Pîslaru către deputați: Lăsați OUG 20/2016 așa cum era; apelez la responsabilitatea de a nu păcăli oamenii
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat, luni, că modificările făcute în comisiile de specialitate la Ordonanța de Urgență 20/2016 privind salarizarea din sectorul bugetar vor duce la o polarizare între categorii și a făcut un apel la parlamentari să lase actul normativ așa cum a fost emis, pentru "a nu vinde iluzii" oamenilor.
El a adăugat că prin modificările făcute în comisii se cresc salariile din două sectoare, fiind uitate celelalte.
"Ce vă propunem este să lăsați ordonanța de urgență așa cum era. Să înțelegem cu toții că, față de ce au solicitat sindicatele, rezolvăm mai mult decât TESA, DSP, direcția de asistență publică și asistență socială. Practic, sunt niște măriri care nu erau nici măcar în discuție. Înțelegeți că, dacă vom avea această abordare astăzi, de fapt ne vom restricționa în a aplica proiectul Guvernului care este sustenabil și care vine cu o creștere de 30% sută în cinci ani și care se poate aplica", a afirmat Pîslaru.
Potrivit ministrului, este vorba de banii cetățenilor: "Sunt banii oamenilor din această țară, lor le vindem aceste iluzii. În prag de alegeri este ilegal să o promovăm. Apelez astfel, doamnelor și domnilor deputați, la înțelegerea și responsabilitatea dumneavoastră de a nu păcăli oamenii din țară, de a păstra demnitatea funcției și de a înțelege cu adevărat că singurul mod în care putem aplica o politică coerentă de salarizare este un mod în care stăm, facem calculele, vedem cât ne permitem, nu ne grăbim și implementăm ceva care are sens cinci ani, pentru ca toată lumea să aibă ceva de câștigat".
El a completat că ordonanța de urgență face anumite corecții în sistem, oferind o creștere medie de 15% în sectorul sanitar, iar în educație — o creștere în medie de 10 la sută, în două părți.
Ministrul a subliniat că o lege este bună doar dacă este susținută financiar și dacă nu duce la o inechitate.
Potrivit lui Pîslaru, problema de echitate este importantă având în vedere că sunt "lucruri ascunse" în grila de salarizare, astfel încât farmaciștii primari au o creștere cu 53%, contabilii — 63%, iar directorii de școli — 53%.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat luni, pe articole, Ordonanța 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate care prevăd majorări salariale în Educație și Sănătate, în medie cu 15%.
AGERPRES