 de lei de la ei la familiile nevoiașe.
În plus, el a subliniat faptul că, în cazul ajutoarelor pentru încălzire, statul subvenționează mai mult persoanele cu venituri mai mari decât pe cele mai sărace, pentru că familiile nevoiașe nu sunt racordate la sistemele publice de încălzire, ci "sunt pe lemne" și, deci, practic, subvenționează "viloaiele", toate acele mari ansambluri de locuit noi.
AGERPRES